Meta Platforms, Facebook'un araştırma şirketi Cambridge Analytica ile yasa dışı bir şekilde kullanıcı verilerini paylaştığını iddia eden uzun süredir devam eden bir davayı çözmek için 725 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Davacılar Perşembe günü geç saatlerde açılan bir mahkemede, bunun "bir veri gizliliği toplu davasında şimdiye kadar elde edilen en büyük iyileşme ve Facebook'un özel bir toplu davayı çözmek için şimdiye kadar ödediği en yüksek miktar" olduğunu söyledi.
Anlaşma, Meta'yı, Donald Trump'ın 2016 başkanlık kampanyasıyla bağlantılı Birleşik Krallık araştırma firmasının sosyal medya ağının 87 milyon kadar abonesinin verilerine erişim elde ettiğinin ortaya çıkmasının ardından Facebook kullanıcılarının açtığı 2018 davasını çözmeye bir adım daha yaklaştırıyor.
İlginizi Çekebilir: Instagram, TikTok, Twitter, Facebook, YouTube Erişimi Konusunda BTK Duyuru Yaptı
İşte Detaylar
Facebook-Cambridge Analytica Veri Skandalı Nasıl Ortaya Çıktı?
Anlaşma, davayı denetleyen bir federal yargıcın onayını gerektiriyor. Tüketicilerin avukatları, Facebook'un kişisel verilerini koruyamadığı iddialarını desteklemek için şirketin dahili kayıtlarını gözetlemek için sürekli olarak bir avantaj elde ettiler. Facebook'un ana şirketi, mahkemeye çıkıp davayı kaybetmiş olsaydı, yüz milyonlarca doları daha fazla ödemek zorunda kalabilirdi.
Meta, e-postayla gönderilen bir açıklamada, "Topluluğumuzun ve hissedarlarımızın çıkarına en uygun olduğu için bir anlaşma peşinde koştuk" ifadelerinde bulundu. "Son üç yılda gizliliğe yaklaşımımızı yeniledik ve kapsamlı bir gizlilik programı uyguladık. Gizliliği ön planda tutarak insanların sevdiği ve güvendiği hizmetler oluşturmaya devam etmeyi dört gözle bekliyoruz."
Davanın açılmasından bu yana, davacılar mahkemede anlaşmayı detaylandıran bir dosyada, Facebook'un üçüncü tarafların kullanıcılar hakkındaki verilere arkadaşları aracılığıyla erişmesine izin vermeyi durdurduğunu söyledi. Dosyalamaya göre şirket ayrıca, üçüncü tarafların Facebook kullanıcılarının bilgilerini nasıl elde ettiğini ve kullandığını kısıtlama ve izleme yeteneğini güçlendirdi. Ayrıca kullanıcılara Facebook'un onlar hakkında hangi bilgileri topladığını ve paylaştığını söyleme yöntemlerini de geliştirdi.
Geçen ay Google, eyalet yetkililerinin ABD tarihindeki bu tür en büyük gizlilik anlaşması olarak adlandırdığı tartışmalı konum izleme uygulamalarına yönelik bir soruşturmayı çözmek için 40 ABD eyaletine toplam 391,5 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Ayrı bir gelişmede, geçen ay bir yargıç, tarayıcı tanımlama bilgilerinin ve Facebook'un kullanıcı etkinliğini izlemek için "Beğen" düğmesinin kullanılmasıyla ilgili bir davayı sonuçlandırmak için 90 milyon dolarlık bir Meta anlaşmasını onayladı.
Meta, Ağustos ayındaki bir mahkeme dosyasında, Cambridge Analytica davasını çözmeyi kabul ettiğini, ancak o sırada herhangi bir şartın açıklanmadığını söyledi. Bir ay önceki bir dosyalama, Meta İcra Kurulu Başkanı Mark Zuckerberg'in davacıların avukatları tarafından altı saate kadar sorgulanmak zorunda kalacağını gösterdi. Aynı dosyalama, eski COO Sheryl Sandberg'in de ifade vermesi gerektiğini gösteriyordu.
Facebook, uygulamalarını kullanıcı sözleşmelerinde ifşa ettiğini iddia etmişti. Ayrıca, bilgilerini bir sosyal ağda paylaşan kimsenin mahremiyetine güvenmemesi gerektiğini de söylemişti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...