Microsoft ve Amazon oyun geliştiricilerini kendi bulut hizmetlerine çekmek için ikna etmeye çalışıyor. Her iki şirket de son yıllarda işletmelerin buluta geçmesini sağlamak için mücadele ediyor. Özellikle pandemi döneminde uzaktan çalışmanın artması ile birlikte bulut sistemleri daha önemli hale geldiler. Dünya devi şirketler de bunun farkına vararak bulut hizmetlerine yaptıkları yatırımları artırmaya başladılar. Amazon ve Microsoft şirketlerinin odak noktasında ise oyun geliştiricileri yer alıyor. Microsoft'ta oyun yaratıcısı deneyimi ve ekosisteminden sorumlu Kurumsal Başkan Yardımcısı Sarah Bond “Oyun endüstrisi birkaç yılda bir dönüşüm geçiriyor ve kendini yeniden icat ediyor. Bugün, bu dönüşüm anlarından birini yaşıyoruz” dedi.
Microsoft ve Amazon 2022’de Büyük Adımlar Attı
Microsoft ve Amazon yıllardır oyun geliştiricilerini bulut hizmetlerine ikna etmeye çalışırken, her ikisi de 2022'de daha büyük adımlar atıyor. Amazon, geliştiricilerin oyunları test edebilecekleri ve oynayabilecekleri bir platform ve AWS hizmetlerinin bir birleşimi olan AWS for Games'i piyasaya sürüyor. Aynı zamanda Microsoft, geliştiricilerin buluttaki güçlü bilgisayarlarda oyunlar oluşturmasına olanak sağlamak için Azure Oyun Geliştirme Sanal Makinesi'ni kuruyor.
Pandeminin ilk günlerinden itibaren hem büyük hem de küçük oyun stüdyoları uzaktan oyun üretimine geçmek için mücadele ediyor. Geliştiriciler de bu dönemde ve evden nasıl oyun yapılacağını öğrenmek zorunda kaldı. Bu durum geliştiricilerin devasa oyun bilgisayarlarını ve test platformlarını eve götürmelerine ve geliştiriciler için tasarlanan dizüstü bilgisayarları satın almalarına neden oldu. Öte yandan Destiny 2: The Witch Queen gibi büyük oyun sürümlerini uzaktan test etmek için Google Stadia'ya güvenen Bungie gibi stüdyoların da kurulmasına yol açtı.
İlginizi Çekebilir: Ubisoft Yeni Bulut Teknolojisini Tanıttı
Her İki Şirket De Birçok Hizmet Sunuyor
Amazon şu an halihazırda bulut oyun geliştirme iş istasyonları ve sanal makineler sunuyor. Microsoft'un yeni Azure Oyun Geliştirme Sanal Makinesi de, şirketin bulutta oyun üretimini kendi üstlenmesi adına attığı bir adım. Bu Visual Studio, Unreal Engine, Parsec, Blender ve çok daha fazlası gibi araçlarla eşleştirilmiş güçlü bilgi işlem ve grafik işlemeyi içeren bir platform olarak dikkat çekiyor. Hem Microsoft hem de Amazon'un bu anlamdaki adımları, oyun stüdyolarının buluttaki güçlü bilgisayarları hızlı bir şekilde çalıştırarak oyunları her yerden geliştirip test etmeleri için tasarlandı.
Amazon, oyun geliştiricilerinin mesajlaşma veya kimlik doğrulama gibi işlemleri halletmek için oyun istemcilerine yeni GameSparks SDK'sını eklemesine de izin veriyor. AWS GameKit, oyun geliştiricilerin oyunlara oyun kaydetme veya başarılar gibi bulut tabanlı özellikler eklemesi için açık kaynaklı bir çözüm olarak piyasaya çıkıyor. Microsoft, oyun stüdyolarının canlı oyunlar oluşturması ve çalıştırması için özel olarak tasarlanmış Azure PlayFab ürünü altında benzer araçlara sahip. Roblox, Tom Clancy's Rainbow Six Siege ve Microsoft'a ait Minecraft gibi bazı büyük oyunların tümü PlayFab kullanıyor.
İlginizi Çekebilir: Amazon, Türkiye’deki Lojistik Üssü ile İlk Yılında Bini Aşkın Kişi İçin İstihdam Yaratacak
Şirketler Oyun Stüdyolarından Yararlanamaya Çalışıyor
Microsoft ayrıca, bağımsız oyun geliştiricilerini şirketin bulut hizmetlerini kullanmaya ikna etmek için tasarlanan ID@Azure'u bugün piyasaya sürecek. ID@Azure, bağımsız oyun geliştiricileri için ücretsiz araçlar ve kaynaklar ve hatta 5.000 dolara kadar Azure kredisi içeriyor. Microsoft, geliştiricilerin bir Nintendo Switch oyunu mu, PS5 konsolu için tasarlanan bir oyun mu, yoksa bir Xbox ve bilgisayar başlığı mı inşa ettiğini umursamıyor. Şirket bulut hizmetlerini her kullanıcıya sunuyor.
Tüm bu gelişmeler, hem Microsoft hem de Amazon'un buluta geçiş yapan ve yapay zeka ve makine öğrenimini benimseyen oyun stüdyolarından daha fazla yararlanmaya çalıştıkları için yaşanıyor. Amazon, en büyük oyun şirketlerinin yüzde 90'ının zaten AWS ile inşa ettiğini iddia ederken, Microsoft ise Azure PlayFab kullanan birinci taraf stüdyo oyunlarına vurgu yapıyor. Oyun geliştirmenin geleceği için savaş gerçekten başlamış gibi görünüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...