Bildiği üzere, teknoloji alanında yaşanacak geleceğin yeni vizyonunu vurgulamak adına Facebook adını Metaverse olarak değiştirdi. Facebook ile başlayan bu değişimi farklı şirketler de takip etti. Arttırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, sensörler, yapay zeka ve MetaHuman gibi kavramlar sıkça karşımıza çıkarken bu yeni dünyanın tasarımı konusunda insanların akıllarında çeşitli sorular oluşmaya başladı. NVIDIA’nın Kasım 2021’deki açılış konferansında tanıttığı Omniverse ise geleceğin yeni formunu gösterir nitelikte!
Omniverse ile Yeni Bir Dünyaya İlk Adım
Omniverse, NVIDIA tarafından gerçek dünyanın birebir bir kopyasının sanal dünyada oluşturulmuş halidir. Kasım 2021’deki açılış konferansında bu oluşuma dair teknolojileri sunan şirket, görenleri heyecanlandıran örneklerle geleceğin dünyasını tanıttı.
Örneğin, gerçek hayattaki fabrikaların artık Omniverse’te sanal bir kopyası var. Elbette burada çalışmakta olan insanlar,
MetaHuman görünümleriyle işlerini Omniverse’te sürdürmeye devam edebiliyor. Yalnızca fabrikalar değil, kentlerin tamamının sanal bir yansımasını içinde barındıracak olan bu oluşum gerçek hayatı bütünüyle sanala taşımayı planlıyor. Sokaklar, caddeler, binalar ve içerisinde yer alan her şeyin bir yansımasını Omniverse’te bulmak mümkün!
Pandemi ile beraber evden çalışma modelinin daha çok benimsendiği bu günlerde, VR gözlüğünüzü takıp oluşturduğunuz MetaHuman’ınınız ile sanal bir dünyada iş yerinize gidebildiğinizi hayal edin! Evde, koltuğunuzda rahatça uzanıyorken avatarınız ile ofisteki bir toplantıya katılabiliyorsunuz! Üstelik bunu ofisinize birebir benzeyen bir sanal ortamda gerçekleştiriyorsunuz.
Yine sanal gerçeklik gözlüğünüzü takıp, bu sefer de uzun zamandır gitmek istediğiniz ama bir türlü vakit bulamadığınız müzeleri gezdiğinizi hayal edin. Evet, bu konuda yapılmış birkaç çalışma var ama “
insan gözü kalitesinde” bir VR gözlükle bunu yaptığınızı düşünün! Böylesi çok daha gerçekçi olurdu değil mi?
Fizik Yasalarına Uyan Bir Sanal Dünya
NVIDIA Omniverse’in temel özelliklerinden biri, fizik yasalarına uymasıdır. Bu sanal dünyada, yaylardan kablolara, parçacıklardan sıvılara ve hatta her türlü makinelere kadar her şey simüle edilebilir. Bu da doğal dünyayı sanal bir dünyada modellemek ve robotik gibi alanlarda daha düşük bütçeli çalışmalar gerçekleştirmek için önemlidir.
NVIDIA, ürettiği yapay zekaların kendini geliştirebilmeleri için de Omniverse’ü kullanmayı planlıyor. Robotların zihinleri Omniverse’te eğitildikten sonra, yapay zekaya kaydedilen bilgiler gerçek dünyada fiziksel bir robota aktarılacak. Eğer her şey planlandığı gibi giderse, farklı boyutlarda ve farklı şekillerde üretilecek olan robotları kutu taşıma, eşya alma-yerleştirme ve genel anlamda yardımcı görevler üstelenecek.
HTML Değil USD Kullanılıyor
Şu anda NVIDIA’nın oluşturduğu Omniverse adlı bu dünyada HTML dili değil, Pixar stüdyolarının geliştirdiği USD formatı kullanılıyor. Bu da, bu sanal dünya içerisinde birbirinden farklı şirketlerin kurumların veya organizasyonların tasarladıkları mekanların ve içerisindeki MetaHuman’ların etkileşim halinde olabilmesini sağlıyor. Yani Omniverse, dünyasında isteyenler kendi mekanlarını, ortamlarını üretebiliyor ve diledikleri takdirde bu ortamlar arasında bir ortaklık kurulabiliyor.
Bu açıdan Omniverse, teknolojiyi yakından takip eden ve yeniliklere ayak uyduran şirketler ve kurumlar için oldukça büyük avantajlara sahip! Tıpkı internetin yaygınlaştığı dönemde olduğu gibi henüz istasyonda bekleyen bu treni kaçırmayan ve biletini baştan alan herkes gelecekte avantajlı bir konumda olacak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...