Meta, sunduğu reklamları hedefleyemezse Avrupa'da Facebook ve Instagram'ı çökertmekle tehdit ediyor.
Avrupa Birliği, bir önceki dönemde bazı markalar ile, bulundukları ülkenin yasa ve kurallarına uymadığı gerekçesiyle çatışma yaşamıştı. Bu durum, markaların büyük meblağlarda para cezası ödemelerine sebep olmuştu. Bunda en büyük etken aslında, şirketlerin yer almak istedikleri ülkelerin kurallarına uymamalarıydı.
Bu konuda şimdi de Meta yaşıyor. Mark Zuckerberg’ün CEO’luğunu yaptığı Meta’ya AB, Facebook ve Instagram’ın veri gizliliği konusunda oldukça taviz vermeyeceklerini dile getirmişti.
AB, vatandaşlarının çevrim içi ortamda bulunan tüm verilerinin, yine kendi sınırları içerisinde kalmasını istiyor. Özellikle milyonlarca Avrupalı Facebook ve Instagram kullanıcısının verilerini, farklı ülkelerde bulunan veri bankalarına gönderilmesi konusunda hassas davranıyor.
Meta, şu anda ABD operasyonları, uygulamaları ve veri merkezleriyle Avrupalı kullanıcılarla ilgili verileri paylaşıyor. Meta’ya göre bu tür transatlantik veri aktarımlarını durdurmanın, ITWire aracılığıyla hedeflenen çevrim içi reklam yetenekleri üzerinde yıkıcı bir etkisi olacak.
Zuckerberg, Uygulamalarını Avrupa'da Sunmayabilir
Konuyla ilgili Meta,“Faaliyet gösterdiğimiz ülkeler ve bölgeler arasında veri aktarımı yapamıyorsak veya ürün ve hizmetlerimiz arasında veri paylaşımımız kısıtlanıyorsa, hizmetlerimizi sunma becerimiz ve reklamları hedefleme yeteneğimiz olumsuz etkilenebilir. Dolayısıyla bu durum, Facebook ve Instagram dahil olmak üzere en önemli ürün ve hizmetlerimizden bir kısmını Avrupa’da sunamayacağımızı açıklıyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Meta, Schrems II kararı nedeniyle artık Avrupalı kullanıcılardan Amerika Birleşik Devletleri ile veri alışverişi yapamayacaksa, Instagram ve Facebook ile birlikte Avrupa'dan ayrılma niyeti güdüyor.
Schrems II, Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın (AB) Temmuz 2020'de verdiği ve ABD devleti ve kolluk kuvvetleri tarafından gözetlemeyle ilgili endişeler nedeniyle AB-ABD Veri Koruma Kalkanı'nı geçersiz kılan bir karardır. Bu kalkana güvenen birçok şirket, yeni kararı yönetmekte oldukça güçlük çekiyor.
Facebook, Avrupa dışındaki ülkelere temel veri aktarımlarına dayanan her şirket gibi Schrems II'den etkilenen tek firma değil. Büyük isimler arasında, Cloud, Batı Dünyası İnterneti'nin çoğunun bel kemiğini oluşturan Google, Microsoft ve Amazon da yer alıyor. Mahkemeler süreçleri göz önüne alındığında teknoloji firmaları için Schrems II'ye giden yol uzun ve yavaş olacak gibi görünüyor.
Meta’nın Tehdidinin Altında AB’ne Geri Adım Attırmak Olabilir
Daha önce Google Analytics ve Google Fonts, Google Fonts mahkemeye verilmişti. Yukarıda adı geçen bu firmaların mahkemeye verilmesine sebep olan ise IP adresleri gibi kişisel verileri izinsiz depolamalarıydı. Ayrıca bahsi geçen firmaların elde ettikleri kullanıcı verilerini depoladıkları gibi bunu yapmak için geçerli bir sebep olmadan başka bir hizmete gönderdikleri iddia edilmişti.
Günümüzde hemen hemen birçok ülkede kullanılan Facebook ve Instagram uygulamaları, ticari olarak da birçok kişi ve işletmeye hizmet sunmaktadır. Bunun dışında birçok kişi kendi işleri için Meta uygulamaları üzerinden reklam vermektedir.
Sadece sosyalleşmek için bu platformları kullananları etkilemeyeceği söylense de ticari faaliyet yürüten hesapları zor durumda bırakacağı şimdiden ön görülüyor. Bazı kaynaklar Meta’nın bu tehdidinin AB’ne geri adım attırmak için olduğunu ifade etse de süreç ancak önümüzdeki günlerde belli olacak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...