DNA dizileme alanındaki ilerlemeler ve yeni nesil dizileme (NGS) teknolojisinin ürettiği devasa genomik veri miktarı, biyologların bu büyük verileri daha kolay analiz etmelerini sağlayacak yazılımlar geliştirmek için bir girişim fırsatı yaratmıştır. Bu yazılım, yeni aşıların, kanser tedavilerinin ve benzeri yeniliklerin geliştirilmesine katkıda bulunabilir.
Son dört yıldır, San Francisco merkezli ve İspanya’nın Bilbao kentinde bir Ar-Ge tesisi bulunan MiLaboratories, biyologların verilerini işlemelerini, analiz etmelerini ve bir araya getirmelerini kolaylaştırmak için bir hesaplamalı biyoloji platformu geliştiriyor. Bu platform, veri görselleştirme ve generatif yapay zeka gibi özellikleri içererek kullanım kolaylığını artırmayı hedefliyor.
Platform, ayrıca diğer bilim insanları için bir pazar yeri olarak tasarlanmış olup, daha spesifik hesaplama araçlarını uygulama formunda dağıtmalarına olanak tanıyor. MiLaboratories, biyoloji, bilgisayar bilimi ve matematik alanlarında uzmanlaşmış bilim insanlarını — yani biyoenformatikçileri — hedef alıyor.
MiLaboratories CEO'su Stan Poslavsky “Bu, biyologlar için 'kodsuz' bir yaklaşım ve ayrıca biyoenformatikçilerin gerçek uygulamalar geliştirebilmeleri için bir [açık kaynak] SDK — yazılım geliştirme kiti — sunuyoruz. Benim ve kurucularımızın bilimsel kariyeri boyunca, modern tedavilerin ve ilaçların nasıl geliştirildiğinde büyük bir verimsizlik olduğunu gördük. Bu verimsizlik, biyologlar tarafından üretilen büyük veriler ile bu verilerin analiz edilmesi arasındaki sürtüşmeden kaynaklanıyor.” demiştir.
NGS verilerinin analizi için "binlerce" yazılım programı ve araç mevcut olsa da, Poslavsky çoğunun akademi içinde geliştirilmiş olduğunu ve bu nedenle odak noktasının genellikle kullanılabilirlikten ziyade işlevsellik olduğunu belirtiyor.
Biyologların, birden fazla analiz sonucunu bir araya getirmeye ve entegre etmeye ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. "Birleşik bir bakış açısıyla, ne olduğunu anlamanızı sağlıyor. Ve işte bu noktada platformumuz büyük ölçüde yardımcı oluyor," diye ekliyor.
Girişim, biyoenformatikçilerin genomik veri işleme gibi rutin işlerle uğraşmak yerine daha karmaşık algoritmalar geliştirmeye odaklanabilmelerini sağlamayı hedefliyor.
"Biyoenformatikçiler aslında çok fazla zaman harcayarak biyologlar için yazılımları çalıştırma işini yapıyor," diyor Poslavsky. "Bu verileri işlemek için Linux makineleri kullanmanız, SSH üzerinden bağlantı kurmanız, karmaşık yazılım araçlarını çalıştırmanız gerekiyor ki bu da veri analizini ve içgörü elde etmeyi sağlıyor."
"Bir doktorun Linux üzerinde veya HPC [yüksek performanslı bilgi işlem] kümesinde bu işleri yapacak becerisi yok çünkü başka sorumlulukları var. Ve aslında birçok biyoenformatikçi, şirketlerde ve akademide bu rutin işleri yapmakla meşgul" diye ekliyor..
Perşembe günü, MiLaboratories resmi olarak SDK'sı Platforma.bio'yu tanıttı. Bu SDK, üçüncü taraf geliştiricilerin uygulama oluşturmasına olanak tanıyor ve birkaç yıldır alfa ve beta testlerinde kullanılıyordu. Poslavsky, "yaklaşık 300 laboratuvar"ın betayı kullandığını ve şu ana kadar platformda "yaklaşık 20" uygulamanın bulunduğunu belirtiyor.
"Platformda mevcut olan ilk uygulamalar, biyolojik ve biyoenformatik uygulamalarımız etrafında inşa edilmiştir ve bu uygulamalar immünoterapi geliştirmeleriyle ilgilenen şirketler ve bireyler arasında oldukça popülerdir," diye açıklıyor.
2018 yılında kurulan girişim, geliştirme çalışmalarını sürdürmek ve topluluk inşasına yatırım yapmak amacıyla 10 milyon dolarlık bir Seri A yatırım turunu duyurdu. Poslavsky "Yatırım toplamanın temel nedeni, platformumuzun geliştirilmesine daha fazla insan kaynağı katmaktır. Daha fazla mühendis işe alıyoruz ve akademik topluluğu hedef alarak teknolojiyi yaymakla görevli geliştirici savunucularını işe alıyoruz," diyor.
Madrid merkezli Kfund'un liderliğinde gerçekleşen Seri A yatırım turuna Acrobator Ventures, EGB Capital, Courtyard Ventures, Somersault Ventures, Speedinvest ve Ten13 gibi yatırımcılar da katıldı.
MiLaboratories, yazılımını akademik kullanıcılara ücretsiz olarak sunarken, ticari kullanıcılar için ücretli bir modelden gelir elde ediyor. Poslavsky, şirketin şu anda yaklaşık 100 ödeme yapan müşteriye yaklaştığını belirtiyor.
"Büyük ilaç şirketlerinden birçoğu — Moderna, Bristol-Myers Squibb gibi — bizim müşterilerimiz," diyor ve ekliyor: "İyi bir gelirimiz var — bu da bizi yatırım fonlarına fazla bağımlı olmaktan kurtarıyor."
NGS tarafından üretilen devasa veri miktarının, işleme verimliliği açısından büyük bir zorluk oluşturduğunu vurgulayan Poslavsky, bu verilerin işlenmesinde maliyetlerin kontrol altında tutulması gerektiğini söylüyor.
MiLaboratories, rakiplerinden 10 kat daha fazla verimlilik sağlayan patentli bir teknoloji geliştirdiklerini belirtiyor. Bu teknolojinin, biyologlar için veri analizini büyük ölçüde basitleştirdiğini ancak işletme sahipleri için de önemli olduğunu vurguluyor.
Poslavsky, rakip olarak Seqera ve Nextflow yazılımını işaret ediyor ve açık kaynaklı NGS araçları gibi alternatiflerin mevcut olduğunu belirtiyor. Ancak MiLaboratories, araştırmacılara daha erişilebilir bir veri analiz yolu sunduğunu düşünüyor.
İlginizi çekebilir: Dave Clark’ın Yeni Tedarik Zinciri Girişimi Auger, 100 Milyon Dolar Yatırım Aldı
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...