Yerli firma Argenit, her yıl neredeyse 500 bine yakın çocukta tespit edilen lösemi hastalığının tanısı için yeni bir inovasyon geliştirdi.
Kromozomların büyüklüğünü, yapısını ve sayısını görüntüleyen, aynı zamanda analiz eden yapay zeka destekli sistemleriyle dünyanın sayılı firmalarından olan Argenit, hastalığın tanısını erken tespit etmeye yarayan sistemi tıp dünyasına tanıtıyor. Türkiye'de her yıl 16 yaşın altındaki çocukların bin 200 ile bin 500'üne lösemi teşhisi konuluyor. Bu tanıyı koymada DNA kitleri ve kromozom analizi büyük önem taşıyor. Argenit'in yeni inovasyonu analizi erken yapabilen cihazlardan oluşuyor.
Erken Tanıda Dünya Liderlerinden
İnsanlarda bulunan 23 çift kromozomdan 22 ve 9 numaralı kromozomlar arasında parça değişimleri yaşanabiliyor. Bu değişimle mutasyona uğrayan 22 numaralı kromozom kronik lösemi hastalarının %90'ında tespit ediliyor. DNA kitleri ve kromozom analizi, insanların genlerini inceleme yoluyla kişinin herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını açığa çıkarıyor. Argenit, dünyada yalnızca dört ülke tarafından üretilebilen yapay zeka destekli kromozom analiz sistemini yerli yazılımla geliştirmiştir. Bu sayede kromozomların büyüklüğü, yapısı ve sayısı dijital bir analiz sistemiyle incelenebiliyor.
Lösemi Tanısında Hata Payı Azalıyor
Hastalığın tedavisinde başarı oranını arttırmayı sağlayan tanıdaki hata payının azalması için dijital görüntü ve analiz sistemleri kullanan Argenit firmasının kurucu ortaklarından Burak Buyrukbilen de yeni inovasyoları hakkında konuştu:
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...