Küresel ekonomideki belirsizlik ve zorluklardan Microsoft da etkilendi. Salı günü üç aylık kazancını bildiren şirket, Wall Street'in ve kendi beklentilerinin altında kaldı. Teknoloji devi, 30 Haziran'da sona eren çeyrekte satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 51,9 milyar dolar olduğunu söyledi. Kâr yüzde 2 artarak 16,7 milyar dolara yükseldi. Sonuçlar, Microsoft'un kendi azaltılmış beklentilerini bile kaçırdı. Haziran ayının başlarında şirket, giderek güçlenen ABD dolarını da hesaba katarak üçüncü çeyrek beklentilerini düşürmüştü.
Şirketin pazarlama müdürü Chris Capossela, revize edilmiş beklentilerini yayınlandıktan sonra, "Bu kontrol edemediğimiz bir şey. O zamandan beri, koşullar daha da kötüleşmiş görünüyor.” dedi. Ukrayna'daki savaşın teşvik ettiği döviz zorlukları ve daha geniş ekonomik belirsizlik, Microsoft'a bu çeyrekte Avrupa, Japonya ve başka yerlerdeki satışları yeniden ABD dolarına dönüştürdüğü için 595 milyon dolara mal oldu. Çin'deki kişisel bilgisayarların üretimindeki yavaşlamalar ve düşen tüketici talebi, yeni bilgisayarlara önceden yüklenmiş olarak gelen Windows işletim sisteminin satışlarında 300 milyon dolardan fazla düşüşe neden oldu. LinkedIn ve Microsoft'un arama ürünlerine yönelik reklam harcamalarındaki yavaşlama, gelirde 100 milyon dolardan fazla düşüşe neden oldu.
Para birimi sorunları olmasaydı, Microsoft'un amiral gemisi bulut bilişim platformu Azure, yüzde 46 büyüyecekti. Bunun yerine, yatırımcıların beklediğinin altında yüzde 40 büyüdü. Microsoft'un yatırımcı ilişkileri başkanı Brett Iversen salı günü bir röportajda, "Ticari talebi genel olarak oldukça sağlıklı hissettim" dedi. "İşlerini dijitalleştirmek, daha fazlasını yapabilmek veya tasarruf edebilmek için buluta geçmek isteyen insanların uzun vadeli tezi, bunların hepsi hala sağlam görünüyor." Bunun, 1 milyar doları aşan rekor sayıda Azure anlaşması da dahil olmak üzere güçlü uzun vadeli rezervasyon taahhütlerine yansıdığını söyledi. Microsoft'un Office 365 aboneliklerini de içeren ticari bulut bilişim tekliflerinin toplam geliri yüzde 28 artarak 25 milyar dolara ulaştı.
İlginizi Çekebilir: Uçan Deniz Aracı 12 Yolcu Taşıyabiliyor
Microsoft CEO'su: Küresel Ekonomide Olanlara Bağışık Değiliz
Şirketin CEO'su Satya Nadella, Wall Street analistleriyle yaptığı görüşmede, "Küresel ekonomide genel olarak olanlara karşı bağışık değiliz" dedi. Ancak işletmelerin, kısmen tüketime dayalı olarak faturalandırılan bulut hizmetlerini kullanmaya devam eden ilgisinin, şirketlerin daha azıyla yetinme çabalarını yansıttığını söyledi.
Tüketiciler video oyunları oynamak için daha az zaman harcadıkça Xbox içeriği ve hizmetlerinden elde edilen gelir yüzde 6 düştü. İşsizliğin 50 yılın en düşük seviyelerine yakın kalmasıyla birlikte, 2016'da Microsoft tarafından satın alınan profesyonel sosyal ağ LinkedIn, bir önceki çeyrekteki yüzde 34'lük büyümeden yüzde 26'ya düştü. Şirket, Rusya'daki operasyonlarını küçültmeyle ilgili 126 milyon dolar ve işten çıkardığı çalışanlara kıdem tazminatı ödemek için 113 milyon dolar daha masrafı olduğunu söyledi. Bay Iversen, işten çıkarmaların "az sayıda görev için" olduğunu ve şirketin 1 Temmuz'da başlayan yeni mali yılda çalışan sayısını artırmayı beklediğini söyledi. Microsoft'un finans şefi Bay Nadella ve Amy Hood, Wall Street analistleriyle yaptıkları görüşmede, güçlü doların ötesinde, şirketin kişisel bilgisayarlara olan talebin azalması, LinkedIn'de daha az ücretli iş ilanı ve daha düşük talep gibi bazı zorlukların devam etmesini beklediğini söyledi.
Ancak, döviz dalgalanmaları devam etse bile Microsoft'un avantajlarının olduğu ve gelecek yıl çift haneli gelir artışı beklediği pazarlara yatırım yapmaya devam edeceğini söylediler. Piyasa işlemleri sonrasında şirketin hisse fiyatı yaklaşık yüzde 5 arttı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...