Günümüzde Chrome ve Opera ile birlikte en çok kullanılan tarayıcılar arasında yer alan Mozilla ilginç bir adım attı. Basında yer alan habere göre şirket reklam takibi yapabilmek için son dönemde sanal evrenler ve Metaverse ile sık sık gündeme gelen Facebook’un çatı şirketi Meta ile bir ortaklık kurdu. Mozilla’nın ilk bakışta Meta reklamları izlemek için ortaklaşa çalışması şaşırtıcı gelebilir. Zira Mozilla gizlilik ve güvenlik konusunda Meta'nın (eski adıyla Facebook) her zaman ciddi bir eleştirmeni olarak görülüyordu. Şirketin bu eleştirilerin ardından Meta ile beraber çalışacak olması insanları biraz şaşırttı.
Blog Sitesinde Paylaşıldı
Mozilla şirketine ait blog sitesinde yer alan habere göre şirket Interoperable Private Attribution (IPA) adı verilen gizliliği koruyan bir reklam teknolojisi geliştirmek için Meta ile birlikte çalışıyor. İş birliği birkaç ay önce başladı. Bu iki şirkettin ortak amacı reklam verenlere çevrimiçi reklamlarının başarı oranını ölçebilecekleri bir ortam sağlamak. IPA adı verilen teknoloji ile birlikte reklam verenlere gizlilik garantileri sağlamayı da taahhüt ediyor.
Tüm bu süreç üçüncü tarafların, kullanıcıların reklamlarla nasıl etkileşime girdiğini görmesini zorlaştırma üzerine çalışıyor. Bu konseptte, Çok Taraflı Hesaplama (MPC) adı verilen bir teknoloji, üçüncü bir tarafın (web siteleri, tarayıcı üreticileri veya reklamcılar gibi) kullanıcı davranışı hakkında bilgi edinmesini engelliyor. Mozilla daha önce insanların Firefox'u nasıl kullandığını analiz eden Prio adlı benzer bir araç geliştirmişti. Şirket, IPA'nın hala geliştirme aşamasında olduğunu söylüyor.
Kullanıcılar Rahatsız Olabilir
Mozilla ve Meta’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği bu çalışma genel olarak olumlu karşılansa da bazı kullanıcılar bu durumdan rahatsız olabilir. Zira Meta’nın kullanıcılarının gizliliğini koruma konusundaki kötü bir sicili var. Meta yıllar boyunca tekrar tekrar kullanıcıların gizliliğini ihlal etmek, kişisel bilgileri ifşa etmek ve reklam amacıyla kullanıcıların davranışlarını yasa dışı olarak izlemekle suçlandı. Hatta bazı ülkeler benzer nedenlerle şirkete ağır para cezaları bile verdi. Meta'ya yönelik eleştiriler, şirketin AB'den ayrılmak istediği noktaya kadar geldi. Her ne kadar Meta sonunda haberi yalanlasa da, Avrupa pazarında faaliyet göstermenin Avrupa ile Amerika Birleşik Devletleri arasında yeni bir veri aktarım anlaşması gerektireceğini söyledi.
Mozilla Eleştirilerin Farkında
Mozilla, olası eleştirilerin farkında. Bu nedenle haberleri sosyal ağlarında mümkün olduğunca yaymamaya çalışıyor. Mozilla'nın Twitter hesabı da henüz habere yer vermedi. Mozilla şirketinin Meta ile çalışma hamlesi, şirketin geçen ay Meta'nın kullanıcı bilgilerini nasıl takip ettiğini ve topladığını izlemek amacıyla The Markup ile ortaklık kurduğunu duyurduğu için sürpriz oldu. Eski sanıklar şu an ortak olmuş gibi gözüküyor.
Siz bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Mozilla bu hamlesiyle Meta’ya yönelik eleştirileri konusunda bir geri adım mı attı? Yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...