Kısa bir aradan sonra yazılı röportaj serimize devam ediyoruz. Bugün sizler için MediaMarkt E-Ticaret Yöneticisi Yiğit Ertem ile röportaj yaptık. Lafı daha fazla uzatmadan röportajımıza geçelim.
İlginizi Çekebilir: Aytunga Girişimi Hakkında Bilgi Edinmek İçin Kurucu Ortak Kani Fatih Turhan ile Röportaj Gerçekleştirdik!
Öncelikle merhabalar. Yiğit Ertem kimdir? Sektör tecrübelerinizden bahseder misiniz?
Ben Yiğit Ertem. Elektronik mühendisiyim ve Executive MBA (EMBA) programında yüksek lisansımı tamamladım. Mobil, e-ticaret, dijital pazarlama ve teknoloji alanlarında 14 yıldan fazla ve farklı sektörlerde üst düzey yöneticilik rolünü üstlendim. Özellikle işletmelerin dijital dönüşümünü yönetmek ve yönlendirmek konusunda önemli başarılara imza attım. Şu an MediaMarkt Türkiye’de E-ticaret Web Kanal Departman Müdürü olarak çalışıyorum. Ayrıca çeşitli kuruluşlar vasıtasıyla Startup ve Scaleup şirketlerine mentorluk yapıyorum.
E-ticaretin şu anki konumu hakkında yorumlarınızı öğrenebilir miyiz?
E-ticaret sektörü, özellikle pandemi ile çok büyük bir ivme kazanmış ve tüketici alışkanlıklarının değişmesine uyum sağlayarak büyümesini her geçen gün artırmaktadır. E-ticaret hem Türkiye’de hem de dünyada hayatımıza hızlıca entegre olmayı başardı. Bu durum ise hız, fayda ve kolaylık gibi fonksiyonel faydaları sağlamakla birlikte ticaretin gelişmesine, yeni sektörlerin doğmasına olanak tanıdı. Artık e-ticaret sektörü kullanıcı açısından çok önemli bir noktada bulunuyor ve ticaretin gelişmesine, büyümesine katkı sağlıyor. Özetle hem e-ticaret hem de e-ihracat ile ülkemiz; gelişiyor, büyüyor ve teknolojik olarak yeniliklere uyum sağlayabiliyor.
Ürün Bilgi Yönetimi Sistemi nedir? E-ticaret açısından değerlendirebilir misiniz?
Her ürünün kendine has bilgileri mevcuttur ve bu bilgilerin doğru olması tüketiciler açısından çok kritik bir noktadır. Müşterilerin ürünleri alırken doğru bilgilere ulaşabiliyor olması, ürün satışlarına katkı sağlaması için çok önemlidir. Müşteriler doğru bilgi, görsel ve video gibi içeriklere ne kadar fazla ulaşıyorsa, satın alma yolculuğunda da bu datalar aracılığıyla daha doğru kararlar verip güvenli bir şekilde alışveriş yapabileceklerdir.
E-Ticaret açısından Türkiye’nin geliştirmesi gereken yönleri nelerdir?
E-ticaret Türkiye’de çok hızlı gelişirken, aynı zamanda yeni ihtiyaçları da doğuruyor. Sektörün büyümesiyle birlikte birçok firmanın bu alanda faaliyet gösterdiğini görüyoruz. Güvenilirlik bu konuların en başında geliyor. A’dan Z’ye e-ticaret ekosistemi çok büyük. Bu noktada her adımın tek tek ele alınması ve süreçlerin iyileştirilmesi, doğru adımların atılmasını sağlayacaktır. Müşterilerin beklentisini en üst düzeyde karşılayan firmaların, bu alanda öne çıkarak doğru katma değeri sağlayacağına inanıyorum.
E-Ticaret konusunda Türkiye diğer ülkelere göre nasıl bir konumda?
Türkiye’deki teknoloji okuryazarlığını ve adaptasyon sürecini, diğer ülkelerle kıyasladığımızda daha iyi bir seviyede olduğumuzu görebiliyoruz. Bu açıdan ülkemizdeki e-ticaret fırsatlarının, birçok ülkeye göre daha fazla olduğuna inanıyorum. Her geçen gün talebin online tarafa kaydığını görüyoruz ve bu alışkanlık ile ilerleyen dönemlerde ülkemizde, e-ticaretin çok hızlı büyüyeceğini öngörüyorum.
E-Ticaret konusunda kariyer sahibi olmak isteyen birisine verebileceğiniz tavsiyeler neler olur?
E-ticaret ekosistemi çok büyük, bu ekosistemde yer almak isteyen kişilerin en başta araştırma ve sorgulama kabiliyetlerinin çok güçlü olması gerekiyor. Araştırmayı seven, sorgulayan ve analiz yeteneğini geliştiren kişilerin bu alanda başarılı olacağını düşünüyorum. Ayrıca sektörle ilgili haberleri, blog yazılarını ve video içeriklerini takip etmeleri çok önemli. İngilizce diline hakim olmaları da onları üst seviyeye çıkaracak ve rekabetin yoğun olduğu ortamda daha çok tercih edilmelerini sağlayacaktır.
E-Ticaret 5 sene içerisinde ne gibi gelişmeler kaydedecek veya hangi yönlerini kaybedecek?
E-ticaret sektörü 5 ve 10 sene içerisinde büyümesini devam ettirecek. Super App olarak tabir ettiğimiz ve birçok konuda hizmet veren firmalar öne çıkacak olsa da benim görüşüm: MediaMarkt gibi kendi sektörüne yenilikler getiren ve alanında uzmanlaşan firmaların daha da büyüyeceği ve gelişeceği. Müşteriler nezdinde ise sektörel bazlı uzmanlık noktasının önemli olacağını düşünüyorum. Ayrıca teknolojinin, çip dünyasının ve internet hızının artmasıyla ilgili çok farklı alanların ve hizmetlerin devreye girip müşteri deneyimine katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Yeni teknoloji trendlerinden biri olan Metaverse E-Ticaret alanını nasıl etkileyecek?
Metaverse evrenin gelişmesi, kullanıcıların ürün deneyimi algısını tamamen değiştirecek. Metaverse ve fiziksel dünyadaki deneyim ne kadar yakınlaşırsa, metaverse dünyasının aynı orantıda büyüyeceğini düşünüyorum. Her yeni ve gelişen teknolojilerde olduğu gibi adaptasyon süreci yaşanacağını ancak gelecekte deneyim unsurunun başka bir noktaya ulaşacağını öngörmekteyim.
E-Ticaret konusunda kişisel hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?
En büyük hedefim ve arzum, e-ticaret sektöründe gelişmelerle birlikte kariyer hedeflerimde daha üst pozisyonlarda yer almak ve sektörün gelişimine katkıda bulunmak.
E-Ticaretin ürün ve satıcı açısından önemi nedir?
Ürün ve satıcılar birbiriyle son derece derin bağlara sahipler. Satıcılar açısından ürünlerini müşterilerle buluşturmak, büyük bir kazanç ve büyüme fırsatı. İhtiyaç duyduğu ürüne sahip olmayı isteyen müşterilerin taleplerine ulaşabiliyor olması, satıcıların ise talep edilen veya edilecek ürünleri A’dan Z’ye doğru bir müşteri yolculuğunda sunmaları önemli bir nokta. Bu bütünleyici yaklaşımı, tüm paydaşları en doğu noktada etkileyecek bir unsur olarak görmekteyim.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...