Teknoloji dünyasının dev isimleri Meta ve Microsoft gün geçtikçe büyüyen üretken yapay zeka dünyasına yeni bir araç kazandırıyor. İki şirket hem ChatGPT’ye rakip olacak hem de ticari kullanım için geliştirilen yapay zeka dil modeli Llama 2’yi geliştirmek için anlaşmaya imza attıklarını duyurdu.
Ortaklık hakkında duyuru yayınlayan şirketler, Llma 2’nin araştırma ve ticari kullanım için ücretsiz şekilde piyasaya sürüleceğini açıkladı. Aynı zamanda Meta ve Microsoft, yeni dil modelinin Windows’ta da kullanılabilecek şekilde optimize edildiğini belirtti.
Geçtiğimiz haftalarda Meta’nın yapay zeka teknolojisi için yeni bir ortaklığa imza atacağı iddia ediliyordu. Bu iddialar arasında Llma 2’nin de geliştirilme aşamasında olduğu da yer alıyordu. Bu iddialar gerçekleşti ve Meta, Microsoft ile yapay zeka konusunda bir anlaşma yaptığını açıkladı. İşte detaylar…
İlginizi Çekebilir: Roblox, Meta Quest VR Kulaklıklarında Oynanabilecek
Meta ve Microsoft, Yapay Zeka Alanında Birlikte Çalışacak
Meta, Llama 2 adını verdiği yeni yapay zeka dil modelini duyurdu. Llama 2’nin OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT ve diğer yapay zeka araçlarına rakip olması bekleniyor. Şirket, bu yeni modelin halka açık verilerin bir karışımı üzerinde eğitildiğini ve performansının önceki nesil Llama modellerine göre önemli ölçüde artırıldığını açıkladı. Llama 2'nin en dikkat çeken özelliği, diğer modellere göre daha güvenli olmasıdır.
Llama 2, büyük bir metin ve kod veri kümesiyle eğitildi ve metin oluşturma, tercüme, soru cevaplama ve dil çıkarımı gibi çeşitli görevlerde kullanılabiliyor.
Llama 2'nin Microsoft ile işbirliği içinde geliştirilmesi sektör oldukça önemli bir gelişme olarak kabul ediliyor. Bu yeni model, Microsoft Azure'un yapay zeka kataloğunu kullanacak ve Windows sistemlerinde de desteklenecek. Bu sayede yapay zeka alanında çalışan geliştiricilere büyük bir destek sunulacak.
Önceki Llama modeli yalnızca belirli müşterilere sunulmuştu. Ancak Meta, Llama 2'yi daha geniş bir hedef kitlesine ticari olarak sunmayı planlanıyor. Ayrıca Llama 2'nin bütün kullanıcılara açılıp açılmayacağı henüz belirsizliğini koruyor.
Llama 2 Tam Olarak Nedir?
Llama 2, metin ve kod üretebilen bir dizi yapay zeka modelinden oluşuyor. Önceden isteyen herkesin erişimine kapalı olan Llama modeli, kötüye kullanım endişesi nedeniyle sıkı bir kontrol altında tutuluyordu. Ancak, Llama 2'nin araştırma ve ticari kullanım için ücretsiz olarak sunulacağı açıklandı.
Meta, Microsoft ile işbirliği yaparak yeni yapay zeka aracını Windows işletim sistemi ve Qualcomm'un Snapdragon yongalarını kullanan akıllı telefonlarda kullanılabilir hale getirdi. Bu sayede Llama 2'nin bu cihazlarda daha verimli çalışacağı belirtiliyor. Ayrıca Qualcomm, Llama 2'nin 2024 yılında Snapdragon cihazları için uyumlu hale getirilmesi üzerinde çalıştığını duyurdu.
Llama 2, Llama 2 ve Llama 2-Chat olarak iki farklı çeşitte sunuluyor. Llama 2-Chat, iki yönlü konuşmalar için hassas bir şekilde ayarlanmış ve optimize edilmiş bir versiyonu.
Bu yeni model, eğitim verilerinde iki trilyon belirteç kullanılarak eğitildi. Belirteçler, ham metni temsil eder ve genel olarak, yapay zeka modelleri ne kadar çok belirteçle eğitilirse, o kadar iyi performans gösterirler. Google'ın büyük dil modeli PaLM 2'nin 3,6 trilyon belirteç üzerinde eğitildiği bilgisi verilirken, OpenAI'ın GPT-4 modelinin trilyonlarca belirteç üzerinde eğitildiği tahmin ediliyor.
Yeni Yapay Zeka Dil Model GPT-4’ten Düşük Performansa Sahip
Meta, Llama 2'nin eğitim verilerinin spesifik kaynaklarını açıklamadı. Ancak bu verilerin web üzerinden, çoğunlukla İngilizce olarak toplandığı ve Meta'nın kendi ürünlerinden veya hizmetlerinden olmadığı belirtiliyor. Açık kaynak modeli olmaları nedeniyle bu tür modellerin eğitim verilerinin paylaşılması ve yasal konularda tartışmaların ortaya çıkabileceği de belirtiliyor.
Llama 2, rakipleri GPT-4 ve PaLM 2 ile karşılaştırıldığında bazı durumlarda daha düşük performans sergiliyor. Özellikle bilgisayar programlamada GPT-4'e göre geride kaldığı ifade ediliyor. Ancak yine de kullanıcıların Llama 2'yi ChatGPT kadar "yararlı" bulduğu iddia ediliyor.
Meta ayrıca Llama 2'nin, diğer tüm üretken yapay zeka modelleri gibi, belirli önyargılara sahip olduğunu kabul ediyor. Eğitim verilerindeki dengesizlikler, Llama 2'nin cinsiyetle ilgili zamirlerde önyargılı olmasına yol açıyor. Ayrıca, toksik metinlerin eğitim verilerinde etkisi nedeniyle diğer modellerle kıyaslandığında daha iyi performans göstermiyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...