Karbondioksit emisyonlarını azaltmak için elektrikle çalışan konteyner gemilerine artan ilgi giderek artıyor. Bu eğilime denk düşen bir zamandan dünya çapındaki nakliye devi Maersk geçtiğimiz hafta, demirli gemilere güç sağlamak için açık deniz şarj istasyonları oluşturacak yeni bir şirket kurduğunu duyurdu.
Stillstrom Gemilere Güç Verecek
Yeni şirketin adı Stillstrom olacak ve Maersk Supply Services'in bir parçası olarak faaliyet gösterecek. Stillstom dünyanın dört bir yanında açık denizlerde ve limanlarda kullanılabilecek şarj istasyonları inşa etmeyi planlıyor. Stillstrom yöneticisi Sebastian Klasterer’in belirttiğine göre, yeni girişim 2028 yılına kadar yaklaşık 100 limana ortalama beş adet yüzen şarj istasyonu kurmayı hedefliyor.
Uluslararası kargo taşımacılığı sektöründen kaynaklanan karbon emisyonları geçen yıl yaklaşık %5 arttı. Endüstri tahminlerine göre, uluslararası nakliye şu anda küresel iklim kirliliğinin yaklaşık %3'ünü oluşturuyor. Kargo gemileri için açık deniz şarjı, denizcilik endüstrisinin karbondan arındırılmasına olanak tanıyacak. Bu sayede daha fazla gemi sahibi hali hazırdaki filolarını elektrikli hale getirmek isteyecek.
Maersk ve Ørsted İşbirliği
Bu amaç doğrultusunda Maersk ve Danimarkalı rüzgar enerjisi şirketi Ørsted iş birliği yapacaklarını açıkladılar. 2022’nin üçüncü çeyreğinde dünyanın ilk tam ölçekli açık deniz şarj istasyonunu kuracaklar. Bu istasyon enerjisini, açık deniz rüzgar çiftliğinden sağlayacak. Stillstrom güç şamandırası, Ørsted'in servis operasyon gemilerinden birine gece boyunca enerji sağlayarak ilk denemesini gerçekleştirecek. Testlerin altı ila dokuz ay arasında sürmesi bekleniyor.
Şarj şamandırası gemilerin bataryalarını şarj etmek için yeterli kapasitede olacak. Daha büyük gemilere güç sağlamak için de ölçeklendirilerek uyarlama yapılabilecek. Böylece her büyüklükteki gemi boşta yatarken motorlarını kapatıp enerji ihtiyacını bu yüzer istasyonlardan karşılayabilecek.
Diğer yandan Ørsted, açık deniz rüzgar sektöründe şarj şamandıralarının benimsenmesini teşvik etmek için şamandıranın açık deniz rüzgar çiftliğine entegrasyon tasarımının fikri haklarını kamuya açacak. Böylece başka firmalar da bu alanda hizmet vermeye başlayabilecek. Bu uygulamalara ek olarak limanların dışında demirli duran gemiler limandaymış gibi kıyı enerjisini bu şamandıralar sayesinde kullanabilecek. Böylece geleneksel fosil yakıtlarla çalışan gemiler de liman dışında beklerken karbon salınımı yapmayacaklar.
Bu platformları en yakın zamanda bizim denizlerimizde de görmek en büyük dileğimiz. Sizce bu uygulama bize ne zaman gelir?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...