Mark Zuckerberg Meta'nın dünyanın en hızlı yapay zekalı süper bilgisayarını (RSC) ürettiğini açıkladı. Facebok kurucusu Zuckerberg, bir blog yazısında finansal ve dijital dünyayı arttırılmış sanal gerçeklik yoluyla bir araya getiren metaverse dünyasının, muazzam bir işlemci gücüne ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.
Şirket yaptığı açıklamada AI süper bilgisayarının, şimdiden dünyanın en hızlı beşinci bilgisayarı olduğunu ifade etti. Bilgisayar Meta işletmesi tarafından AI Research SuperCluster (RSC) olarak adlandırılıyor.
Zuckerberg blog yazısında şu ifadelere yer verdi:
Meta araştırmacıları RSC'nin yaz aylarında tamamlanacağını ve tamamlandıktan sonra türünün en hızlı örneği olmasını beklediklerini ifade ediyor.
AI Nasıl Bir Çalışma Yapısına Sahip?
AI beynin temel işleyişini taklit ediyor ve yüksek miktarda veriyi işleyebiliyor. Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi pek çok kişi tarafından kullanılan uygulamaların sahibi olan Meta, 2,8 milyar kullanıcıya sahip. Şirket kullanıcılardan her gün oldukça yüksek miktarda veri topluyor.
Şirket Cambridge Analytica skandalı sonrasında mahremiyet ihlalleri nedeniyle 5 milyar dolar para cezasına çarptırılmıştı. Eski bir Facebook çalışanı olan Frances Haugen, şirketin daha fazla veri toplamak amacıyla çalışmalarda bulunduğunu iddia etmiş ve insanları uyarmıştı.
Meta araştırmacıları , binlerce işlemciden oluşan RSC'nin platformlarındaki zararlı içeriklerin tespit edilmesine yardımcı olacağını ifade ediyor. Ayrıca şirket, Metaverse dünyasının tam teşekküllü eksiksiz bir platform olmasına hâlâ yıllar olduğunu belirtiyor. Metaverse aynı zamanda şirketin bilgisayar planlarının önemli bir parçası. Meta'da teknik program yöneticisi olan Kevin Lee ve yazılım mühendisi olan Shubho Sengupta süper bilgisayarın, farklı ülkelerdeki kullanıcılar arasındaki konuşmaları anında çevirebilmesini beklediklerini ifade ediyorlar.
Şu anda Apple ve Snapchat gibi şirketlerde,, Metaverse dünyası için kulaklıklar ve gözlükler geliştiriliyor. Metaverse çalışanları, kullanıcıların telefonları aracılığıyla Metaverse dünyasına erişim sağlayabileceklerini ve dünyanın dört bir yanındaki insanların bu platformda bir araya gelebileceklerini ifade ediyor.
Araştırmacılar RSC'nin, farklı dillerde konuşan insanların iletişim kurmasını kolaylaştıracağını ifade ediyor. Bu sayede kişiler farklı dillerde konuşsalar bile bir araştırmada sorunsuz şekilde iş birliği yapabilecek. Ayrıca araştırmacılar bu özelliğin, bir AR oyununda tamamen yeni AI sistemleri oluşturulmasına katkıda bulunacağını da ifade ediyor. Araştırmacılar RSC'nin, gelecekteki büyük bilgi işlem platformları, yapay zeka destekli uygulamaları ve meta veri tabanı için gereken teknolojilerin oluşturulmasına yardımcı olacağını da belirtiyorlar.
Araştırmacılar kullanıcı verilerinin RSC'ye eklenmeden önce uçtan uca şifrelendiğini ifade ediyorlar. Açıklamaları ise şu şekilde:
Ayrıca Birleşik Krallık'ın veri gözlemcisi, popüler sanal gerçeklik başlığı Oculus Quest 2'deki ebeveyn kontrolleri hakkında bilgi almak için Meta'dan açıklama istedi. Dijital Nefretle Mücadele Merkezi tarafından yapılan araştırmalarda, Oculus kullanıcıları tarafından en çok satın alınan uygulama olan VRChart'te birden fazla kötüye kullanım tespit edildi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...