Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto paralarla ilgili yasal düzenlemelerin son aşamaya geldiğini belirtti. Şimşek, düzenlemelerin SPK'ye yetki tanıyarak kripto varlık alım-satım platformlarını düzenleme altına almayı ve faaliyet şartlarını belirlemeyi amaçladığını vurguladı.
İlginizi Çekebilir: Haftalık Blockchain Bülteni | 01.01 – 06.01
Kripto Varlıkların Tanımı Net Şekilde Yapıldı
Şimşek, kripto varlıklara yönelik yasal düzenleme çalışmalarının teknik aşamasının tamamlandığını belirterek, özellikle salgın süreci ve sonrasında kripto varlık alım-satım platformlarına yoğun bir ilginin olduğunu vurguladı. Şimşek, bu ilginin, bazı platformlardaki kötüye kullanımlar ve aşırı fiyat hareketleri nedeniyle çeşitli riskleri beraberinde getirdiğine dikkat çekti.
"Bu sebeple, ülkemizde kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerini uluslararası uygulamalara benzer bir şekilde azaltmak için adım atıyoruz. Aynı zamanda, FATF kapsamında gri listeden çıkmak için atmamız gereken adımlardan birini oluşturuyor." dedi
Şimşek, Merkez Bankası ve MASAK'ın bu alanda zaten düzenlemeler yaptığını belirterek, "Bu düzenlemeler sayesinde platformlarda gerçekleşen işlemler ve transferler gibi konularda bilgi sahibi olabiliyoruz, ancak elbette daha fazlasını yapmamız gerekiyor." dedi.
Ulusal ve uluslararası düzeydeki kuruluşların kripto varlıklar konusundaki çalışmalarına dikkat çeken Şimşek, dünya genelinde tek bir düzenleme olmadığını ve ABD ile Avrupa ülkelerinin farklı yaklaşımlar benimsediğini ifade etti.
Şimşek, dünyadaki gelişmeleri yakından ve dikkatlice takip ettiklerini belirterek, "Şu aşamada, yurt dışındaki uygulamalara baktığımızda, ülkelerin kendi finansal ve hukuki sistemlerine uygun şekillerde ilerlediklerini görüyoruz. Bu nedenle, ülkemizde de kripto varlıklarla ilgili düzenleyici adımların atılması gerektiği ortaya çıkıyor." şeklinde değerlendirmede bulundu.
Yetki SPK'ye Tanınacak!
Şimşek, yasal düzenleme çalışmalarının temel hedefinin, kripto varlık alım-satım platformlarını ve bu platformlarda gerçekleşen işlemleri düzenleme altına almak olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Kripto varlık alım-satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek ve finansal kuruluşlara benzer olarak asgari faaliyet şartları getirilecek. Bu şartlar, kurucu ve yöneticilere yönelik şartlar, organizasyonel yükümlülükler, sermaye koşulları, bilgi işlem altyapısı yükümlülükleri gibi unsurları içerecek.
Faaliyet şartlarının detayları, ikincil düzenleme ile belirlenecek. Bu düzenlemeler yapılırken, uluslararası standartlara uyumlu olacak şekilde kripto varlık, cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı, kripto varlık saklama hizmeti ve kripto varlık alım-satım platformu tanımları yapıldı. Taslağımızda kripto varlıklar geniş bir şekilde tanımlandı.
Kripto varlık, 'Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıklar' olarak tanımlandı. Bu tanım, ileride ortaya çıkabilecek farklı kripto varlıkları kapsamayabileceği düşünülerek, mümkün olan en kapsayıcı şekilde oluşturuldu."
Şimşek, kripto varlık ihracı konusunda taslakta düzenlenen iki önemli hususu açıkladı: "Sermaye piyasası araçlarının Merkezi Kayıt Kuruluşu'ndaki (MKK) kayıtlı sistem yerine kripto varlık olarak ihracına izin verecek düzenlemeler SPK'ye yetki tanınacak. Ayrıca, blok zincir ve benzeri teknolojileri geliştiren kişilerin, blok zincir teknolojisi altyapısını oluşturan kripto varlıklarının kitle fonlaması yöntemiyle satışını yapabilmesine yönelik düzenleme yetkisi tanınacak."
Düzenlemenin bu aşamada vergilendirme konusunu odak noktası olarak almayacağını ve bu konunun ayrı bir çalışma olarak ele alınacağını belirten Şimşek, halihazırda platformlarda birçok kripto varlığın işlem gördüğünü ve prensip olarak platformlarda listelenen kripto varlıklara müdahale edilmemesi politikasını benimsediklerini ifade etti.
Şimşek, platformlarda işlem görecek kripto varlıkların belirlenmesi için yazılı bir prosedür oluşturma zorunluluğu getirileceğini ve bu konuda gerekli müdahalelerin yapılabilmesi için SPK'ye ilave ilke ve esasları düzenleme yetkisi verileceğini belirtti.
Ayrıca, yatırımcıların varlıklarının suistimal edilme riskine karşı saklama konusunun da düşünüldüğünü ve SPK tarafından saklama esasları ile saklama yapabilecek kuruluşların belirlenmesine yönelik düzenlemelerin yapılacağını açıkladı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...