Etkili pazarlama araçları içerisinde yer alan psikolojik hedefleme nedir? İşte psikolojik hedeflemeye dair tüm detaylar!
Psikolojik hedefleme; bir markanın tüketicilerinin ikametgah, yaş, cinsiyet vb. özelliklerini ele alarak onların psikolojilerine göre satış stratejisi belirlemesini ifade ediyor. Markalar, potansiyel müşterilerine ulaşmak için bu yöntemden yararlanır. Potansiyel müşterilerin kişilik tipleri, değerleri ve yaşam biçimlerine bakılır. Psikolojik hedefleme, bir bakıma insanın dijital ayak izidir. Markalar bu kavrama dayalı olarak potansiyel müşterilerine özel içerik ve reklamlar hazırlar. Müşterilerin düşünme şekli, davranışları ve hissettikleri de temel olarak alınır. Psikolojik hedefleme ile müşteriler markaların ürün ve hizmetlerine daha çok talep oluştururlar. Müşterilerin markaya karşı olumsuz tutum ve fikirleri de bahsettiğimiz teknikle kolayca değiştirilebilir. Ayrıca tüketicilerle öncekilere kıyasla daha çok kişisel seviyede etkileşim kurulur.
Psikolojik Hedefleme ile Neler Yapılabilir?
Markalar, psikolojik hedefleme yaklaşımını benimsedikleri takdirde çok avantajın sahibi olurlar. Marka, bahsettiğimiz hedefleme yöntemiyle müşterilerin ihtiyaçlarını ve onlara ürün/hizmeti nasıl satacağını çok iyi bilir. Marka, psikolojik anlamda müşterilerinin profillerini çıkarıp sonrasında satış stratejisini belirler.
Psikolojik hedeflemeyi şu şekilde örnekleyebiliriz; “Y hizmetini satın alan müşterilerin Z hizmetini de alması da yüksek ihtimaldir.” Bir başka örnekle şöyle açıklayabiliriz; mangal satışı yapan bir işletme kömürde satabilir. Çünkü mangalın yakılması için kömüre ihtiyaç vardır. Dolayısıyla işletme, mangal alan müşteriyi mangal almaya da yönlendirebilir.
Psikolojik hedefleme, markaların pazarlama faaliyetlerini en üst seviyeye çıkartıyor. Markalar, insanların temel dürtülerini yorumlayıp mesajlarını kişiye özgü olarak belirtilen bu yöntemle verebilirler. Müşterilere daha iyi hizmet ya da ürün sunma açısından önemli bir çalışmadır. İnsanlara ihtiyaçları olan ya da olabilecek reklamların sunulmasında çok etkili bir yöntemdir. Bu çalışma için hedef kitlenin sosyal medya platformlarındaki davranışları incelenebilir. Yalnız bu davranışlar incelenirken şeffaf ve güvenlik noktalarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde markaların başı derde girebilir.
Psikolojik Hedefleme Nasıl Yapılır?
Psikolojik hedefleme şu şekillerde yapılabilir:
Bütünsel Müşteri Deneyimi
Satın alma öncesi, satın alma anı ve satın alma sonrasındaki süreçlerin tümünde davranışsal, bilişsel ve duygusal tepkiler öne çıkıyor. Tüm bu noktalar bütünsel olarak müşteri deneyimini ifade ediyor.
Müşterilerin Yeni Teklifleri Keşfetmesini Sağlamak
Bir markanın ayakta durması, devamlılığı açısından yeni teklifler hazırlaması çok önemlidir. Müşterilerine özel geliştirdiği yeni tekliflerle satış stratejisinin başarılı olmasını sağlayabilir. Örneğin, bir markanın robot süpürgesiyle ilgili araştırma yapan kişinin karşısına tahmine dayalı algoritmalarla alakalı bütün aksesuarlar ve cihazların çıkmasıdır.
Etik Değerler Doğrultusunda Hareket Edilmeli
Belirttiğimi çalışmayı yaparken markanın aklına; insanların sosyal medya platformuna erişim sağlayıp onların bilgisi olmadan yeni profiller oluşturup satın alma işlemini gerçekleşme gelebilir. Fakat bu durum hem etik değil hem de yasal açıdan büyük suçtur. Marka bu tarz durumlardan uzak durup müşterilerinin özerkliğini korumalıdır.
Müşterilerin Gerekli Bilgileri Sadece Toplanmalı
Markalar, hedef müşterilerine yönelik bilgi toplarken sadece gerekli bilgileri ele almalıdır. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte markaların ihtiyacı olan birtakım teknikler geliştirildi. Birleşik öğrenme şeklinde isimlendirilen bir teknolojiyle örneğin, markalar yalnızca ihtiyaç duydukları gerçek verilere ulaşabilir.
İlginizi Çekebilir: Araştırma: Perakendeciler, Müşteri Deneyimi ve Teknoloji!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...