Küresel olarak yaşanan "mikroçip" sıkıntısı birçok büyük markayı ve rağbet gören birçok ürünün üretimini etkilemiş durumda. Gözler, bu alanda hatrı sayılır çalışmalar yürüten Asya ülkeleri ve özellikle Tayvan'a çevrildi. Yarı iletken mikroçip tedariki konusunda endişeler artmaya devam ediyor. Tüm bu düşünceler ve durumlar şekillenirken, ABD CHIPS Yasası'nı hayata geçirdi. Fakat bu görülmemiş bir durumda değil çünkü birçok ülke çipler konusunda yasalar çıkarmış durumda.
İlginizi Çekebilir: IBM Patronu “Çip Krizi İki Yıl Daha Sürebilir”
2022 CHIPS ve Bilim Yasası Resmileşti
ABD başkanı Joe Biden, tasarının Meclis ve Senato'da iki partiden de geniş bir destek almasının ardından kısa bir süre içerisinde 2022 CHIPS ve Bilim Yasası'nı resmileştirdi. Ayrıca yasanın adı hakkında; "H" "I" harfinin "Helpful Incentives"ten geldiği de açıklandı. Dilimizdeki karşılığı ise "Faydalı Teşvikler" olarak biliniyor. Biden tüm olanları açıklanan bir tweet atarken "Bu, evde yarı iletken çip yapma çabalarımızı güçlendirerek Amerika'ya yatırım yapan nesilde ilk kez görülen bir yasa" olarak nitelendirdi. Bu açıklama ise Amerika'nın küçük bir potansiyelle başladığı mikroçip üretiminin zamanla içinde büyüyen bir endüstriye dönüşeceğini kanıtlar nitelikteydi.
Açıklamaların ardından, yerel ve global haber siteleri, mikroçip hakkındaki çalışmaların 52.7 milyon dolarlık sübvansiyon çetelesine odaklandı ancak bu yatırımın nasıl bölüneceğine dair detaylı bir anlatım bulunmamaktadır. Fakat araştırmalarımız ardından ulaştığımız verilere göre; ayrılan 52.7 milyar doların 39 milyar doları üreticileri teşvik etmek için kullanılacak. 2 milyar doları otomotiv ve savunma için mevcut/eski çipler oluşturmak için ayrılacak. AR-GE ve işgücü gelişimine ise 13,2 milyar dolar yatırım yapılacağı açıklandı.
Bu sorunu ele almak aynı zamanda enflasyonla mücadeleye destek olabileceğinden, fiş sıkıntısının potansiyel olarak hafifletilmesi, tasarıya destek oluşturulmasında önemli bir rol oynadı. Ama aynı zamanda daha geniş bir değişimi de yansıtıyor; yarı iletkenler bir meta olarak algılanmaktan "egemen teknoloji" şemsiyesi altına girmeye başladı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...