Dünyanın en büyük yönetim danışmanlığı firmalarından bir tanesi olan McKinsey tarafından yayınlanan rapora göre, metaverse sektörünün büyüklüğünün 2030 yılına kadar 5 trilyon dolarlık dev bir değere ulaşabileceği tahmin ediliyor. McKinsey'in "Value Creation in Metaverse" (Metaverse'de Değer Yaratma) başlığıyla yayınladığı 77 sayfalık rapor; insanların metaverse teknolojisini benimseme eğilimlerini ve küresel ölçekte yapılan iki anketten alınan ek verileri içeriyor.
Söz konusu anketlerin ilkinde 11 farklı ülkedeki 3.104 tüketici yer alırken, ikinci ankette ise 10 farklı ülkedeki 15 farklı sektörden ve bu sektörler arasındaki 448 farklı şirketten yöneticiler yer aldı ve çeşitli sorularla bu kullanıcıların verdiği cevaplar üzerinden veriler toplandı. McKinsey bu verileri metaverse'deki tüketici davranışının geleceğinin büyük olasılıkla beş ana etkinliğe bölüneceğini tahmin etmek için kullandı. Bu veriler ise oyun, sosyalleşme, fitness, ticaret ve uzaktan öğrenme.
Firma ankete katılan tüm tüketicilerin yaklaşık yüzde 60'ının, gerçek dünyadaki alternatifine kıyasla sanal dünyada en az bir aktiviteyi tercih ettiğini, ankete katılanların yüzde 79'unun hali hazırda sanal dünya üzerinde aktif olduğunu ve en az bir satın alım yapmış olduğunu; yüzde 78'inin sanal dünya üzerinde en az bir sosyal etkinliğe katıldığını, yüzde 76'sının ise sanal gerçeklik yoluyla en az bir kez egzersiz yapmış olduğunu tespit etti.
Raporda ayrıca; Metaverse üzerine yapılmakta olan yatırımlar da yer aldı. Geleneksel kripto pazarındaki karamsar tutuma rağmen McKinsey, bu yılın ilk 5 ayı içerisinde metaverse üzerine 120 milyar dolarlık yatırımın gerçekleştiğini duyurdu. Geçtiğimiz yılın tamamında ise bu miktarın yalnızca 57 milyar dolar olduğuna da dikkat çekiliyor.
İlginizi Çekebilir: Dünya Ekonomik Forumu Anketi 3. Dünya Ülkelerinin Metaverse için Hevesli Olduğunu Gösterdi
5 Trilyon Dolarlık Metaverse Pazarının Dağılımı Nasıl Olabilir?
McKinsey raporunda, metaverse sektörünün 2030 yılında ulaşmasını beklediği 5 trilyon dolarlık büyüklüğün nasıl dağılmasını beklediğini de sunuyor. Rapora göre bu potansiyelin 2,6 trilyon dolarlık kısmını metaverse üzerinde yapılan e-ticaretin karşılaması bekleniyor. E-ticaretin ardından ise sanal öğrenme, reklamcılık ve oyun sektörü geliyor. McKinsey sırasıyla bu sektörlerin metaverse üzerinde; 270 milyar dolar, 206 milyar dolar ve 125 milyar dolar gibi büyüklüklere ulaşmasını bekliyor.
McKinsey & Co.'nun kıdemli ortağı Eric Hazan, konu ile alakalı yaptığı açıklamada; "Amacımız, hem tüketici hem de B2B şirketlerinin liderlerinin gücünü, potansiyelini daha iyi anlamalarına, stratejik zorunlulukları belirlemelerine ve değişimi bir güç olarak kullanmalarına yardımcı olmaktır" ifadelerini kullandı.
Hazan ayrıca, sektörle alakalı düşünülmesi gereken acil sorunlar olduğunu ve metaverse'den faydalanabilmek için işgücünün bir kısmının yeniden donatılması gerektiğini ifade etti. Bunun yanı sıra, paydaşların metaverse deneyiminin etik, güvenli ve kapsayıcı olduğundan emin olmak için bir yol haritası oluşturmaları gerektiğini de belirtti.
Lareina Yee: "Yöneticiler Bizimle Hemfikir"
Eric Hazan ile birlikte raporun baş yazarlarından biri olan Lareine Yee; Konuyla alakalı birtakım değerlendirmelerde bulundu. Yee açıklamasında; "İş yöneticileri genellikle bizimle çok fazla fikir birliğine varmazlar, ancak araştırmamız ezici bir çoğunlukla bir konuda hemfikir olduklarını gösteriyor: Yüzde 95'i metaverse'in sektörleri üzerinde olumlu bir etkisi olacağına inanıyor" ifadelerini kullandı.
Raporda, tüm yöneticilerin yüzde 25'inin metaverse'nin beş yıl içinde kuruluşlarının toplam marj büyümesinin yüzde 15'ini sağlamasını bekledikleri ve yaklaşık üçte birinin de metaverse'in sektörlerinin işleyişinde önemli değişiklikler getirebileceğine inandıkları belirtildi.
Yöneticilerin yüzde 31'i ise metaverse'in gelecekteki cirolarını etkileme potansiyeline "belirsiz" yanıtını vererek; şüpheciliğini korudu. Elbette ki yeni yeni gelişmekte olan bir sektöre bütün yöneticilerin tam anlamıyla destek vermesi de beklenemezdi.
Lareine Yee, yorumunu metaverse ekosisteminin hala çok dinamik ve gelişen bir alan olduğunu yeniden vurgulayarak tamamladı. Son olarak ise metaverse'in geleceğinde başarılı olmak istiyorlarsa; bireysel içerik oluşturucuların ve büyük markaların uzun vadeli bir düşünce yapısına sahip olmaları gerektiğini belirtti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...