2021 yılı blockchain ve kripto paraların gelişimi için oldukça önemli bir yıl oldu. Bu yıl boğa yükselişleri, oldukça popülerleşen meme coinler ve NFT’lere kadar sektör birçok büyük haberle ses getirdi. Yılın son yarısında ise yeni bir trend olsan meta evreni karşımıza çıkardı. Metaverse, 1992 yılında Neal Stephenson tarafından yayımlanan bir bilim kurgu romanu olan Snow Cash’ten esinlenerek yaratılmıştır. Bu evrende insanlar kendi avatarlarını kullanarak sanal bir dünyada etkileşime geçebilirler. 2021 yılı içinde birbirinden farklı merak uyandıran metaverse projeleri sektörde yerini aldı.
Metaverse coinleri tıpkı Bitcoin, Ethereum veya diğer kripto para birimleri gibi kripto para borsaları üzerinden satın alınır. Duyduğumuz veya okuduğumuz zaman ilk etapta kulağa bilim kurgu gibi gelsede metaverse internetin geleceği olarak tanımlanmaktadır. Şu anda meta evrene en yakın deneyimi sanal gerçekliğe yapılan vurgu nedeniyle oyunlar sunmaktadır. Bazı popüler metaverse projeleri ise şöyle:
Axie Infinity (AXS)
Kripto para ve oyunu birleştiren Play-To-Earn adı verilen grubun bir üyesi olan Axie Infinity, Pokemon’dan ilham alan bir oyundur. Axie Infinity Shard, Axie Infinity ekosisteminin token'idir. 2020 yılında kullanıma sunulan token, ERC-20 yönetişim token'idir. Bu token satın alınabilir, takas edilebilir veya oyun oynayarak kazanılabilir.
Axie Infinity ekosisteminde yer alan oyun karakterlerine Axie adı verilmektedir. Kontrolü kullanıcının elinde olan token'ler benzersizdir. Axie Infinity, oyuncuların sahip olduğu ve işlettiği blockchain tabanlı bir savaş oyunudur. Kullanıcılar evcil hayvanları için savaşır, eşya toplar, onları yükseltir ve bir krallık inşa edebilir. Ayrıca Axie’lerin dışında oyunda ERC-721 token'leri olan sanal arazi ve eşyalarda yer almaktadır.
Oyuncular ekosistem içinde Axie Infinity krallığında bulunan canavarlarla savaşmak için macera modunda (PvE- oyuncu çevreye karşı) Axie takımlarını kullanabilirler. Arena modunu (PvP- oyuncuya karşı oyuncu) seçerek gerçek hayatta bulunan diğer Axie eğitmenleriyle de savaşabilirler. Eğer bu savaşta galip gelirlerse Axie üretmek için kullanılan Smooth Love Potion (SLP) adına sahip olan varlığı kazanırlar. SLP’de bir ERC-20 token'idir. Borsalardan alınıp satılabilmektedir.
Decentraland (MANA): Metaverse Projeleri Arasında Piyasa Değerine Göre En Büyüğü
2016 yılında kuruluna platform, 2D deneyden büyük bir 3D dünyaya evrildi. Geliştiricileri Esteban Ordano ve Ari Meilich’tir. Gelilştiriciler dijital gayrimenkul parselleri, öğeleri ve kişiselleştirilebilir diğer varlıkları içeren sanal bir dünya yarattı. Burada yer alanların tamamı Decetraland’ın token'i olan MANA ile satın alınabilmektedir. MANA bir ERC-20 token'idir.
Decentraland metaverse projeleri arasında oldukça duyulan bir isimdir. Bu proje sanal dünyayı blok zincir teknolojisi ile birleştiren çevrimiçi bir dünyadır. Birçok çevrimiçi oyun dünyasının aksine oyuncular bu dünyanın kuralları üzerinde söz hakkı sahibidirler. Oyuncuların söz hakkı sahibi olmalarına ise DAO token destek olur. Benzersiz token'ler oyunun sanal gayrimenkulü LAND’de dahil olmak üzere oyun içi tüm koleksiyonları temsil etmektedir. LAND, toplulukta bulunan oyuncuların arazilerini temsil eden bir benzersiz token'dir. Tıpkı MANA gibi Decentraland’ın yönetişim protokolünde oylama hakkı sunar. Oyuncular bu token'leri cüzdanlarında tutup Decentraland alanında diğer oyunlara satmaktadır. Eğer oyun içerisinde bir yüz maskesi satın almak istiyorsanız, yerel para birimi olan MANA’ya sahip olmanız gerekmektedir.
The Sandbox (SAND)
Merkeziyetsiz bir ortamda kurulan Sandbox bir oyun ekosistemidir. The Sandbox ağının token'i ise SAND’dır. 2011 yılında oyun şirketi Pixowl tarafından yaratılan Sandbox’ın CEO’su Arthur Madrid’dir. COO’su ise Sebastien Borget’tir. 2018 yılında ise kurucu ortaklar tarafından üç boyutlu dünyaya geçmiştir. DAO ve NFT’lerin bir araya geldiği merkeziyetsiz platform, Ethereum blok zinciri üzerine kurulmuştur.
Blok zincir teknolojisinin oyun dünyasına entegre olmasını amaçlayan Sandbox’ın token'i olan SAND play-to-earn modelini yansıtmaktadır. Oyuncular bu dünyada kendi oluşturdukları blockchain tabanlı karakterlerle evrende var olmaktadır. Oyuncular The Sandbox, Ethereum blok zinciri üzerinde NFT kullanarak sanal bir dünya inşa edilmesine imkan tanır. Oyuncular kendi avatarlarını tasarlayarak The Sandbox meta evrenindeki farklı oyunlara, çevrelere ve merkezlere ulaşabilirler.
Minecraft’ı rakip olarak gören The Sandbox, dünya genelinde 40 milyondan fazla kullanıcı tarafından indirilmiştir.
Metaverse Projeleri Arasındaki Popüler İsim: Enjin (ENJ)
Enjin, oyun içindeki eşyalar olarak kullanılan NFT’lerin yaratılmasını hedef alan bir blok zincir platformudur. Ethereum tabanlı NFT yaratmayı sıradan kullanıcılar için kolaylaştırmak için yazılım geliştirme setleri (SDK) üretmiştir. Bilindiği üzere NFT’ler meta evreninin önemli bir parçası haline gelmiştir. Bundan dolayı Enjin, kullanıcıların NFT’leri çıkarabilmesi adına daha güvenli bir yol yaratmayı hedeflemektedir.
NFT konusunda sıkça karşılaşılan problemlerden biri bu token'lerin zaman zaman likit olmamasıdır. NFT’niz için kimi zaman alıcı bulmanız vakit alabilir. Bir Enjin NFT’sini dilediğiniz zaman ENJ coin karşılığında değiştirebilirsiniz. Bu da ENJ'nin fiyatı sıfır olmadığı müddetçe NFT'lerin her zaman için bir değere sahip olacağı anlamına gelmektedir. Bu durumda anında likidite sağlamaya destek olmaktadır. Dijital toplanabilirliği ve nadirliği destekleyen Enjin, meta evreninde kullanışlı bir parça haline gelmeyi amaç edinmiştir. Enjin, metaverse projeleri arasında oldukça popüler bir isimdir.
Bloktopia (BLOK)
Bloktopia, 21 katlı bir gökdelende geçen sanal gerçeklik meta evren oyunudur. Burada etkinlikler The Sandbox ve Decentraland’a benzer şekilde gerçekleşmektedir. Bloktopia’da gerçekleştirilen etkinlikler sosyalleşme, iş dünyası ve daha fazlası için merkezi olmayı amaç edinmektedir. Burada var olan 21 kat Bitcoin’in 21 milyon olan maksimum arzını temsil etmektedir. Proje dört ana özelliği desteklemek için Polygon ağını kullanmaktadır. Bu dört ana özellik öğrenme, kazanma, oynama ve yaratma elementleridir.
Oyna-kazan oyunları metaverse projeleri üzerinde oldukça popülerdir. Oynayarak ve oyunlarla etkileşim kurarak gelir elde etme fikri oyunculara oldukça çekici gelmektedir. The Sandbox ve Decentraland gayrimenkul satışı için kullanıcılara kolay bir yöntem sunmaktadır. Bloktopia bunu daha da ileriye taşıyarak her bir Reblok katını kısa süreliğine veya etkinlik için kiralar. Kullanıcılar ise kendi katlarında zaman harcayan diğer oyuncular sayesinde reklamlardan da gelir elde edebilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...