Microsoft, bugün Microsoft Fabric adında yeni bir veri ve analitik platformunu duyurdu. Bu platform, Microsoft'un veri depolama ve yönetim sistemine odaklanırken, yakında Amazon S3 ve Google Cloud Platform'dan da veri toplama yeteneği sahip olacak.
Microsoft, OpenAI'ya yaptığı 13 milyar dolarlık yatırımın ardından yapay zeka teknolojisini Bing arama motoru ve diğer ürünlerine entegre etti. Şimdi ise kullanıcıların kurumsal veritabanlarında depolanan bilgileri anlamalarına yardımcı olacak bir sohbet robotu olan Copilot'u kullanıma sunuyor. Bunun yanı sıra, Microsoft Fabric adını verdiği yeni bir platform oluşturarak yedi farklı veri ürününü tek bir çatı altında topluyor
İlginizi Çekebilir: Microsoft, Yeni Bing’e Daha Fazla Reklam Getiriyor
Microsoft Fabric Birçok Şeyi Bir Arada Sunuyor
Entegrasyon araçlarından gerçek zamanlı analitik platformuna kadar birçok özelliği içeren bu platform aynı zamanda kullanıcı dostu görselleştirme ve yapay zeka tabanlı analitik araç Power BI ile entegre çalışıyor. Ayrıca, kullanıcılar verilerini gerçek zamanlı olarak izleyebiliyor ve buna dayanarak eylemler ve geri bildirimler verebiliyor. Tüm bu özellikler bir arada sunan platform aynı zamanda Microsoft'un yapay zeka sohbet robotu olan Copilot'u da içeren bir platform olarak kullanıcıların hizmetine sunuldu.
Microsoft Azure Data Kurumsal Başkan Yardımcısı Arun Ulag, son beş ila on yıl içerisinde teknoloji dünyasında inanılmaz yeniliklerin ortaya çıktığını belirtti. Bunun harika bir şey olduğunu belirten Ulag, aynı zamanda bu durumun modern veri yığınının parçalanmasına neden olduğunu da belirtti. Ulag’a göre müşterilerin anlamlandırmak zorunda kaldığı yüzlerce hatta binlerce ürün, açık kaynak teknoloji ve çözüm bulunuyor. Ayrıca, birçok veri ve analitik ürününün verileri ayrı ayrı saklama eğiliminde olduğuna da dikkat çekti.
Bu doğrultuda Microsoft, veri analitiği alanındaki temel iş yüklerine odaklanarak birleşik bir deneyim oluşturmayı hedefledi. Bunun gerçekleşebilmesi içinde ekip tek bir veri depolama ve birleşik bir hesaplama altyapısı üzerinde çalıştı.
Tüm bu çalışmalar sonucunda birleşik bir hesaplama altyapısı ve birleşik bir veri deposu ortaya çıktı. Microsoft, Fabric ile veri uzmanları için birleşik bir ürün deneyimi sunuyor böylece daha iyi işbirliği yapabiliyorlar. Ayrıca şirket IT departmanının yönetimini kolaylaştıran birleşik bir yönetişim de sağlıyor. Aynı zamanda hem IT hem de iş kullanıcıları tarafından paylaşılan birleşik bir platform ve iş modeli de sunuluyor. Kısacası müşterilerin sadece tek bir şey satın alması gerekiyor ve bu da maliyet tasarrufu sağlıyor.
Dev Şirketler Fabric’i Kullanma Konusunda Oldukça İstekli
Ulag, geçtiğimiz yıl boyunca Fortune 500'e ait olan 100 şirkete kişisel olarak Fabric'i tanıttığını ve birçok kuruluşun bu konuda heyecanlandığını ifade etti. Çünkü bu sistem, veri altyapılarını büyük ölçüde basitleştirirken, onları tek bir bulut sağlayıcısına kilitlenmekten de kurtarıyor. Bu başarı kısmen, Microsoft'un merkezi veri deposu oluşturma kararıyla ilgili. Veri depolama ve erişim için açık kaynaklı Apache Parquet formatını temel alan bir dosya formatı kullanıyorlar. Ayrıca Microsoft, Amazon S3 ve Google Storage gibi hizmetlerle entegre çalışabilme yeteneğiyle, Fabric'i çoklu bulut yaklaşımı etrafında inşa etme kararı aldı, bu da oldukça önemli bir adım.
Bilindiği gibi, büyük şirketler onlarca hatta yüzlerce tedarikçiyle çalışıyor. Günümüzde birçok işletme, veri ve analitik sistemlerini birden fazla tedarikçinin yardımıyla bir araya getirebiliyor. Ancak her bir bileşen ek maliyet gerektiriyor. Fabric ise birleşik bir bilgi işlem modeli oluşturarak gereksiz unsurları süreçlerden çıkarıyor.
Fabric'in bir diğer avantajı da Microsoft Purview kullanarak veri erişimi ve yönetiminin daha kolay hale getirmesi. Örneğin, uygun erişim haklarına sahip bir çalışan, son derece gizli olan çalışan maaş verilerini analiz etmek ve bunları Excel veya Power BI'a aktarmak istediğinde, hizmet, bu verilerle oluşturulan belgelerin aynı gizlilik etiketini ve ilgili kuralları otomatik olarak devralıyor. Bu kurallara dayanarak, dosyalar otomatik olarak şifrelenecek, böylece şirket dışına çıksalar bile kimse bunlara erişemiyor.
Tabii ki, Microsoft Fabric'te, kullanıcıların veri işlem hatları oluşturmasını, kod üretmesini, makine öğrenimi modelleri oluşturmasını ve daha fazlasını kolaylaştıran bir yapay zeka Copilot bulunuyor. Fabric şu anda genel beta aşamasında ve kullanıcılar kredi kartı bilgilerini bile vermeden hizmeti deneyebiliyor. Fabric, 1 Temmuz itibariyle tüm Power BI kullanıcıları için etkinleştirilecek.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...