Low code, minimum elle kodlama yoluyla uygulamaların daha hızlı teslim edilmesini sağlayan yazılım geliştirmeye yönelik görsel bir yaklaşımdır. Low code bir platformun grafik kullanıcı arabirimi ve sürükle bırak özellikleri geliştirme sürecinin çeşitli yönlerini otomatikleştirerek geleneksel bilgisayar programlama yaklaşımlarına olan bağımlılıkları ortadan kaldırır. Bu platformlar özellikle iş analistleri veya proje yöneticileri gibi resmi kodlama deneyimi az olan kullanıcılar için süreç yönetiminin kolay bir şekilde tasarlanmasını sağlar. Bu araçlar daha az teknik çalışanın, bilişim teknolojileri departmanının iş yükünü hafifletmek, iş süreci yönetimi (BPM) ve iş akışları üzerinde daha fazla sahiplik almak gibi çeşitli şekillerde daha büyük bir iş etkisi yaratılmasını sağlar.
Low code geliştirme platformları yalnızca programlama bilgisi zayıf kişilere değil deneyimli programcılara da yardımcı olur. Çok az kodlama deneyimi gerektirdiğinden veya hiç gerektirmediğinden geliştiricinin kodlama arka planında daha fazla esneklik sağlar. Örneğin, bazı iş uygulamaları, belirli bir programlama dili hakkında bilgi gerektirir ve geliştiricilerin seçimini daha da daraltır. Low code platformlar bu darboğazı ortadan kaldırarak uygulama geliştirme yaşam döngüsünü kısaltarak daha kısa sürede daha fazlasını başarmalarını sağlar.
COVID-19 salgını, işletmelerin süreçleri otomatikleştirme ve dijital dönüşüm girişimlerine öncelik verme ihtiyacını artırdı. Low code platformlar bu ihtiyacı karşılayarak iş akışlarını düzenlemeye ve otomasyon projelerini hızlandırmaya yardımcı olur. Low code platforma sahip bir model, kullanıcı deneyimini daha erişilebilir hale getirerek hızlı uygulama geliştirmeyi destekler. Hem vatandaş hem de profesyonel geliştiriciler, görsel tümleşik geliştirme ortamı (IDE), yerleşik veri bağlayıcıları ve/veya API'ler ve kod şablonları gibi temel yeteneklerden yararlanabilir. Bu teknolojiye sahip araçların tüm işlevleri, DevOps sürecini iyileştirerek yenilik için daha fazla zaman sağlar.
İlginizi Çekebilir: Mühendislerin Simülasyonda Tercih Ettiği Yazılım ANSYS
Low Code Platformu Özellikleri
Görsel Modelleme Araçları: Görsel yöntemler ve modeller kullanarak uygulama oluşturmak kod kullanarak geliştirmekten daha hızlıdır. Görsel modelleme yetenekleriyle güçlendirilen platformlar, herhangi bir bilgiyi herhangi bir formda temsil etmek için yerleşik bileşenleri kullanır. Teknik becerileri olmayan sıradan iş kullanıcılarından profesyonel geliştiricilere kadar herkes tarafından okunabilir.
Kullanıma Hazır Fonksiyonellik: Önde gelen Low code sistemler, sıfırdan uygulamalar için çekirdek modüller oluşturma ihtiyacını ortadan kaldıran OOTB (kullanıma hazır) işlevselliği sağlar. Örneğin bazı düşük kodlu platformlar, veri yönetimi için modüller veya hizmet yönetimi veya satış süreçleri yönetimi gibi müşteriye yönelik uygulamalar için modüller içerir.
Sürükle-Bırak Arayüzleri: Her yerleşik low code platformunun sürükle ve bırak yeteneği mevcuttur. Bu, kolay bir geliştirme süreci sağlayan en kullanışlı ve önemli özelliklerden biridir. Yazılım bilgisi düşük geliştiriciler ve profesyonel geliştiriciler, uygulamaların oluşturulması sırasında sağlanan sürükle ve bırak özelliklerinden yararlanır.
Süreklilik: Düşük kod geliştirmenin OOTB işlevselliğinin önemli bir yönü, uygulamalar için önceden yapılandırılmış modüllerin ve işlevlerin kullanılmasıdır. Bu modüller, çeşitli uygulamalar için gereken ortak temel işlevlere sahiptir ve farklı çözümleri daha hızlı geliştirmek için yeniden kullanılabilirler. Düşük kodlu bir platformun, kullanıcıların gerekli uygulamaları daha hızlı geliştirmek için önceden oluşturulmuş veya yeni geliştirilmiş modülleri, eklentileri ve tüm uygulamaları yeniden kullanmasına izin vermesi çok önemlidir.
Çoklu Kullanım: Çoklu cihaz uyumluluğu, low code platformlarının kullanışlı bir özelliğidir. Low code platformunu büyük işletim sistemlerini çalıştıran herhangi bir cihazda kullanma yeteneğine ek olarak, platformlar arası uyumluluğu, kullanıcıların tüm temel platformlarda ve cihazlarda da çalışabilen uygulamalar oluşturmasına olanak tanır.
Uygulama Döngüsü Yönetimi: Bu araçlar, yazılım geliştirme yaşam döngüsündeki hata ayıklama, test etme ve dağıtım gibi çeşitli aşamaları basitleştirir ve düzene sokar. Kullanıcılara oluşturulan uygulamalar ve geliştirmeleri hakkındaki bilgilere erişim sağlar ve daha iyi uygulama yaşam döngüsü yönetimi için gerekirse önceki sürümlere geri dönme yeteneği verir.
Düşük Kodulu Platformları Kullanarak Neler Oluşturabilirsiniz?
Low code platformları kullanıcıların müşteriye yönelik uygulamalardan üçüncü taraf çözümlerle entegrasyonlara kadar farklı iş görevleri için uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyan sürükle ve bırak özelliklerine sahip görsel arabirimler sağlar. Örneğin müşteri katılım uygulamaları: Farklı iş görevleri için kurumsal düzeyde herhangi bir uygulama oluşturmanızı sağlar. Bu uygulamalar, daha etkili ve kişiselleştirilmiş müşteri etkileşimleri için müşteriye yönelik uygulamalardan karmaşık iş süreçlerine kadar her şey olabilir.
Operasyonel Verimlilik Optimizasyonu Uygulamaları ve İş Süreçleri: İşlemlerin verimliliğini artırmak için süreçleri otomatikleştiren uygulamalar oluşturabilirsiniz. Bu uygulamalar, otomasyon yoluyla azaltılmış maliyet ve azaltılmış hata riski dahil olmak üzere bir işletmeye çeşitli faydalar sağlar. Çeşitli departmanlar arasında işlemleri otomatikleştirmek için herhangi bir karmaşıklıktaki görevler için iş akışları tanımlayıp ve süreçler oluşturabilirsiniz.
Low Code Platformlarını Kullanmak için 6 Neden
Hızlı Pazarlama ve Uygulama Teslimi: Sezgisel görsel oluşturucular, kullanıma hazır kod parçacıkları, form ve rapor şablonları ve yerleşik bağlayıcılardan oluşan zengin bir ekosistem, yeni uygulamaları hızlı bir şekilde kullanıma sunmanıza yardımcı olur. İş dönüşümünün artan hızıyla birlikte geliştiriciler, daha üretken olmanın ve ihtiyaç duydukları uygulamaları daha hızlı sunmanın yollarını arıyorlar.
Azaltılmış Maliyet: Low code daha az resmi programlama uzmanlığı gerektirdiğinden birçok şirketin karşılaştığı bilişim teknolojileri boşluğunu ekiplerine daha fazla uzman istihdamına gerek kalmadan kapatmaya yardımcı olur.Düşük kodlu platformlar ayrıca yazılım konusunda uzman olmayan geliştiricilerin bilişim teknolojilerine herhangi bir katılımı olmadan uygulamalar geliştirmesine olanak tanır. Bu da maliyetli kaynakları en aza indirmeye yardımcı olur.
Geliştirilmiş Müşteri Deneyimi: Müşteri beklentileri bu platformlar sayesinde her zamankinden daha yüksektir. Low code platformlar, güncel uygulamaların hızlı teslimi veya mevcut uygulamaların en son trendlerine göre zahmetsiz güncellemeleri yoluyla pazar değişikliklerine ve müşteri ihtiyaçlarına hızla uyum sağlama esnekliği sağlar.
Güvenlik: Low code sistemler yönetici araçları, erişim denetimi ve tehdit değerlendirmeleri gibi önemli güvenlik önlemlerini içerir. Ayrıca sistem güvenliğinin kolayca yapılandırılmasını ve izlenmesini sağlar. Ek olarak sektördeki en iyi uygulamalar kullanıcı verilerinin ve uygulamalarının ihlallere karşı güvende olmasını sağlar.
Dijital Dönüşümü Artırma: İşletmelerin modern taleplere ve değişen iş ortamına ayak uydurabilmeleri için süreçleri otomatikleştirmeleri gerekiyor. Low code BPM platformları dijital dönüşüm geçiren kuruluşlar için temel teknolojiyi sağlayarak dönüşüm döngülerini hızlandırmalarına, yenilik yapmalarına ve daha hızlı uyum sağlamalarına yardımcı olur.
İlginizi Çekebilir: Fintech Nedir? Fintech Şirketleri Ne Yapar?
Low Code vs No Code
Low code ve no code terimleri, benzer oldukları için genellikle birlikte anılır. Hem Low code hem de kodsuz platformlar, kullanıcıların kapsamlı kodlama bilgisi olmadan kendi iş çözümlerini geliştirmelerini sağlamak için görsel arayüzler kullanır. Adlarından da anlaşılacağı gibi, düşük kodlu ve kodsuz platformlar arasındaki temel fark, düşük kodlu platformların belirli durumlarda kodlama bilgisini gerektirebilmesidir. Kodsuz platformlarınsa kesinlikle hiçbir kodlama gerektirmemesidir. Bu temelde no code kod teknolojisinin özellikle az programlama bilgisine sahip geliştiriciler için tasarlanmadığı anlamına gelirken, low code teknolojisi hem az yazılım bilgisine sahip geliştiricilere hem de profesyonel geliştiricilere hitap eder. Düşük kodlu platformlar hala kodlamayı içerebildiğinden, genellikle kodsuz platformlardan daha büyük ve daha karmaşık uygulamalar oluşturabilirler. Geliştirme döngüsü üzerinde daha iyi esneklik ve kontrol için, ileri görüşlü işletmeler hem düşük kodlu hem de kodsuz teknolojileri birleştiren platformlar kullanır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...