Hızla gelişen teknoloji dünyası hayatımıza yeni terimler eklemeye devam etmektedir. Yeni dünyanın en çok merak edilen kavramlarından biri olan metaverse sanal dünya ile gerçek dünya arasında bir nevi köprü görevi üstlenerek bu iki dünyayı birleştirmeyi hedefleyen bir sistemi temsil eder. Var olan fiziksel dünya ile sanal dünyayı bir araya getirecek bir kavram olan metaverse, dijital insan karakterleri ile gelecekte birçok farklı alanda kendine yer edinecektir. Metaverse evreni işyeri araçlarından oyunlara ve topluluk platformlarına kadar çok çeşitli sanal gerçeklik alanlarını içine alır. Peki, metaverse nedir ve hangi alanlarda kullanılır? Detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Metaverse Nedir?
İlk olarak 1990’ların başında ortaya çıkan metaverse terimi evren ve ötesi kelimelerinin birleşiminden oluşarak “sanal ötesi” anlamı taşımaktadır. Metaverse evreni kişilerin, geliştirilmiş sanal gerçeklik cihazları yardımıyla tamamen zihinsel olarak kendilerini hissettikleri ve yer aldıkları algısal evreni temsil eder. Metaverse evreni insan bilişinin bilgisayarlar, teknolojik cihazlar ve 3D cihazlar ile bütünleşerek fiziksel ortama uyum sağlamasını ve bir araya gelmesini sağlamaktadır. Pandemi süreciyle birlikte dijital etkileşimler hızla artış göstermiştir. Dijital alandaki bu gelişmelerin yaşanması metaverse evrenini daha da ilgi çekici bir konuma getirmiştir.
İlginizi çekebilir: Başka Bir Evren Mümkün Mü? Yeniliğin Başlangıcı Metaverse
Metaverse Hangi Alanlarda Kullanılır?
Metaverse evreni en yalın haliyle bilim kurgu filmlerinde tanıklık ettiğimiz gerçek dünyanın ötesindeki sanal bir dünya olarak tanımlanabilir. Metaverse evrenine giriş ise akıllı gözlükler, AR yani arttırılmış gerçeklik ya da VR yani sanal gerçeklik başlıkları tarafından gerçekleştirilecek. Metaverse her bir kişiyi özelleştirilebilir bir dijital karakter olarak yerleştirecek ve arkasında gerçek insanların olduğu bu dijital karakterler metaverse evreni içindeki özel ağlar ile etkileşime girerek oyun oynayabilecek, farklı sanal ortamlarda gezebilecek, konserleri izleyebilecek, ortak çalışmalar yaparak sosyalleşebilecek. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda metaverse’ün kullanım alanları bakımından son derece geniş bir kümeyi kapsadığını görüyoruz.
Dikkatinizi çekebilir: Metaverse Dünyasında Nasıl Arsa Satın Alınır?
Metaverse Projeleri
Metaverse projeleri hızla gelişmeye devam ederken bu alanda yapılan çalışmalar da metaverse’ün geleceği ile ilgili büyük bir heyecan yaratmaktadır. Metaverse ile ilgili en çok bilinen çalışmalar dünyadaki en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Facebook tarafından yürütülse de elbette bunlarla sınırlı değil. Fortnite’ın geliştiricisi olan Epic Games’in CEO’su Tim Sweeney de uzun zamandır bu konu hakkındaki görüşlerini dile getiren ve metaverse projeleri ile ismi anılan isimler arasında yer almaktadır. Önemli metaverse projelerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Oyunculara kendi metaverse evrenlerini yaratma ve oyuncularla birlikte bunu deneyimleme şansı sunan The Sandbox, önemli bir metaverse projesi olarak dikkat çekiyor.
Enjin, geliştiricilere Ethereum blok zincirinde sanal ürünler oluşturma ve bunları yönetme yeteneği sunan bir yazılım olarak karşımıza çıkar. Sanal varlıkları yönetmek amacıyla blok zinciri teknolojisini kullanan Enjin de metaverse evreni projeleri arasında öne çıkanlardan biridir.
Uzay temalı bir strateji oyunu olan Star Atlas, 2620 yılında geçen devasa çoklu oyunculu metaverse olarak tanımlanır. Star Atlas, oyunculara uzay keşfi, bölgesel fetih ve siyasi hakimiyet içeren bir oyun deneyimi sunuyor.
Geliştirilen metaverse projeleri büyük ilgi görmekle birlikte tüm bu metaverse projeleri gelecekte internetin geleceği noktaların bir fragmanı niteliği taşıyor. İnsan etkileşimlerinin boyutunu sınırsız ve çok daha farklı bir yere taşımayı planlayan metaverse şu an için genellikle oyunlarda kullanılsa da sanal gerçekliğin kullanımını önemli derecede genişletecek ve diğer tüm alanlara yayacaktır.
Facebook, "metaverse" (meta evreni) kavramını daha sorumlu bir şekilde geliştirmesine yardımcı olacağını söylediği 50 milyon dolarlık bir fon duyurdu. Bu fon kapsamı içerisinde iki yıl boyunca programlara ve araştırmalara yatırımlar yapılacak.
Facebook daha önce sanal gerçeklik cihazlarının sosyal etkisine yönelik akademik araştırmalara fon sağlamıştı. Facebook, meta evrenini, bir sonraki bilgi işlem platformu olarak adlandırıyor ve şirketin bunu oluştururken yasa yapıcılar, araştırmacılar ve endüstri ortaklarıyla birlikte çalışacağını söyledi.
Şirket, meta evrenini, fiziksel olarak birlikte olmadığınız, çeşitli ürün ve hizmetlere yayılmış diğer insanlarla oluşturabileceğiniz ve keşfede bileceğiniz sanal alanlar olarak tanımlamış. Facebook, fonun amacının, diğer hizmetlerle uyumluluğun yanı sıra kapsayıcılık, mahremiyet ve güvenlik ile uyumluluğu göz önünde bulundurarak meta evreni oluşturduğundan emin olmak olduğunu söyledi. Şu anda, Facebook'un en büyük metaverse programı, Horizon adlı bir platform. Bu platform insanların sanal gerçeklikte toplantı yapmalarına izin veren bir Oculus uygulaması.
Şirket, Women in Immersive Tech, Africa No Filter, Electric South ve Organization of American States gibi kuruluşlarla ortaklık yapacağını da açıkladı. Ayrıca Hong Kong Üniversitesi ve Singapur Ulusal Üniversitesi gibi kuruluşlarla bağımsız dış araştırmaları kolaylaştıracağını da açıklananlar arasında. Facebook'un dahil olması durumunda araştırmanın nasıl bağımsız kalacağı konusuna gelirsek, şirket veri değil, yalnızca araştırmacılara fon sağlayacağını söyledi.
Facebook Başkan Yardımcısı Nick Clegg de program hakkında konuştu ve fonun meta evrenini araştırmak için bir başlangıç olarak nitelendirdi. Düzenleyiciler bu yeni teknoloji alanı hakkında sorular sormaya başladığında ise cevap sağlamaya yardımcı olacağını umduğunu söyledi.
"Metaverse" ve Facebook'un Geleceği
https://youtu.be/xje15hkOQYA
Facebook son zamanlarda kendisini sorumluluk sahibi bir platform sahibi olarak resmetmeye çalışmaya başladı. Geçtiğimiz hafta, şirket, Instagram'ın genç kızlar için kötü olduğunu bildiğini iddia eden bir rapora şiddetle karşı çıktıktan sonra, yetişkin olmayanlara odaklı bir Instagram üzerinde çalışmayı duraklattığını duyurdu. Çabalarına rağmen, şirket hala halk gözünde kötü bir konumda. Facebook, araştırmacılara yanlış veriler sağladıktan sonra özür dilemek zorunda kaldı ve kendi gözetim kurulu, platformun ünlü kullanıcılarını nasıl farklı şekilde yönettiği hakkında daha fazla bilgi istedi.
Facebook bu fonu meta evreni odaklı olarak sunarken, adından da anlaşılacağı gibi daha geniş bir odak noktası var gibi de görünüyor. Şirket, AR/VR alanında zaten çok fazla araştırma yapıyor ve 50 milyon dolar çok para olsa da, Facebook'un tek bir çeyrekte kazandığının çok küçük bir kısmı. Miktar ayrıca Facebook'un AR/VR'ye verdiği önemle ve meta evreninin gelecekteki etkisi ile uyuşmuyor gibi görünüyor.
Facebook, son olarak, programın ilerleyişi hakkında güncellemeleri paylaşmaya devam edeceğini açıkladı. Daha fazla bilgi için Influencer Merkezli Bir Metaverse Projesi: Metafluence içeriğimizi okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...