Türkiye’de Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları 2021 Yılı İlk 6 Ay Raporu yayımlandı. Rapora göre Türkiye’de Medya Sektörü Yatırımları 7 milyar 306 milyon TL, Medya ve Reklam Yatımları ise 10 milyar 319 milyon TL olarak açıklandı.
Rapor, Reklamcılar Derneği (RD), Reklamverenler Derneği (RVD), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB), Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK), Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA TR) adına bağımsız danışmanlık şirketi Deloitte tarafından hazırlandı.
Türkiye medya sektörü, önemli boyutta istihdam yaratan bir sektördür. Marka yaratan, marka değerini koruyan ve büyüten, ekonomiyi hareketlendiren ve dönüştüren, medyayı ve yaratıcı endüstrileri finanse eden bir sektördür. Türkiye Toplam Medya Pazarı ise hem Türkiye Medya Sektörü’nü hem de dijital mecralar özelinde doğrudan medyaya reklam veren kurumları kapsamaktadır.
Yapılan Yatırımlar
[caption id="attachment_23196" align="alignnone" width="1107"]
Medya-ve-Reklam-Yatırımları-
Startupteknoloji[/caption]
Dijital yatırımlar altında bulunan organize medya sektörü (dijital partner) ve direkt satın alma kırılımı, ana toplamda da Türkiye Medya Sektörü ve Türkiye Toplam Medya Pazarı tanımlarını yaratmıştır. Türkiye’de Medya Yatırımları 2021 Yılı İlk 6 Ay Raporu’na göre, medya yatırımları 7 milyar 306 milyon TL olarak gerçekleşti. Yaratıcı işler, yapım, baskı, BTL, sponsorluk ve reklamveren hizmet bedellerinin oluşturduğu reklam yatırımları ise 3 milyar 13 milyon TL oldu. Türkiye Toplam Medya Pazarı’na yapılan yatırım ise 12 milyar 50 milyon olarak gerçekleşti.
Dijital medya yatırımlarında bu sene değişen metodoloji ile dijital medya yatırımları organize medya sektörü (dijital partner) ve direkt satın alma olarak iki ayrı başlıkta açıklandı. Tüketim alışkanlıklarının, Covid-19 ile dijital kanallara kayması, bu mecradaki yatırımları olumlu yönde etkiledi. Türkiye’deki Medya Yatırımları içerisinde yüzde 65,6 oranında paya sahip dijital medya yatırımları, bu yılın ilk 6 ayında 7 milyar 906 milyon TL seviyesine ulaştı.
2021’in ilk 6 ayında tahsil edilen toplam Dijital Hizmet Vergisi (DHV) 1,186 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu da yüzde 7,5 olarak uygulanan DHV’ye konu olan toplam büyüklüğün 15,8 milyar TL olduğunu göstermektedir. DHV’ye konu olan toplam hacmin yaklaşık yüzde 45’inin global yayıncıların reklam gelirlerinden oluştuğu ve global yayıncıların toplam dijital reklamcılık pazarında minimum yüzde 90’lık bir paya sahip olduğu öngörülmüştür.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...