Omicron varyantı dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütünün yeni varyant hakkında "bir endişe varyantı" ifadelerini kullanmasının ardından, bütün insanların aklında bir soru oluştu: "Acaba aşılar yeni varyanta karşı etkili olacak mı?"
Financial Times'a verdiği bir röportajda konuşan Modenra CEO'su Stéphane Bancel, bu soruya cevap mahiyetinde olabilecek ifadeler kullandı.
Bancel, mevcut COVID-19 aşılarının, koronavirüsün Omicron varyantına karşı, Delta varyantına karşı olduğu kadar etkili olmasının olası olmadığını söyledi. Financial Times'a konuşan CEO, aşılar hakkında; "Bence Delta varyantına karşı gösterilen efektifliğin aynısını gösterebilecek bir noktada değiller" ifadelerini kullandı.
Bancel sözlerine ayrıca; "Bence etkinlik konusunda bir düşüş gerçekleşecek. Bunun ne kadar büyük olacağını ise bilmiyorum, bunun için verileri beklememiz gerekiyor. Ama konuştuğum tüm bilim insanları 'bu iyi olmadı' diyor" diye eklemeler yaptı.
Covid-19'un Omicron varyantı ilk olarak 9 Kasım 2021 tarihinde Güney Afrika'da tanımlanmış ve 24 Kasım'da Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) rapor edilmişti.
[caption id="attachment_27223" align="alignnone" width="1280"] Moderna CEO'su Stephane Bancel[/caption]
"Birkaç Ay Sürebilir"
Moderna CEO'su Stéphane Bancel, aşıların etkinliğinin tartışıldığı böylesine bir dönemde sansasyonel bir açıklama yaptı ve mevcut COVID-19 aşılarının, korona virüsün Omicron varyantına karşı Delta varyantına karşı olduğu kadar etkili olmasının pek de olası olmadığını söyledi.
Bancel, Financial Times'a verdiği demeçte, mevcut aşıların Omicron varyantına karşı etkinliğini test etmenin birkaç hafta süreceğini ve eğer etkinlikle ilgili bir problem çıkarsa, Moderna ve Pfizer gibi firmaların yeni bir aşı üretmelerinin yaklaşık birkaç ayı bulabileceğini belirtti.
Pfizer firması adına aşı üretmekte olan BioNTech ise, aşının etkinliği konusunda bir sorun olması halinde, 100 gün içinde yeni bir aşı üreteceklerinin
sözünü vermişti.
BionTech tarafından yapılan açıklamada ise;
"Pfizer ve BioNTech, mRNA aşısını altı hafta içinde adapte edebilmek ve yeni bir kaçış varyantı çıkması durumunda yeni aşıların ilk partilerini 100 gün içinde gönderebilmek için aylar öncesinden harekete geçmişti" ifadeleri kullanıldı.
Dünya Sağlık Örgütü, Omicron varyantını "bir endişe varyantı" olarak tanımladı, fakat daha bulaşıcı olup olmadığını veya semptomlarının diğer varyantlardan daha şiddetli olup olmadığını henüz belli olmadığını söyledi. Ancak DSÖ, yeni varyantın kuyruk proteinindeki bazı mutasyonların, daha yüksek bulaşıcılık ve düşük antikor koruması ile ilişkili olabileceğini söyledi.
"Bu Bizim Kararımız Değildi"
[caption id="attachment_27225" align="alignnone" width="700"]
Moderna CEO'su Stephane Bancel, aşı politikası ile ilgili gelişmiş ülkeleri eleştirdi[/caption]
Stephane Bancel ayrıca, adil aşı dağıtımını sağlamakla görevli olan küresel koalisyon Covax'ı, varyantın ortaya çıktığına inanılan Afrika ülkeleri de dahil olmak üzere, düşük gelirli ülkelere aşı dağıtmadığı için eleştirdi.
Devlet politikasının onları bazı şeylere mecbur bıraktığını söyleyen Moderna CEO'su Bancel;
"Bu çoğunlukla zengin ülkeler tarafından alınan bir politika kararıydı. Amerika Birleşik Devletleri'nde bize üretimimizin %60'ını ABD hükümetine vermekten başka seçeneğimiz olmadığı söylendi. Bu, Moderna'nın aldığı bir karar değildi. Bu ABD'nin aldığı bir karardı" ifadelerini kullanarak, eleştirilerde bulundu.
Bu tarz diğer haberlerimize
buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...