Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg, büyük teknoloji liderlerinin gözünde bilim kurgudan gerçeğe çok hızlı geçen metaverse için yalnızca bir çeyrekte milyarlarca dolar harcadı. Ve şimdi Zuckerberg, şirketin sanal gerçeklik deneyimleri için VR alanında kaydettiği ilerlemenin bir kısmını ortaya koyuyor.
Mark Zuckerberg bir basın etkinliğinde, Half Dome 3 adlı üst düzey bir prototipi ortaya çıkardı. Ayrıca Meta'nın metaverse'yi kullanıcılara teslim etme konusunda ne kadar ciddi olduğunu göstermek için Butterscotch, Starburst, Holocake 2 ve Mirror Lake adlı kulaklıkları sergiledi. Bu teknolojinin parçaları, bu yıl piyasaya sürülen üst düzey profesyonel ve tüketici kulaklığı olan Project Cambria'da olacak. Ancak diğer parçaların gelecek kulaklıklarda olması daha muhtemel. Zuckerberg, bunların çoğunun oldukça uzak olduğunu söyledi.
Görsel Turing testi
Meta'nın Reality Labs bölümünün baş bilimcisi Zuckerberg ve Mike Abrash, ekranın animasyonlu VR deneyimlerinin gerçeklik alanındaki "görsel Turing testini" geçmesini istiyor. Adını, Almanların kötü şöhretli Enigma kodunu kıran ve modern bilgi işlemin babası olarak anılan Turing’den alan bu sistem 1950'de bir insanın bir bilgisayarla konuştuğunu anlamasının ne kadar süreceğinin belirlenmesi için yaratıldı.
İlginizi çekebilir: Salesforce NFT Bulut Hizmetini Başlattı
Zuckerberg ve Meta Ne Kadar İleri Gitmek Zorunda?
?Abrash, diğer sorunların vergence, uyum çatışması, renk sapmaları, oküler paralaks ve daha fazlası gibi isimlerle 3D ekranlar için zorluklar yarattığını söyledi. Abrash, bunlara ulaşmadan önce, AR VR ekranlarının kompakt, hafif kulaklıklar olması ve bu kulaklıkların uzun süreli piller ile çalışması gibi bir zorluk olduğundan bahsetti., VR'nin benzersiz zorluklarından birinin mevcut VR ekranlarında kullanılan lenslerin genellikle sanal görüntüyü çarpıtması olduğunu söyleyen Abrash, yazılımdaki bozulmaların tamamen düzeltilmediği sürece gerçekçiliği azalttığını söyledi.
Abrash, insan gözünün farklı yönlerde çalışmak için hareket ettikçe bozulma değiştiği için bunun karmaşık ve düzeltmenin zor olduğundan bahsetti. Ve gerçekçiliğin bir parçası olmasa da, kulaklıkların uzun süreler boyunca kullanılmasının zor olabileceği, çünkü bu bozulma ve kulaklıkların ağırlığının geçici rahatsızlık ve yorgunluğa neden olabildiğini söyledi.
Butterscotch (Karamela) Prototipi
Zuckerberg, Butterscotch adlı bir prototipi de tanıttı. Bu prototip, ekranlı herhangi bir ürün için altın standart olan VR'de retina çözünürlüğü deneyimini göstermek için tasarlanmıştır. Çünkü bunların dışındaki televizyonlar ve cep telefonları gibi ürünler, derece başına 60 pikseli çoktan aşmış bulunmakta.
VR'de bir göz çizelgesinde 20/20 görüş çizgisinin okunabileceği kadar yüksek bir çözünürlüğe sahip olunduğunu söyleyen Mark Zuckerberg, temelde bunun için bir sürü parçayı değiştirdiklerini de belirtti. Bunun bir tüketici ürünü olmadığını, ama bu işe yaradığını belirten Zuckerberg, bunu kontrol etmenin oldukça güzel ve şaşırtıcı olduğundan da bahsetti.
Tüm bunların yanında VR teknolojisi bildiğimiz anlamıyla geride kalıyor. Çünkü sürükleyici görüş alanı mevcut pikselleri daha geniş bir alana yayıyor ve böylece çözünürlüğü düşürüyor. Bu, algılanan gerçekçiliği ve ince metin sunma yeteneğini sınırlayan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor.
İlginizi çekebilir: Telegram Premium Abonelik Ücreti Aylık 87 TL Olacak
Half Dome (Yarım Kubbe) Serisi
Ekip, değişken odaklı lens tercihiyle ilgili geri bildirimleri kullandı ve Half Dome olarak adlandırılan bir dizi prototip tasarladı. Half Dome serisi ile DSR, her zamankinden daha kompakt form faktörlerinde kesintisiz değişken odaklı çalışmaya yaklaşmaya devam etti.
2017 kullanıcı çalışmasında Half Dome Zero kullanıldı. Half Dome 1 ise takım görüş alanını 140 dereceye çıkardı. Half Dome 2 için, kulaklığın optiklerini küçülterek ağırlığı 200 gram azaltarak ergonomi ve konfora odaklanıldı. Ve Half Dome 3, Half Dome 2'nin tüm hareketli mekanik parçalarını sıvı kristal lenslerle değiştiren ve kulaklığın boyutunu ve ağırlığını daha da azaltan elektronik değişken odaklı tanıtıldı. Yeni Half Dome 3 prototip kulaklık seti, şu anda var olan her şeyden daha hafif ve daha incedir.
İlginizi çekebilir: Staige Sporda Dijitalleştirme için 8,5 Milyon Euro Yatırım Aldı
Bozulma Simülatörü
Değişken odaklılığın sorunsuz çalışması için, sanal gerçeklikte yaygın bir sorun olan optik bozulmanın, günümüzde kulaklıklarda yapılanların ötesinde daha fazla ele alınması gerektiği oldukça yaygın bir fikir. Günümüz kulaklıklarındaki düzeltme durağandır, ancak sanal görüntünün bozulması, nereye bakıldığına bağlı olarak değişir. Bu, VR'nin daha az gerçek görünmesini sağlayabilir çünkü göz hareket ettikçe diğer sistemler de hareket eder.
Bozulma çalışmasıyla ilgili sorun, çok uzun zaman almasıdır. Sorunu incelemek için gereken lensleri üretmek haftalar veya aylar alabilir ve bu uzun sürecin sadece başlangıcıdır. Bunu ele almak için ekip, 3D TV teknolojisini yeniden kullanan ve bir VR distorsiyon simülatörü oluşturmak için yeni lens emülasyon yazılımıyla birleştiren hızlı bir prototipleme çözümü oluşturdu.
Simülatör, bir başlıkta görülebilecek bozulmaları doğru bir şekilde çoğaltmak için sanal optikler kullanır ve bunları VR benzeri görüntüleme koşullarında görüntüler. Bu, ekibin yeni optik tasarımları ve bozulma-düzeltme algoritmalarını tekrarlanabilir ve güvenilir bir şekilde incelemesine ve aynı zamanda fiziksel kulaklıklarla bozulma yaşama ihtiyacını ortadan kaldırmasına olanak tanır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...