Yapay zeka teknolojisinin günümüzde kullanımının artmasıyla birlikte insanların çoğu bu teknolojiyi evlerinde, iş yerlerinde ve gittikleri her yerde taşımaya başladı. Yaşamı kolaylaştırmak ve hızlandırmak için üretilen akıllı kişisel asistanlar da her alanda kullandığımız bu teknolojinin bir ürünü. Siri, Google Asistan gibi Microsoft tarafından Windows için geliştirilen Cortana bu akıllı kişisel asistanlardan biri. Son zamanlarda verilerinin sızdırılmasıyla ilgili haberler çıkan Microsoft’un akıllı kişisel asistanı Cortana’yı yazımızda inceliyoruz!
İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği
Yapay Zeka Teknolojisinin Son Ürünlerinden Biri
Microsoft’un Windows Phone için geliştirdiği yapay zeka teknolojisinin son ürünlerinden biri olan Cortana, akıllı bir kişisel asistan. Windows Mobile, Windows Phone 8.1 ve önceki sürümler için kullanıma uygun olmayan Cortana, ilk defa Microsoft BUILD Geliştirici Konferansı’nda duyuruldu. Cortana, telefonlarda kullanımıyla tanınsa da masaüstü ve uygulamalar üzerinden de kullanılıyor. İlk defa Windows Phone 8.1 ile sunulsa da Windows 10 ile birlikte yaygınlaştığını söylemek mümkün. Aynı zamanda Microsoft’un oyun konsolu olan Xbox One, Cortana’yı kişisel asistan olarak kullanan bir diğer sistem.
Microsoft’un akıllı kişisel asistanı Cortana, adını yapay zeka karakteri içeren bir oyun olan Halo’dan alıyor. Halo, Microsoft’un geliştirdiği ve askeri bir bilim kurgu oyunu içinde yapay zeka karakteriyle ünlü olan bir oyun olarak tarihe geçiyor. Burada oyun karakterlerinden biri olarak karşımıza çıkan Cortana, Microsoft’un akıllı kişisel asistanına da ismini veriyor. Üstelik oyunda bu karakteri seslendiren Jen Taylor’da Amerika’da Cortana’nın sesi olarak karşımıza çıkıyor.
Çok Yönlü Özelliklere Sahip Olduğu Görülüyor
Cortana’nın doğal sesi tanıyabilme, daha önceden hazırlanan komutlara gerek kalmaması, hatırlatıcı özelliğinin bulunması ve Bing arama motorunda aramalar yapabilmesi gibi çok yönlü özelliklere sahip olduğu görülüyor. Bu özelliklerinin yanında rehbere ulaşabilme, kişileri arayabilme ve mesaj atabilme gibi iletişime katkı sağlayan özellikleri de mevcut. Kişisel verilere erişerek kullanıcılara önerilerde de bulunuyor. Bing arama motorundan bilgiler alarak soruları cevaplandırması da bir diğer özelliği. Müzikleri algılama ve algılanan müzikleri tanıma özelliğinin yanında “yazı-tura” oyunları gibi eğlenceli oyunlar da yer alıyor.
“Hey, Cortana!” Özelliği
2014 yılında eklenen bir özellik olan aktif dinleme özelliği sayesinde insanlar telefonlarına dokunmadan “Hey, Cortana!” özelliği ile Cortana’yı kullanabiliyor. Bu özelliği sayesinde zamandan tasarruf sağlanabiliyor. Cortana bu özelliğinin yanında bir de diğer uygulamalarla da birlikte kullanılabiliyor. Örneğin Foursquare uygulamasıyla entegre olarak uygulama üzerinden yer paylaşılmasına da destek oluyor. Tüm bu özellikleriyle birlikte Cortana, yapay zekanın hayatı kolaylaştırmasında örnek teşkil ediyor.
Siri ile karşılaştırılmadan önce ikisinde de ortak olarak bulunan bir özellik olan iki akıllı asistan teknolojisinin de bir kişiliği olduğunu söylemek mümkün. Donanım düğmesiyle çağırmak, internette arama yapmak, takvim randevusu almak, hava durumunu kontrol etmek, talimatları yerine getirmek, uygulama entegrasyonunu başlatmak ve müzik çalmak gibi ortak özellikleri bulunsa da birçok noktada birbirlerinden farklı özellikleri de bulunuyor. Örneğin Cortana’da tahmine dayalı bildirimler, etkinlik veya irtibat temelli bildirimler, ilgi alanları belirleme, ilgilenilen bilgilerin günlük özetleri gibi özellikleriyle Siri’den ayrılıyor. Aynı zamanda Siri’de sınırlı olarak bulunan bir özellik olan coğrafi alan özelliğini tümüyle kullanabiliyor.
Cortana'yı Etkinleştirmek
Windows 10’da “Hey, Cortana!” modunu aktifleştirmek için görev çubuğundaki arama kısmına “Ayarlar” yazarak bu ögeyi seçtikten sonra “Hey Cortana” modunu açık hale getirerek bu modu kullanabilmek mümkün. Cortana’nın ülke içinde desteklenmemesi gibi bir durum söz konusu olabilir. Bu durumda bilgisayardaki bölge ve dil ayarlarını değiştirmek gerekebilir. Bölge ve dil ayarlarını Cortana’nın desteklendiği bölge ve dil ayarına getirerek Cortana’yı aktifleştirmek mümkün.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...