Meta adıyla yeniden markalaşan Facebook, dijital rekabet kurallarında 2021'de yapılan bir düzenlemenin ardından Almanya'da özel "rekabet kötüye kullanım" kontrol rejimine tabi olduğu onaylanan bir sonraki teknoloji devi oldu. Söz konusu düzenleme "pazarlar arası rekabet için büyük önem taşıyan" büyük dijital şirketleri konu alıyordu.
Beş yıllığına geçerli olan düzenleme, düzenleyici sıfatını taşıyan Almanya Federal Kartel Ofisi'ne (FCO), rekabet ihlali ya da antitröst şikayetleri sebebiyle Meta'ya karşı daha hızlı hareket etme yetkisi veriyor. FCO'nun bildirdiğine göre Meta bu karara itiraz etmedi. Meta da bir itirazı olmadığını doğruladı. Fakat Meta, TechCrunch'a yaptığı bir açıklamasında; kendisi hakkında iddia edilen bazı bulgulara katılmadığını belirtti. Firma, sektörde bir tekel durumunda bulunmadığını ve tüketicilerin dikkatini çekebilmek için Tiktok, Youtube, Snapchat, Twitter gibi firmalarla şiddetli bir rekabet içinde olduğunu söyledi.
Tech Crunch'a konuşan bir Meta sözcüsü; "FCO'nun kararına yol açan gerekçeye katılmasak da, tüm yasa ve yönetmeliklere uygun olarak Almanya'daki kullanıcılarımıza mümkün olan en iyi deneyimi sunmaya odaklanıyoruz" ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir: Fransa'dan Google ve Facebook'a Çerez Cezası
Meta ve FCO'nun Yıllardır Süren Kavgası
Henüz bu yılın Ocak ayında FCO; Google'ı yeni rekabet rejiminin uygulanması için gerekli kriterleri karşılayan ilk teknoloji devi olarak ilan etmişti. Bunun hemen ardından Google, FCO'nun Temmuz 2021'den beri soruşturma yürüttüğü Google'ın haber lisanslama ürünü olan Google Showcase'in Almanya'daki kullanımı konusunda birtakım değişiklikler yapmayı kabul etti.
Geçtiğimiz yılın Mart ayında ise bir Alman mahkemesi; davayla ilgili birtakım yasal soruları Avrupa Birliği Adalet Divanına havale etti ve bir karara varamadı. Firmanın girdiği yeni rekabet rejiminden önce açılmış bir dava olduğu için bu "süper profilleme" davasının yeni rejim şartları altında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği tam olarak bilinmiyor. Fakat yeni mevzuattan önce açıldığı için, davanın bu yönde değerlendirilmeyeceği tahmin ediliyor.
Meta'nın yeni girdiği antitröst rejimi hakkında açıklama yapan FCO başkanı Andreas Mundt; Meta'nın çok sayıda kullanıcıyla oluşturduğu dijital ekosistem nedeniyle, firmanın sosyal medya alanında bir merkez oyuncusu konumunda bulunduğunu söyledi. Mundt ayrıca Meta'nın antitröst hukuku açısından da pazarlar arası olağanüstü öneme sahip bir şirket olduğunu düşündüklerini aktardı.
Mundt, Meta'nın yeni girdiği antitröst rejimi sayesinde ise herhangi bir rekabet yasası ihlaline karşı bugüne kadar mevcut araçlarla yapabildiklerinden çok daha hızlı harekete geçebilecek bir konuma geldiklerini söyledi.
İlginizi Çekebilir: Meta 17 Milyon Euro Ceza Aldı
Devletler Big Tech'e Karşı
Almanya, büyük teknoloji firmalarının dünya çapındaki politika yapıcılar için büyük bir endişe kaynağı haline gelen pazar gücüne yanıt vermek için, dijital rekabet kurallarını ilk güncelleyen ülkelerden biri oldu. Avrupa Birliği ise Big Tech'in gücünü önemli ölçüde sınırlayacak Dijital Piyasalar Yasasını (DMA) çıkarmak için elinden geleni yapıyor. AB Milletvekilleri bu yılın Mart ayında mevzuat üzerinde siyasi bir anlaşmaya varmış bulunuyorlar.
İngiltere ise stratejik pazar statüsünde bulunan platformlar konusunu düzenleyen rekabet kurallarında “rekabet yanlısı” bir reform için yasa çıkaracağını söylüyor. Geçtiğimiz günlerde Tech Crunch'a konu hakkında açıklama yapan İngiltere Dijital, Kültür, Medya ve Spor Departmanı sözcüsü; "Rekabet yanlısı rejimimiz, en güçlü teknoloji firmalarının davranışlarını değiştirecek ve ekonominin her yerinde onlara güvenen işletmeleri ve tüketicileri koruyacak" ifadelerini kullandı.
Avustralya ise geçtiğimiz yıl, Google ve Facebook tarafından, platformlarında paylaşılan haberleri sebebiyle, yerel haber kaynaklarına ücret ödemesine ve bunun için ücret müzakerelerine başlanmasına karar vermişti. Fransa ise geçen yıl bu sebeple Google'a 592 milyon dolarlık dev bir ceza vermişti. Google ise bunu orantısız bularak para cezasına itiraz etmiş ve haber ödemeleri için bir dizi davranışsal taahhütte bulunmuştu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...