Mark Zuckerberg'in geçtiğimiz aylarda Facebook'u “Meta” olarak yeniden markalaştığını ve Metaverse’ü geliştirmeye odaklandığını açıklamasından bu yana, insanlar internetin geleceği olarak adlandırılan Metaverse’e ilgi duymaya başlayıp paralarını yatırıyorlar. Her geçen gün sanal evrenler ve Metaverse ile ilgili haberler gündem olmaya devam ediyor. Peki, Metaverse geleceği nasıl etkileyecek? Gelecekte ne gibi yenilikler yaşanacak?
İnternet, Sosyal Medya ve Akıllı Telefonlardan Sonraki Adım Ne?
Kabul edelim ya da etmeyelim artık insanların başkalarıyla fiziksel temastan uzaklaştığı bir dünyada yaşıyoruz. İnternet ve akıllı cihazlar sayesinde insanlar, daha önce dışarı çıkmak zorunda kaldıkları hemen hemen her şeyi artık evde gerçekleştirebiliyorlar. Pandemiden önce bile, bu eğilim hızla ivme kazanıyordu. YouTube, Netflix, uzaktan çalışma, yemek sipariş uygulamaları, sosyal medya, çevrimiçi buluşma, görüntülü aramalar ve e-ticaret uygulamaları ve platformları insanların ihtiyaç duydukları ve istedikleri hemen hemen her şeyi ev rahatlığından uzaklaşmadan hızlı ve kolay bir şekilde elde etmelerini sağlıyor.
Artık dünyadaki hemen hemen her şey internet üzerinden yapılıyor. İnternet bir gün aniden ortadan kaybolsa, toplum büyük olasılıkla tamamen çökme noktasına bile gelebilir. Geçtiğimiz yılında başlarında Facebook ve diğer platformların kısa bir süre çöktüğünde yaşananlar bu duruma güzel bir örnek olarak verilebilir.
Peki, şimdi ne olacak? İyi ya da kötü sonuçlar getireceği henüz bilinmese de bu yolculuktaki evrimin bir sonraki adımı, giderek daha büyük bir olasılıkla Metaverse olacak gibi görünüyor. Birçok insan internetin 1990’lara yaptığı etkinin bir benzerinin 2020’lerde Metaverse tarafından oluşacağını düşünüyor. Görünüşe göre dünyamızı yeniden oluşturmanın sırası artık Metaverse’de. Çünkü Metaverse geleceği oldukça farklı şekillerde etkileyecek. Ancak bu gelişmelerin nasıl ve neden yaşanacağını anlamak için önümüzdeki dönemde Metaverse’ün nasıl şekilleneceğini anlamamız gerekiyor.
Metaverse Neden Bu Kadar Önemli?
Bir videoyu izlemek yerine, videonun içinde olduğunuzu hayal edin. Daha iyi açılar ve perspektifler elde etmek için dolaşabilecek ve nesnelerle etkileşim kurmak için ellerinizi kullanabilirsiniz. Ayrıca, sesinizi komut vermek veya “civarınızdaki” diğer insanlarla iletişim kurmak için de kullanabilirsiniz. Bu kulağa bilim kurgu filminden çıkma gibi gelebilir ancak Facebook (“Meta”) şu anda Metaverse üzerinde bir şeyle sadece onu düşünerek etkileşime girebileceğiniz bir araç üzerinde çalışıyor. Buna Elektromiyografi (EMG) teknolojisi deniyor. Bu teknoloji şu anda tıp alanında da kullanılıyor.
Metaverse dünyasına masaüstü monitörler ve telefonlar gibi 2 boyutlu platformlarda erişilebilse de nihai amaç bu platformları 3 boyutlu olarak deneyimlenecek şekilde tasarlamak. Günümüzde insanlar uzun süreli kullanımda rahatsızlıklara neden olabilecek sanal gerçeklik (VR) başlıkları kullanıyor. Metaverse geleceği şekillendirmek istiyorsa ilk önce bu tür sorunları ortadan kaldırmalı. Tam da bu nedenle Meta (Facebook), Google ve diğer teknoloji devleri, uzun süreler boyunca Metaverse'e rahatça girmek için kullanılabilecek daha hafif, daha ince VR başlıklar üzerinde çalışmaya çoktan başladı.
Metaverse Fiziksel Konumların Yerini Alacak
Geleneksel olarak, internette bir yere “gittiğinizde” 2 boyutlu bir web sitesi veya bir uygulamanın ara yüzü ile karşılaşırsınız. Metaverse’te ise web siteleri ve uygulamalar yerine, Metaverse’de ışınlandığınız “fiziksel” konumlar vardır. Bu konumlar mağazalardan, toplantı odalarından, oyun odalarından, sosyalleşme alanlarından herhangi bir şey olabilir veya temelde herkesin hayal edebileceği (ve inşa edebileceği/geliştirebileceği) herhangi bir şey olabilir.
Avatarlar Gerçek Kimliklerimizin Yerini Alacak
Metaverse dünyasında, Facebook'un platformlarına 2020'de dâhil etmeye başladığı avatarlarla temsil edilirsiniz. Şu anda avatarlar ve genel olarak tüm Metaverse, eski bir video oyunu gibi karikatürümsü ve sahte görünüyor. Ancak, ağ teknolojisi ve grafik motorları geliştikçe, bu avatarlar (ve genel olarak tüm Metaverse) kaçınılmaz olarak giderek daha gerçekçi görünecek. Animasyon filmlerinin ve video oyunlarının gerçek hayatla neredeyse aynı görünmesi uzun sürmedi. Metaverse’ün de gerçeğe çok benzemesi uzun sürmeyecektir.
Ayrıca, Metaverse'de insanlar avatarlarını istedikleri gibi tasarlayabilirler. Temel olarak, insanlar kendilerini ifade edebilir ve kendilerini hayal ettikleri insan tipinin bir temsili haline getirebilirler. Ya da sadece avatarlarını gerçek hayattaki kendileri gibi gösterebilirler. Bunun yanı sıra birinin avatarını bir hayvana, robota veya geliştiricinin düşünebileceği herhangi bir şeye dönüştürmesi bile mümkündür. Metaverse geleceği avatarlarımızın yer aldığı bir dünya olarak şekillendirecek.
Metaverse'de Eşsiz Mülklere Sahip Olacağız
İnsanlar genellikle avatarlarını donatmak için giysiler ve öğeler üzerinde para harcayacaklar. Metaverse blok zinciri teknolojisine dayalıdır. Bu nedenle Metaverse’de sahip olduğunuz veya oluşturduğunuz tüm "mülkler" tamamen size aittir. Bunlar kopyalanamaz veya çalınamaz. Blockchain teknolojisi, Metaverse’de satılan farklı dijital varlıkların sanat eserleri gibi gerçekten türünün tek örneği olmasını sağlayacak.
Metaverse Geleceği Birleştirecek
Şu an itibariyle, farklı şirketler tarafından oluşturulan birden fazla Metaverse var. Ancak gelecekteki asıl amaç, avatarınızı ve dijital varlıklarınızı bir meta veri tabanından diğerine sorunsuz bir şekilde taşıyabilmek için farklı meta veri tabanlarını birbirine bağlamak.
Metaverse’de ileride yaşanacak gelişmeler genel olarak bu şekilde olacak. 2022 yılında eski grafiklere sahip devasa bir çevrimiçi çok oyunculu oyun gibi görünüyor. Ancak Metaverse sadece bundan ibaretse o zaman neden dünyanın en ünlü şirketlerinden biri olan Facebook (“Meta”) neden buraya büyük bir sermaye ayırıyor? Metaverse geleceği nasıl değiştirecek diye düşündüğümüzde bu sorunun birçok cevabı bulunuyor. Bu tahminlerden bazıları şu an için bilim kurgu gibi görünüyor. Ancak teknoloji dünyasında her yeni icat ilk başta bilim kurgu gibi gelir.
Dijital Gayrimenkul Yükselecek
1985'ten beri şirketler ve bireyler web alan adları satın alıyor. İnsanlar daha sonra satın aldıkları alan adlarında web siteleri oluşturuyorlar. Peki, Metaverse geleceği bu konsepti nasıl değiştirecek? Yakın gelecekte, şirketler Metaverse'de gayrimenkul satın alacaklar. Bu durum şimdiden oldukça popülerlik kazandı. Hatta Metaverse'deki bazı gayrimenkuller şu anda milyonlarca dolara satılıyor. Birçok kişi Metaverse'de oturmak için bir yatırım olarak “gayrimenkul” satın alıyorlar.
Alıcılar, temel olarak, belirli bir kripto para birimine yatırım yapmak gibi, söz konusu Metaverse’in geleceğine yatırım yapıyor. Bu, insanların gelişeceğine inandıkları bölgelerde ve şehirlerde gayrimenkul satın aldıkları gerçek dünyaya oldukça benziyor. Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, bazı “arsa sahipleri” arazileri üzerine inşaat yapabilecekler. Bazıları arazilerini ya da binalarını kiracılara veya reklamcılara kiralayacak. Bu arazilerin çoğunda ürün satışı gerçekleştirilebilecek. Bazı kullanıcıların alışveriş yapabileceği fiziksel mağazaları da olacak. Nitekim geçen gün paylaştığımız bir haberde Influencerlar için girişimlerin yapıldığını sizlerle paylaşmıştık. Satın alımların arttığı Metaverse geleceği dijital gayrimenkullerin olduğu bir yer olarak şekillendirecek.
E-Ticaret İş Yerleri ile Birleşecek
Geleneksel alışveriş biçimine göre, bir ihtiyacınız olduğunda o ihtiyacınızı karşılayacak ürünleri fiziksel olarak mağazaya giderek satın alırsınız. Ancak, son birkaç on yılda, e-ticaret yüksek bir hızla popülerleşti. Özellikle COVID-19 sırasında, çevrimiçi bir şeyler satın almak oldukça yaygınlaştı. Günümüzün geleneksel internetini kullanarak herhangi bir web sitesine girip bir şirketin çevrimiçi mağazasına götürülebilirsiniz. Web sitesi veya uygulamadan, ister giysi, ister cihaz, alet, yiyecek, araç, tatil, ev veya farklı hizmet türleri olsun, ürünlerinin fotoğraflarına göz atabilirsiniz. Temel olarak, satın alınabilecek hemen hemen her şey artık çevrimiçi olarak satın alınabilir. Size yardımcı olmak için, bu mağazaların çoğunda, sohbetin diğer ucunda temel bir yapay zekâ veya bazen gerçek bir insan müşteri hizmetleri temsilcisi bulunan bir sohbet kutusu bulunur.
Peki ya e-ticaret ve fiziksel alışveriş bir şekilde birleşirse ne olacak? Metaverse geleceği muhtemelen bu şekilde değiştirecek. E-ticaret ve fiziksel alışveriş arasında bir geçiş olarak, şirketler Metaverse’de “fiziksel” mağazalarını inşa edecekler. Metaverse’de çok fazla trafik alan popüler alanlarındaki (pazaryerleri, alışveriş merkezleri veya şehir merkezleri) arsa ve yapılar daha pahalı olacaktır.
Yakın gelecekte Metaverse'deki on milyonlarca farklı “ fiziksel ” mağazadan birine girebileceksiniz. Ve 3D avatarlarıyla temsil edilen gerçek bir insan çalışan tarafından karşılanacaksınız. Mağazada yürüyebilecek ve farklı ürünleri sergileyen vitrinlere ve mankenlere bakabileceksiniz. Gerçek dünyada size gönderilecek her türden ürünü demo olarak satın alabilirsiniz. Alternatif olarak, bu mağazaların sattığı ürünlerin çoğu Metaverse'de NFT olarak var olacak.
Kripto Para Birimi Metaverse'e Hükmedecek
Metaverse dünyasına girmenin en kolay, en uygun ve en ucuz yolu kripto para birimini kullanmak olacak. Şirketin bulunduğu ülke ne olursa olsun, kripto paranızı hangi mağazaya giderseniz gidin harcayabileceksiniz. Çok büyük ihtimalle çoğu mağaza tüm büyük kripto para birimlerini kabul edecek. Gerçek dünyadaki jeopolitik sınırlar, Metaverse’de tamamen yok olacak. Kripto para cüzdanınızla Metaverse dünyasında özgürce seyahat edebilecek, anında işlemlerle her türden farklı ürün ve hizmet satın alabileceksiniz. Metaverse geleceği kripto paraların yer aldığı bir dünya haline getirecek.
Her bir Metaverse’deki kripto para biriminin değeri, o belirli Metaverse’ün popülaritesine göre değişiklik gösterecek. Bu Metaverse ne kadar büyürse, o Metaverse’deki kripto paranız o kadar değerli olacak. Zaten tam da bu nedenle 2021'in sonlarında birçok insan bu dünyalara girmek için bir yarış halinde oldu.
Reklamlar Hayatımızın Bir Parçası Olacak
Meta veri tabanında, tıpkı günümüzdeki internet gibi, reklamlarla dolu bir dünyada olacağız. Reklamlar binalarda, sokaklarda ve reklam panolarında veya konserler gibi popüler etkinliklerde görülecek. Reklamlar, gerçek dünyada var olan ürünler için veya yalnızca Metaverse’de var olan ürünler için olabilecek.
Ayrıca şirketler, gerçek hayattaki binalarına benzeyen “fiziksel” binaları Metaverse dünyasına yerleştirecekler. Bunların işlevi, insanların yalnızca ürünleri hakkında düşünmelerini sağlamak değil, aynı zamanda insanların meta veri deposu konumlarından (web sitelerinden satın alma gibi) ürünleri satın alabilmelerini sağlamak olacaktır. Metaverse geleceği reklamların büyük bir yer kapladığı bir dünyaya çevirecek.
Sınırsız Konser ve Etkinlikler Mümkün Olacak
Travis Scott, Ariana Grande, Justin Beiber ve Marshmello, Metaverse'de rekor kıran “katılım” ile konserler vermiş sanatçılar arasında yer alıyor. Metaverse'de, bir oyuncunun avatarı hayattan daha büyük görünecek şekilde yapılabilir. Yakın gelecekte, gelişmiş grafik teknolojisi ve 9.2 surround sesle (veya daha iyisi) tamamlanan mükemmelleştirilmiş sanal gerçeklik kulaklıkları, insanlara kendilerini gerçek bir konserdeymiş gibi hissettirecek. Canlı müziği kristal netliğinde duymakla kalmayacak, aynı zamanda yanınızda bulunan arkadaşlarınızla ve yabancılarla sohbet edebilecek, dans edebilecek ve şarkı söyleyebileceksiniz. Metaverse'de her gün daha fazla konser, etkinlik, gösteri ve “parti” gerçekleştirilmeye devam ediyor.
Çoğu İş Toplantısı Metaverse'de Gerçekleşecek
COVID-19, çalışma kültüründe tamamen eski haline dönmesi pek olası olmayan bir değişim yarattı. Artık birçok insan işleri için yüz yüze görüşmenin gerekli olmadığını anladığından, çevrimiçi toplantılar yeni bir norm haline geldi. Bununla birlikte, Bill Gates, yalnızca 2-3 yıl içinde, çoğu iş toplantısının meta veri tabanında gerçekleştirileceğine dair iddialı bir şekilde tahminde bulunuyor. Günümüzün küreselleşen dünyasında, Metaverse'deki iş toplantıları gerekli olacaktır. Bir Amerikan şirketi ve bir Japon şirketi birleşme mi yaşıyor? Seyahat ve konaklama ücretlerine on binlerce dolar harcamak yerine, Metaverse içinde “yüz yüze oturarak” her şey yapılabilir. Bu anlamda Metaverse geleceği çevrimiçi toplantıların oldukça yaygınlaştığı bir dünyaya dönüştürecek.
Günümüzde meta veri tabanındaki iş toplantıları şu anda bir masanın etrafında oturup fikirleri tartışan insanlardan. Slayt gösterisi sunumları odanın önündeki büyük ekranda gösterilebilir. Ayrıca, kullanılabilen sonsuz alana sahip bir beyaz tahta vardır ve böylelikle içerikler kolayca kaydedilebilir. Yakın gelecekte, Metaverse iş toplantılarınızı dilediğiniz doğal ortamlarda gerçekleştirebileceksiniz. Varsayımsal olarak, gerçekten isterseniz toplantılarınızı Eyfel Kulesi'nin tepesinde, başka bir gezegende veya okyanusun dibinde bile yapabilirsiniz.
Meta (Facebook) şu anda, kullanıcıların Metaverse'de göz temasını sürdürmelerine ve yüz ifadelerini iletmelerine olanak tanıyan uygun fiyatlı bir VR başlığı (Project Cambria ) üzerinde çalışıyor. İletişimin %70-93'ü sözsüz olduğundan, daha iyi yüz tanıma ve hatta duruş tanıma teknolojisinin sürekli gelişimi, Metaverse'deki iletişimi geliştirmeye devam edecektir. Bu, yalnızca iş toplantıları sırasında değil, aynı zamanda aile/arkadaşlarla sosyalleşirken, eğitim verirken, öğrenirken veya bir yabancının ne tür bir insan olduğunu belirlerken daha yumuşak, daha etkili etkileşimler yaratmaya yardımcı olacaktır.
Eğitim Metaverse İçerisinde Sınıflarda Gerçekleşecek
Son on yılda, e-öğrenme endüstrisi katlanarak arttı. 2020'de küresel e-öğrenme pazarı 250 milyar doları geçti. Yakın gelecekte, Metaverse'deki sınıflar, gerçek hayatta bir sınıfın sağlayabileceği hemen hemen her şeyi ve daha fazlasını sağlayabilecek. Slayt gösterisi sunumları veya videolar, odanın ön tarafındaki bir panoda olacak. Öğrenciler, sanal kalemler ile ellerini kullanarak not yazabilecekler veya üzerine not yazabilecekleri sanal klavyeleri kullanabilecekler. Ayrıca, öğrenciler ortak çalışabilecek veya çevrelerindeki diğer öğrencilerle grup çalışması yapabilecekler. Metaverse geleceği eğitimin tamamen online olarak gerçekleştirildiği bir dünyaya çevirecek.
Metaverse İçinde İş Başında Eğitim
Simülatörler, gerçek durumlarla eğitimden çok daha ucuz ve daha güvenli olduğundan, onlarca yıldır pilotlar ve astronotlar sanal simülatörler kullanarak eğitim alıyorlar. Metaverse’de gerçeğe yakın çeşitli simülasyonların geliştirilmesiyle birlikte, çoğu uygulamalı endüstrinin (özellikle ağır makinelerin ve birçok farklı karmaşık ekipmanın bulunduğu endüstrilerin) çalışanları Metaverse’deki eğitimden büyük ölçüde faydalanabilecek.
Yeterince gerçekçi simülasyonlar geliştirilirse, Metaverse, acil durumları içeren durumlar da dâhil olmak üzere, insanlara ilk elden “iş başında” eğitimi güvenli, ucuz ve kolay bir şekilde sağlama potansiyeline sahip. Ayrıca, yeni çalışanlar ve aynı ekiplerin üyeleri, kendi evlerinde bile birlikte eğitim alabilecekler. Hemen hemen tüm iş türleri Metaverse’deki eğitimden yararlanabilir. Bununla birlikte, bu tür deneyimsel eğitim, özellikle sanayi işçileri, inşaat işçileri, sağlık çalışanları, polis, itfaiyeciler, pilotlar veya tehlikeli durumlara maruz kalabilecek diğer meslekler için faydalı olabilir.
Metaverse Hala Bebeklik Döneminde
Metaverse hala emekleme aşamasında. Bu nedenle şu anda estetik olarak oldukça basit görünüyor. Bununla birlikte, özellikle yeni VR, AR, ağ ve grafik teknolojisi Metaverse'ü gerçek hayatla neredeyse aynı hale getirdiğinde, Metaverse’ün gelecekteki uygulamalarını öngörmek daha da kolaylaşacak.
Tıpkı internetin 90'larda tanınmayacak kadar basit olduğu gibi, Metaverse de henüz tam bilinemiyor. 90'larda, pek çok insan hayatımızın sonunda internetle nasıl tamamen iç içe geçeceğini tahmin edemezdi. Evrimin bu sonraki aşamasına tanık olmaya başladığımızda bunu akılda tutmak akıllıca olabilir.
Siz bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce metaverse geleceği nasıl etkileyecek? Yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...