ABD'li yonga üreticisi Micron, Hindistan'da bir yarı iletken montaj ve test tesisi kurmak için 825 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Şirket, Yeni Delhi'yi bir yonga üretim merkezi haline getirmek için başladığı çalışmalarını hızlandırmış durumda.
Micron, geçtiğimiz aylarda ürünlerinin Çin’de yasaklanmasıyla gündeme gelmişti. Güvenlik gerekçesiyle yapılan bu yasaklamanın etkileri sürerken yonga üreticisi başka ülkelerdeki çalışmalarına devam ediyor. Şirket, Hindistan’da dev bir fabrika kurmak için büyük bir yatırım gerçekleştirecek.
İlginizi Çekebilir: Micron, Çin Yasağından Dolayı Gelirlerinin Etkilenmesini Bekliyor
Projenin Toplam 2,75 Milyar Dolara Mal Olması Bekleniyor
Micron, projenin 2,75 milyar dolara mal olacağını, maliyetin yarısını üretime bağlı teşvikler yoluyla merkezi hükümetin ödeyeceğini. Üretim biriminin inşa edileceği Hindistan’ın batısında yer alan Gujarat eyalet yönetiminin ise projenin %20’sini karşılayacağını açıkladı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre Micron'un yeni tesisi hem DRAM hem de NAND [bellek yongası] ürünleri için montaj ve test üretimine olanak sağlayacak. Bu fabrika aynı zamanda yerel ve uluslararası pazarlardan gelen talebi de karşılayacak. Micron'un yeni tesisi, entegre devre paketleri, bellek modülleri ve katı hal sürücülerine dönüştürmeye odaklanacak.
Yatırımın ilk aşaması kapsamında, 500.000 metrekarelik bir tesis 2024'ün sonlarında faaliyete geçecek. Micron, "on yılın ikinci yarısına" doğru başlayacak olan ikinci aşamada benzer büyüklükte bir tesis inşa edeceğini açıkladı.
Bu Fabrika Hindistan’ın Daha da Büyümesini Sağlayacak
Hindistan, Pekin ve Washington arasında yaşanan siyasi gerilim gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Bu gerilimin yanı sıra dünya genelinde yaşanan ekonomik sorunlar çip üreticilerinin daha uygun maliyetle üretim yapabilecekleri yeni bölgelere açılmasına neden oluyor. Hindistan’da bu fırsatı değerlendirmek istiyor.
Modi hükümeti bu değişimden yararlanmak ve Hindistan'ı 5 trilyon dolarlık bir ekonomik gelir sağlamak için ülkeyi çok önemli olduğunu düşündüğü küresel bir üretim merkezi haline getirmek istiyor. Dünya Bankası, imalatın 2021'de Hindistan'ın gayri safi yurtiçi hasılasının %14'ünü, Çin'in %27'sini oluşturduğunu tahmin ediyor.
Yeni Delhi, 2025 yılına kadar 400 milyar dolarlık bir ciro ile Hindistan'ı elektronik üretimi için bir merkez haline getirmeyi amaçlıyor. Hükümet, 2021'de yerel yarı iletken üretimini teşvik etmek için 10 milyar dolarlık teşvikleri onayladı. Uygun imalat projeleri, Tata Group ve Hintli maden devi Vedanta gibi şirketlerin adım atmasına neden olan mağaza kurma maliyetinin yarısına kadar destek alacak.
Tüm bunların yanı sıra Çin’le sorunlar yaşayan Micron’un Hindistan’da bir fabrika kuracak olmasının ülkeye her anlamda büyük getiri sağlaması bekleniyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...