Eski Mısır, kraliyet ve altından daha fazlasıydı. Macquarie Üniversitesi'nden araştırmacılar, Eski Krallık döneminde eski Mısır'ın ticaret ağlarına yeni bir ışık tuttu. Çalışmaları, 4. Hanedanlığın önde gelen kraliçelerinden biri olan Kraliçe I. Hetepheres'in mezarında bulunan gümüş bilezik koleksiyonuna odaklandı.
Onlarca yıldır türünün ilk örneği olan bu analiz, kullanılan gümüşün kökeni ve Mısır'ın Piramit inşa etme çağındaki ticaret bağlantılarının kapsamı hakkında ilgi çekici bilgiler ortaya çıkardı. Bu ilgi çekici araştırmanın detayları yazımızda.
İlginizi Çekebilir: Yunan Arkeolojisi Tarihi Yeniden Yazılıyor!
Araştırma Detayları Hakkında
Kraliçe Hetepheres'in mezarında bulunan bilezikler MÖ 2600 yıllarına kadar uzanıyor. Ve erken dönem Mısır gümüş eserlerinin en büyük ve en ünlü koleksiyonunu temsil ediyor. Numunelerin analizi, bileziklerin esas olarak bakır, altın ve kurşun izleri ile gümüşten yapıldığını ortaya çıkardı. Ayırt edici hilal şekli ve turkuaz, lapis lazuli ve carnelian dahil olmak üzere işlemeli değerli taşlar, Mısır kökenli olduklarını gösteriyor.
Zengin altın kaynaklarıyla tanınan Mısır, herhangi bir yerel gümüş kaynağına sahip değildi. Araştırmacıların analizi, bileziklerde kullanılan gümüşün büyük olasılıkla Yunanistan'daki bir grup Ege adası olan Kiklad Adaları'ndaki madenlerden ithal edildiğini gösteriyor. Bu bulgu, erken Mısır'da gümüşün kökenini çevreleyen uzun süredir devam eden gizeme meydan okuyor.
Macquarie Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü'nden Dr. Karin Sowada, bu keşfin önemini vurguladı. "Bu yeni bulgu, Mısır devletinin Eski Krallık'ın başlarında kullandığı ticaret ağlarının potansiyel coğrafi kapsamını ilk kez gösteriyor. Piramit inşa etme çağının."
Kraliçe Hetepheres'in bileziklerindeki gümüşün Lübnan kıyısındaki Byblos limanından elde edildiğine inanılıyor. Ve Mısır ile Yunanistan arasındaki eski uzun mesafeli mübadele faaliyetinin kanıtı olarak hizmet ediyor. Bu tasdik, zamanın ticaret ağlarına ilişkin değerli bilgiler sağlıyor. Ve bu eski uygarlıklar arasında güçlü bir bağlantı olduğunu gösteriyor.
Araştırma ekibi tarafından yapılan analiz, erken Mısır gümüş işçiliğinde kullanılan yöntemleri de ortaya çıkardı. Taramalı elektron mikroskobu görüntüleri, bileziklerin kırılmayı önlemek için sık sık tavlama ile soğuk dövme işlemiyle oluşturulduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca, gümüşün, imalat sırasında görünümünü ve işlenebilirliğini geliştirmek için altınla alaşımlanmış olması da muhtemel.
Kraliçe Hetepheres'in gümüş bileziklerinin analizi, kullanılan gümüşün kökenini ortaya koyuyor. Ve bu dönemde Mısır ile Yunanistan arasındaki yaygın ticaret bağlantılarına ışık tuttuğu aktarılıyor. Bu keşfin, eski geçmişimizin gizemlerini çözmede devam eden arkeolojik araştırmaların önemini daha da vurguladığı belirtildi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...