Teknoloji artık hayatımızın neredeyse her alanında karşımıza çıkıyor ve mimaride de çok yoğun olarak uzun yıllardır kullanılıyor. Teknolojinin günlük yaşamımızın içinde her gün kullandığımız hatta çoğumuzun işi gereğiyle kullanmak zorunda olduğumuz bir dünyada yaşıyoruz ve içerisinde bulunduğumuz odalar da günümüzde teknolojik olarak geliştirilmiş mimari uygulamalar ve sistemler kullanılarak yapılmaktadır. Teknolojiler ve son günlerdeki yapay zekanın çok hızlı gelişme ve yayılma hızı bazı kişileri korkutacak düzeyde gelişmiş olsa bile, çok fazla alanda işimizi kolaylaştırmamızı ve hızlandırmamızı sağlıyor.
Bilgisayar destekli tasarım
Mimarların ve tasarımcıların bilgisayar yazılımlarını kullanarak tasarımlar oluşturmasını, düzenlemesini ve analiz etmesini sağlar. Bilgisayar destekli tasarım, mimaride alışageldiğimiz geleneksel elle çizim yöntemlerine kıyasla daha hassas ve hızlı bir şekilde çalışma imkanı sunar. Mimaride en popüler olan CAD yazılımı mimarlara 2D ve 3D tasarımları oluşturmak, görselleştirmek ve sunmak için çeşitli araçlar sağlar. Güncel olarak üniversitelerin mimarlık bölümlerinde bu yazılımlar üzerinden dersler verilmekte ve hatta projeler yapılmaktadır. Geometrik ve izometrik çizimler gibi oldukça geniş bir yelpaze bu programlar içerisinde yer alır. Son olarak bu yazılımlar, tasarımları diğer proje paydaşlarıyla paylaşmak, verimli bir şekilde iş birliği yapmak ve değişiklikleri kolayca yönetmek için kullanılır.
Karma Gerçeklik
Karma gerçeklik sayesinde çizim yapma devrini rafa kaldırarak akıllı gözlüğü kullanmaya başladığımız bir devir başladı.
Karma gerçeklik (MR)’ı anlatmadan öncesinde hangi iki gerçekliğin karmasının olduğunu anlamak daha faydalı olacaktır. Karma gerçeklik dediğimiz olgu, sanal gerçeklik ve Artırılmış gerçekliğin karması oluşturularak elde edilmiştir.
Sanal gerçeklik (VR)
Adından anlaşılabileceği gibi bizi bu dünyadan uzaklaştırarak tam anlamıyla sanal dünyaya geçiş yaptığımız bir evrendir. Buradaki tüm görüntüler, ortam ve mekanlar gerçek hayattan bağımsız şekilde inşa edilmiştir. Sanal gerçeklikle birlikte önceden var olmamış olan mekanları inşa ederek tasarımlarını gerçekleştirmek efektif bir yöntemdir. Sanal gerçekliği kullanmak için VR gözlük adı verilen tam kapalı gözlükler kullanılır ve dış dünyadaki görüntülerle tamamen bağlantımız kesilir.
İlginizi Çekebilir: Teknolojinin 5 Alt Dalı Nedir? - StartupTeknoloji
Artırılmış Gerçeklik(AR)
Bizim içerisinde bulunduğumuz alanı destekleyerek kullanılır. Çevremizde gördüğümüz her şey gerçektir. Gerçek dünyayla bağlantı içindeyizdir. AR gözlükleri tamamen şeffaftır, bu gözlükleri veya telefonumuzun kamerasını AR ile kullandığımızda içerisinde çeşitli sanal verilerin gerçek dünyadaki çevreyle birleştiğini görürüz. Bu şekilde gerçekliği adından da anlaşılacağı üzere artırılmış olarak görürüz.
Karma gerçeklik
VR ve AR, karma gerçeklikte birleşmiş durumdadır. Aslında bu 1994 yılında iki araştırmacı tarafından bulunmuş bir terimdir. Günümüzde ise, gerçeğin ve sanal objelerin gerçek zamanlı olarak birleşimini ifade etmek için kullanılmaktadır. Üzerinde bir kamera ve şeffaf lensi olan gözlük takmamız yeterlidir. Bu şekilde sanal olan dünyayı gerçek dünyada iç içe geçmiş bir hale getirebiliriz. Karma gerçeklik sayesinde mimari bir projeyi tamamen tasarlayabilir ve konsept aşamasındaki binaları gezebilirsiniz. Eskiden konsept bir projeyi görmek için yola çıkarak zaman harcamamız gerekiyordu. Şimdiyse sadece bir sanal gözlükle birlikte uygulama içerisinden projelere erişim sağlayabilir ve dairelerin içerisini bile rahatlıkla gezebilirsiniz.
Aynı zamanda gerçeklik teknolojilerini kullanarak odanıza almayı düşündüğünüz bir tabloyu duvarınıza asabilir, duvarınızın rengini değiştirebilir, yeni mobilyaları alıp odanıza istediğiniz renkte yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde çok daha az vakit harcayarak istediğiniz konsepti tam anlamıyla yakalayabilir, kendi konsepti oluşturabilir hatta uygulamaya bile geçebilirsiniz.
Üretken tasarım
tasarımı yapmadan önceki araştırma bölümünde geçer. Bunu bir keşif süreci olarak adlandırmak mümkündür. Tasarımcı ve mühendisle birlikte istenen tüm maliyetler, sınırlar, performans ve tasarım belirlenir. Yazılım istenilen faktörleri göz önünde bulundurarak bir araştırma yapar ve tüm tasarım alternatiflerini üretir. Her seferinde de neyin işe yarayıp neyin yaramadığını öğrenir.
Üretken tasarım dışındaki kullanılan çeşitli yazılımlar sadece bir tasarım belirleyerek istediklerinizi ortaya çıkartmanızı sağlar fakat işe renk katacak zenginleştirmeler veya daha estetik olabilecek, maliyetten daha fazla kısılabilecek önerilerde bulunmazlar. Üretken tasarımla birlikte aktif bir tasarım sürecine girilir; bilgisayar yazılımı ve algoritmalar her bir tasarımı sentezler ve istenilenlere göre en verimli tasarımı bize verir.
Üretken tasarımın faydalarına bakacak olursak,
Teknoloji ve Mimarlık
Saydıklarımızın dışında kendi içerisinde apayrı olarak yer alabilecek olan teknoloji ve mimarlık konusu aslında oldukça geniş bir konudur ve sandığımızdan çok daha geniş bir alanda teknoloji mimarlık alanında faaliyete geçmiştir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...