Megafauna yok oluşu ve değişen iklim arasındaki gizem ne? Yeni bir çalışma, Güney Kaliforniya'daki Pleistosen megafaunasının esrarengiz bir şekilde yok oluşuna ışık tuttu! Bu eski devlerin ortadan kaybolmasının, karmaşık bir şekilde büyük ölçekli yangınlara ve değişen bir iklime bağlı olduğunu da böylelikle ortaya çıkardı.
Bu araştırma, Science dergisinde 17 Ağustos'ta yayınlandı. Araştırma, La Brea katran çukurlarından çıkarılan fosillerin yeni bir radyokarbon kronolojisini kullandı.
Bulgular yalnızca geçmişe dair içgörüler sunmakla kalmıyor. Aynı zamanda da günümüzdeki orman yangınlarının gelecekteki ekolojik etkilerini anlamak için önemli çıkarımlar da taşıyor.
İlginizi Çekebilir: Tayland’da Yeni Dinozor Türleri Keşfedildi!
Geçmiş,Geleceğin Anahtarıdır!
Yazarlar bir basın açıklamasında ne dedi? "Güney Kaliforniya'da Pleistosen son durum kaymasına yol açan koşullar bugün Amerika Birleşik Devletleri'nin batısında ve dünya çapındaki diğer birçok ekosistemde tekrarlanıyor. Bu geçmiş yok oluş olayını yönlendiren iklimsel ve antropojenik değişikliklerin etkileşimini anlamak, benzer baskılar karşısında gelecekteki biyoçeşitlilik kaybını hafifletmede yardımcı olabilir."
Pleistosen dönemi, yaklaşık 2,6 milyon yıl öncesinden yaklaşık 11.700 yıl öncesine kadar Dünya tarihinde, arazide dolaşan dev yaratıkların karakterize ettiği dramatik bir döneme işaret ediyordu.
Ancak bu dönemin sonlarına doğru mamutlar, mastodonlar, yer tembel hayvanları ve dev kunduzlar gibi bu megafaunal türlerin önemli bir kısmı yok oldu.
Dünyadaki büyük memelilerin kabaca üçte ikisini kapsayan bu yok olma olayının büyüklüğü, bilim insanlarını uzun süredir şaşırtıyor.
ABD'deki Marshall Üniversitesi'nden Frank O'Keefe ve ekibi tarafından yürütülen yakın tarihli bir çalışma işte tam da bunu araştırdı. Güney Kaliforniya'daki megafaunanın yok oluşunun altında yatan faktörleri araştırdılar.
Pleistosen megafaunal yerleşiminin 55.000 yılı aşkın bir süredir geniş bir kaydını muhafaza etmesiyle tanınan La Brea katran çukurları, bu araştırma için ideal bir depo sağladı.
Araştırmacılar, gelişmiş radyokarbon tarihleme tekniklerini kullandı. Megafaunal bireylerin fosillerini titizlikle analiz ettiler. Önemli bir dönemi kapsayan yüksek çözünürlüklü bir kronoloji oluşturdular.
Titiz çalışmaları çarpıcı bir model ortaya çıkardı! En yaygın yedi memeli türü, 12.9 bin yıl önce bölgeden yok olmuştu.
La Brea'daki bu megafauna ortadan kaybolma eylemi, Kuzey Amerika megafaunanın yok oluşundan önemli ölçüde daha önce meydana geldi. Ek olarak, Bølling-Allerød ısınma olayı sırasında bitki örtüsündeki değişiklikler ve artan kuraklık ile aynı zamana denk geldi.
Özellikle, belirgin iklim değişikliğinin bu aşaması, bölge genelinde büyük ölçekli yangın faaliyetlerinde bir artışa da tanık oldu.
Isınan ve kuruyan bir iklimin şiddetlendirdiği ateş faaliyetindeki artış, bu devasa canlıların yok olması için uygun bir ortam yarattı.
İnsan avcılığı uygulamaları ve yangın manipülasyonu, bu zorlukları muhtemelen daha da arttırdı. Yıkıcı alevlere karşı da giderek daha duyarlı hale gelen tehlikeli bir ekosisteme yol açtı.
Bu çalışmanın geçmişi çözmenin ötesinde bugüne ve geleceğe ayna tuttuğunu belirtelim.
Araştırmacılar, Pleistosen çağda megafaunanın karşılaştığı zorlukların, dünya çapındaki ekosistemlerde meydana gelen çağdaş değişimlerle ürkütücü bir şekilde yankılandığını vurguluyor.
İklim değişikliğinin etkisi, insan faaliyetleriyle birleştiğinde, günümüzde birçok ekosistemin hassas dengesini tehdit eden güçlü bir kokteyl oluşturuyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...