Meta, yapay zeka ile üretilen videoların kimliğini doğrulamaya yardımcı olacak yeni bir filigranlama aracı olan Meta Video Seal’i kullanıma sundu. Bu araç, özellikle derin sahtekarlıklara karşı mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor.
Yapay zeka teknolojilerinin yaygınlaşması, internet ortamında sahte içeriklerin hızla artmasına yol açtı. Kimlik doğrulama platformu Sumsub’a göre, 2023’ten 2024’e kadar sahte içeriklerde 4 kat artış görüldü ve 2024 itibarıyla derin sahtekarlıklar tüm dolandırıcılık vakalarının %7’sini oluşturdu. Bu tür içerikler; kimlik taklitlerinden hesap ele geçirmelere, karmaşık sosyal mühendislik saldırılarına kadar birçok alanda kullanılıyor.
Meta’nın geliştirdiği Meta Video Seal, yapay zeka ile üretilen videolara fark edilmeyen filigranlar ekleyerek bu tür sahtekarlıkları engellemeyi amaçlıyor.** Bu araç açık kaynak olarak sunuluyor ve mevcut yazılımlara entegre edilebilecek şekilde tasarlandı. Meta Video Seal, Meta’nın daha önce duyurduğu Watermark Anything ve Audio Sealgibi araçların bir parçası.
Meta Video Seal’in Özellikleri ve Avantajları
Meta AI araştırmacısı Pierre Fernandez, Meta Video Seal’in sektördeki mevcut araçlara göre üstün özelliklere sahip olduğunu vurguladı. “Video Seal’i, özellikle yapay zeka tarafından üretilen videoları tespit etmek ve orijinalliği korumak için daha etkili bir çözüm sunmak amacıyla geliştirdik” diyen Fernandez, diğer yöntemlerin yetersiz kaldığı noktaları şu şekilde açıkladı:
- Video sıkıştırmaya karşı dayanıklılık: Çoğu filigranlama yöntemi, sosyal platformlarda içerik paylaşılırken sıkça kullanılan sıkıştırma algoritmalarına karşı zayıf.
- Verimlilik: Ölçeklenebilir bir çözüm sunma konusunda diğer araçlar yeterince etkili değil.
- Video odaklılık: Birçok çözüm, görüntü filigranlama teknolojilerinden türetilmiş olup, videolar için optimize edilmemiş.
Meta Video Seal, bulanıklaştırma, kırpma ve popüler sıkıştırma algoritmalarına karşı dirençli filigranlar eklemekle kalmıyor, aynı zamanda videolara gizli mesajlar da ekleyebiliyor. Bu mesajlar, içeriklerin kökenini belirlemek için daha sonra ortaya çıkarılabiliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...