Girişimlerin oldukça başarılı olduğu bugünlerde, aklındaki fikri hayata geçirmek isteyen birçok kişi olabilir fakat girişimlerin iyi bir araştırma yapmadan hemen hayata geçirilmesi sürecinizi olumsuz etkileyebilir. Sizler için girişimler için ön hazırlık kısmının önemli bir bölümü olan girişim sermayesi hakkında bilgileri derledik.
Girişim Sermayesi Nedir?
Finansal açıdan girişimcilerin, yaratıcı fikirlerin önünü açan girişim sermayesi size gerekli finansal desteği sağlayarak hayallerinize bir adım daha yaklaşmanıza olanak veriyor. Girişim Sermayesi özel bir sermaye yatırımıdır. Girişim Sermayesi bir kredi türü değildir.
Girişim sermayesinin ana hedefi, parlak, ileriye dönük, yaratıcı fikirlere finansal açıdan destek sağlamaktır. Yani böyle bir fikriniz var ise sizi oldukça yakından ilgilendirecek bir konu olmakla kalmıyor sadece, aynı zamanda hayallerinize ulaşmanıza da fırsat veriyor. Burada “yaratıcı” veya “ileriye dönük” denmesinin asıl sebebi finansmanı sağlayan sermayedarlara ise uzun vadede yüksek gelir vaad etmesinden kaynaklanmaktadır. Bu sermaye ile sektörde boşluğu ve ihtiyacı hissedilen fikir ya da buluşun geliştirme aşamasından pazarlama aşamasına kadar ortaya çıkabilecek finansal ihtiyacın karşılanması hedeflenir.
Girişim sermayesinin bir diğer adı ise “Risk Sermayesi”’dir. Risk sermayesi denmesinin ana sebebi isminden de anlaşılacağı üzere riskli bir yatırım olmasından kaynaklanmaktadır. Yani yatırımın getireceği sonucun olumlu ya da olumsuz olabilmesinden kaynaklıdır. Yeni üretilen fikir başarılı olmadığı takdirde, sermayenin geri dönüşünün sağlanamaması yatırımcı için riskli ve zarar etmesine yol açabilmektedir. Bu noktada yatırımın iyi bir gelir getirip getirmeyeceği finansman tarafından tamamen riskli bir durumdur.
Büyük gelirler de getirebilir, büyük bir finansal kayba da sebep olabilir. Yatırımcılar ihtiyaç duyulan ve büyüme olanağı yüksek fikirlere daha çok önem vererek yeni girişimcilere de öncelik tanımaktadır. Yatırımcıların sahip olduğu bilgi birikim, yapılan iyi araştırmalar bu risk sermayesinin riskini olabildiğince sıfıra indirmeyi hedeflemektedir. Hatta birçok yatırımcı bu risk oranını yükseltmemek için birden fazla yatırım fikrine finans desteği sağlamaktadır.
İlginizi Çekebilir: Girişimcilik Çevresel Faktörlerden Etkilenir mi? Girişimcilik Sizi Zengin Eder mi?
Kimler Girişim Sermayesi Alabilir?
Girişim Sermayesinden faydalanabilmeniz için sadece yaratıcı bir fikrinizin olması ne yazık ki yeterli değil. Bu konuda Resmi Gazete de yayınlanmış bazı gereklilikler mevcut ve bunlarında yerine getirilmesi büyük önem arz etmektedir.
Resmi Gazete de yayınlanan gerekliliklerden en çok dikkat çeken noktalar ise, finansal desteğin sağlanabilmesi için, girişimcilerin anonim veya limited şirket kurmaları veya bu şartı 1 yıl içerisinde tamamlamaları gerekmektedir. Bir diğer gereklilik ise bu şirketin Türkiye de kurulu veya Türkiye de kurulacak olmasıdır.
Girişim Sermayesinden yararlanmak isteyen girişimcilerin fikrinin büyüme potansiyeline sahip olması ve uzun vadede yüksek gelir beklentisi sunması da gerekiyor. Yani kısacası sağlanacak olan finansal destek ile amaçların gerçekleştirilebilir olması beklenmektedir.
Yatırımcılar, vermiş oldukları finans desteği sonrasında var olan/kurulan şirketin belirli bir hissesini girişimciden alabilmektedir.
Girişim Sermayesi için birçok fon kaynağı mevcuttur.
Bu fonlar içerisinde banka gibi sağlam kuruluşlar yeni kurulan girişimleri genellikle riskli buldukları için fon alma konusunda zor bir yol olabilmektedir.
Tüm bu fon kaynaklarının yanı sıra “Melek Yatırımcı” olarak da nitelendirilen yatırımcılar mevcuttur.
Melek Yatırımcılar hisse veya hisse senedine çevrilebilir borç karşılığı sermaye sağlayan zengin bireydir.
Eğer Girişim Sermayesi Almak İstiyorsanız Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
Her şeyden önce kendinize güvenmeniz bu sermayeyi almanız konusunda size çok önemli bir katkı sağlayacaktır. Her yaratıcı fikri olan iyi bir girişimci olamayabilir, iyi bir girişimci olduğunuzdan emin olmanız yapacak olduğunuz bu işin her yönüyle altından kalkabilmeniz gerekmektedir.
Kafanızdaki belirsizliklerden kurtulmanız, güvenilir, kendinden emin, tutumlu, kararlı, dayanıklı, ve en önemlisi istekli olmalısınız. Ortaya çıkabilecek zorluklar karşısında pes etmeyip, yıkılmamalısınız.
Tüm aşamalarda ise fikrin üretilip hayata geçirilme aşamasına kadar her zaman “gerçekçi” olmalısınız bu yatırımcılar tarafından oldukça dikkat edilen ve önemsenin noktalardan biri olduğunu sakın unutmayın.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...