Bugün sizlere eski adı ile Facebook'un yeni adı ile Meta'nın startup ekosistemi hakkında yaptığı çalışmaları Meta Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Müdürü Sezen Yeşil'e sorduk. Bu önemli bilgileri siz değerli StartupTeknoloji okurlarına sunduk. Öncelikle Meta'nın vizyonu, iş dünyasına etkileri gibi çalışmalarını listeledik. Gelin daha fazla uzatmayalım içeriğimize geçelim.
İlginizi Çekebilir: Yemeksepeti Kurucusu Nevzat Aydın ile Röportaj Yaptık!
Meta’nın Vizyonu
Meta, insanların birbirleriyle iletişim kurmasına ve iş sahiplerinin işlerini büyütmesine olanak tanıyan teknolojiler, ürünler ve hizmetler geliştiren bir teknoloji şirketi.
Yeni vizyonu ve yeni şirket ismi doğrultusunda, Meta’nın odak noktası metaverse'ü hayata geçirmek ve insanların bağlantı kurmasına, topluluklar bulmasına ve işlerini büyütmesine yardımcı olmak olacak.
Meta, hep birlikte çalışırsak önümüzdeki on yıl içinde metaverse’ün bir milyar insana ulaşmasını, yüz milyarlarca dolarlık dijital ticareti barındırmasını ve milyonlarca üretici ve geliştirici için iş desteği sağlamasını umuyor.
Metaverse vizyonuna ulaşma doğrultusunda sadece ürün geliştirmenin yeterli olmadığını bilen Meta, ekosistemler oluşturmaya yardımcı olarak milyonlarca insanın gelecekte bir payı olmasını ve sadece tüketici olarak değil, üretici ve geliştirici olarak da gelişimden yararlanmalarını sağlamak istiyor.
Metaverse’ün İş Dünyasına Etkileri
Meta’ya göre metaverse’ün iş dünyasına da ciddi yansımaları olacak. Metaverse ile ofise gidip gelmeden ofiste olabileceğimiz ve normal düzenimizde çalışabileceğimiz bir dünya oluşacak. İnsanlar iş sebebiyle ailelerinden uzaklara seyahat etmek ya da uzaklık sebebiyle kendilerine uygun olabilecek iş fırsatlarını reddetmek zorunda kalmayacaklar.
Metaverse aynı zamanda öğrenim şekillerini de değiştirme potansiyeline sahip. Sanal gerçeklik gözlükleri ile insanlar en teknik konularda dahi metaverse üzerinden eğitim alabilecek ve bu eğitimlerini aynı gerçek dünyadaymış gibi test edebilecek.
Metaverse’ün Markalar İçin Önemi
Metaverse ile markalar için uzun vadede birçok yaratıcı olanak ortaya çıkacak. İşletmeler yeni teknolojiler aracılığıyla fiziksel deneyimlerini dijital bir ortama taşıyarak metaverse’e hazırlanabilirken, içerik üreticileri de markalı içerik ortaklığı aracılığıyla yeni ve ilham verici bir şekilde markalarına hayat verebilecek. Örneğin, yeni nesil içerik üreticileri, fiziksel dünyada var olan bir karakterin dijital ortamda sosyal olarak sanal ticarete dahil olmalarını sağlayabilecek.
Şirketler ayrıca marka değerlerini mükemmel bir şekilde somutlaştırmak için sıfırdan yeni karakterler oluşturabilecek. İçerik üretimi ekosistemi gelişmeye devam ettikçe, sentetik medya hem markalar hem de yeni nesil içerik üreticileri için daha da büyük fırsatlar yaratabilecek. İşletmeler, mesafeye meydan okuyarak ve fiziksel özellikleri sanal deneyimlere çevirerek empati yaratabilecek ve hem ürün hem de marka üzerinde düşünme duygusu uyandırılabilecek.
Metaverse ve Türkiye
Geçtiğimiz 2 yıl içerisinde Türkiye’de metaverse kavramı hakkındaki farkındalık seviyesi artmaya başladı.
Türkiye Üç Özelliği ile Teknoloji Alanında Öne Çıkıyor. Bunlar;
Tüm bunlar göz önüne alındığında Türkiye; oyun, perakende, turizm, eğlence ve eğitim gibi alanlarda metaverse sayesinde büyük bir inovasyon potansiyeli gösteriyor. Buna paralel olarakmetaverse’ün; Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye'de önümüzdeki on yıllık süre zarfında ekonomiye 360 milyar dolar katkıda bulunabileceği tahmin ediliyor. Artan küresel GSYİH, istihdam büyümesinin desteklenmesine; yaşam standartlarının iyileştirilmesine ve sağlık ve eğitim gibi önemli alanlara ayrılmış daha fazla kaynak sağlanmasına yardımcı olabilir.
Meta’nın Startup’lara İşletmelere Dönük Topluluk Programları
Boost with Facebook: Tek günlük bir eğitimden oluşan Boost with Facebook programı, katılımcıları özgeçmiş oluşturma ve mülakatlarda göz önünde bulundurulması gereken konular; dijital pazarlama ve Meta ürünleri hakkında eğitiyor. Günümüz itibariyle, Boost with Facebook 81 ilden, çoğunlukla üniversite öğrencileri ve geleceğin girişimcilerinden oluşan, 17 binin üstünde katılımcıya ulaşmış bulunuyor.
Sınırları Aşan KOBİ’ler: Meta, TOBB, Habitat ve Hackquarters iş birliğiyle yürüttüğü Sınırları Aşan KOBİ’ler programı ile İstanbul'daki küçük/orta ölçekli işletmelerin dijital becerilerini geliştirerek başarılarını artırmayı hedefliyor. Bir yılda 4 haftalık bir eğitim sürecinde 50 iş ortağına hem Meta ürünlerini kullanmaya hem de diğer temel ihtiyaçlara yönelik eğitimler veriliyor.
Başlat: Meta 2021'de Hello Tomorrow Türkiye ortaklığı ile hayata geçirdiği Başlat programı ile startup şirketlerine, başarılı bir yatırım süreci konusunda kendilerine yol gösterecek mentorlar bularak küresel bir ağın parçası olmalarına destek oluyor. Bu şirketlerin Türkiye dışındaki diğer startup şirketleri ile bir araya getirerek bilgi paylaşımında bulunmalarına olanak tanıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...