Facebook platformunun ana şirketi olan Meta, şirketin hesaplarından çıkış yaptıktan sonra bile kullanıcıları takip etmekle suçlandığı 2012 tarihli bir davayı kapatmak için 90 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Söz konusu anlaşma, pazartesi akşamı ABD Kaliforniya Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesinde onaya sunuldu. Mahkemeden ise henüz nihai onay gelmedi.
Facebook'un uygunsuz veri takibinden mağdur olan davacılar, ödenen 90 milyon doların bir kısmını alacak. Ayrıca firma, bu kullanıcılardan haksız yere toplamış olduğu bütün verileri silmek durumunda kalacak.
The Verge'in yorum almak için ulaşmış olduğu şirket sözcüsü Drew Pusateri, yapılan anlaşmanın kullanıcıların ve hissedarların çıkarına olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
Şirket aleyhine açılmış olan dava, aslında Haziran 2017 tarihinde Federal yargıç tarafından reddedilmişti. Yargıç, davacıların makul bir mahremiyet beklentisine sahip olduklarını veya herhangi maddi zarara uğradıklarını gösteremediklerini iddia ederek davayı firma lehine reddetmişti.
Fakat alınan karardan tatmin olmayarak temyize giden davacılar, istedikleri sonuca ulaştılar. 2020 Yılında karar alan bir Federal temyiz mahkemesi, davanın tekrar açılması gerektiğine karar vererek davacıları sevindirdi. Mahkeme, Facebook'un veri toplamasının ekonomik zarara sebep olduğuna ve bu iddia edilen veri toplamanın Telefon Dinleme Yasası kapsamında belirtilen açık kullanıcı rızasını gerektirdiğine karar verdi. Facebook ise karara itiraz ederek davayı Yüksek Mahkeme'ye (Supreme Court) taşımak istemişti. Fakat Yüksek Mahkeme, firmanın talebini reddetmiş ve davayı almayı kabul etmeyerek ilgili Dokuzuncu Daire kararını yerinde bulmuştu.
Facebook ve Gizlilik Davaları
Şimdi ise Facebook dava ile ilgili daha fazla direnmemeye karar vererek davacılarla anlaşma yolunu seçti. Eğer bu anlaşma onaylanırsa, bu anlaşma ABD tarihinde yapılmış olan en büyük veri gizliliği anlaşmalarından biri olacak.
Anlaşmaya şartlarına göre, anlaşmanın mahkeme tarafından onaylanması koşuluyla, Nisan 2010 ile Eylül 2011 arasında Facebook beğen düğmesi bulunan web sitelerini ziyaret eden kullanıcılar söz konusu davanın kapsamında olacak.
Facebook daha önce iddia edilen veri gizliliği ihlalleri nedeniyle çok daha büyük miktarda cezalar ödemek durumunda da kalmıştı. Henüz yakın bir zamanda bir federal yargıç, 1,6 milyondan fazla Facebook kullanıcısının etkilenmiş olduğu 650 milyon dolarlık bir Facebook toplu gizlilik anlaşmasını onaylamıştı. Davacılar, Facebook'u, platformun fotoğraf etiketlemede yüz tanıma sistemi kullanması nedeniyle Illinois Biyometrik Bilgi Gizliliği Yasasını ihlal etmekle suçlamış ve bu da firmanın dev bir miktar ödemesine sebep olmuştu. Dava sonucunda ise üç davacı hariç, tüm davacılar firmadan 345 dolarlık bir ödeme almışlardı.
Kaliforniya Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesi Hâkimi James Donato, dava sonucunu "dijital gizlilik alanında tüketiciler için büyük kazanç" şeklinde yorumlamıştı.
Bu tarz diğer haberlerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...