Teknolojinin yazılım ayağı özellikle mühendisler için önemli bir alan. Bu alanın gelişmesiyle birlikte birçok program ve web sitesiyle birlikte mekanik alanda da birçok tasarım yapılıyor. Bu tasarımlarda hatalar projeyi olumsuz yönde etkilemek açısından büyük bir önem taşıyor. Mühendisler de hata payını test ederek hataların tespit edilmesine yardımcı olmak için birçok yazılım kullanıyor. Bu yazılımlardan biri de simülasyon alanında tercih edilen ANSYS. Analiz ve simülasyon gibi uygulamalar için kullanılan ANSYS programı yazımızda inceliyoruz!
İlginizi Çekebilir: Gerçek Yaşam Simülasyonuna Hoş Geldiniz: Vemaker
ANSYS Nedir?
Mekanik, hesaplamalı akışkanlar dinamiği, mekanik gibi alanlarda çalışma imkanı sunan analiz ve simülasyon içini kullanılan bir program olarak karşımıza çıkıyor. Bilgisayar destekli bir program olan ANSYS, deneyleri dijital ortamda tasarlama özelliğine sahip. Ortaya çıkan bir problemi sayısal analizlerle çözüyor. Ürünlerin üretim aşamasına geçmeden önce modellenerek hata tespiti yapılmasına yardımcı olan ANSYS’de gerçek ortam şartlarını oluşturularak bu şartların analiz edilmesi sağlanıyor. Özellikle uçak, roket, araba gibi mekanik araçlarda kullanılıyor. Uçakların havalanması, arabaların ilerlemesi ve bu gibi mekanizmaların çalışmasına destek oluyor.
ANSYS Özellikleri Nelerdir?
Sonlu elemanlar yöntemini kullanarak analiz ediyor. Bu sayede karmaşık olan geometrik şekilleri küçük parçalara bölerek analiz edebiliyor. Daha sonra ise sonuçları birleştirerek ana bir analiz sonucu ortaya çıkarıyor. Karışık geometrik cisimlerinin kullanılması da bir diğer özelliği. Ortaya çıkabilecek durumların dijital ortamda yapılan simülasyonu sayesinde hata payını azaltarak gerçeğe yakın sonuçlar elde edilebiliyor. Statik analizlerle birlikte doğrusal veya doğrusal olmayan analizler de yapılıyor. Örneğin bir uçağın burnuna doğru gelen rüzgar kuvvetiyle birlikte oluşan şekil değişimleri ve gerilme dağılımları simülasyonla birlikte görülebiliyor. Bunun yanında malzemelerin daha dayanıklı yapılması da sağlanıyor. Oluşabilecek hasarlara karşı da önlemler alınabiliyor.
Üç Adet Bileşeni Bulunuyor
ANSYS, otomotiv sanayisinde, havacılık ve uzay teknolojilerinde, enerji teknolojilerinde, ısıtma ve soğutma sektöründe, havalandırma sektöründe, üretim sektöründe, kömür-petrol ve doğalgazın işlenmesinde, yenilenebilir enerji sektöründe, elektronik ve robotik alanlarında kullanılıyor. ANSYS üç bileşenden oluşuyor. Yapısal, akış ve elektromanyetik olarak geçen modüllerden yapısal modül malzeme dayanıklılığı ile ilgili durumlarda, akış özellikle akış analizlerinde ve elektromanyetik modülü ise manyetik alanlarla ilgili durumlar da kullanılıyor.
Ansys Mechanical Nedir?
ANSYS Mechanical ile üç boyutlu modeliyle gerçeğinin özelliklerinin eşleşmesi mümkün oluyor. Birçok malzeme özelliği de simülasyondan önce belirlenebiliyor. Radyasyon sonucu oluşan ısı geçişleri, titreşim analizi gibi birçok problemi analiz edebiliyor. Elle yapılan hesapların çok uzun sürmesiyle birlikte bilgisayar da oldukça geliştiğinde bu hesapları bilgisayarlara yaptırmak önemli hale geliyor. Bununla birlikte birçok işlem yüksek işlemci gücüyle yapılıyor. Çıkan sonuçları yorumlama kısmı da oldukça önemli. Çıkan değerler mantıklı mı, doğru mu, nasıl yorumlanıyor analizin sonucu için önemli bir başka durum.
Meshing İşlemi
Bunların yanında ANSYS daha spesifik işler için yetersiz kalabiliyor. Spesifik için daha özel ve üst düzey programlar kullanılıyor. Örneğin uçak motorunun yanma odasındaki analizi için spesifik bir program kullanılmakta. Meshing yani çizilen cad (computer assited drawing) parçasının matematiksel bir modele dönüştürülmesi işlemi olarak geçiyor. Analiz noktalarını oluşturarak probleme en uygun nokta sayısının oluşturulması gerekiyor. Daha sonra ise bu problemlerin nasıl çözüleceği belirleniyor.
ANSYS Fluent ve Workbench
Akışkanlar dinamiği hesaplamaları da yapabilen bu program taşıtların hava ve su ortamlarında analizler yapabiliyor. Elektromanyetik simülasyonlarda elektrikli makinelerin performansları, manyetik alan görüntüleri, elektriksel ısınma analizleri gibi analizler de ANSYS programı dahilinde yapılıyor. ANSYS Fluent ile gaz ve yarı akışkan maddelerin simülasyonları da yapılıyor. Örneğin arabalarının burnunun karşılaştığı hava akışları ve bina içerisindeki su akışları da modellenebiliyor.
Program kullanılırken tek ekranda kullanılması önemli bir kolaylık. Farklı disiplinlerin yaptığı analizlere tek merkezden ulaşabilmek için Workbench platformu kullanılıyor. CAD sistemlerini otomasyon ve simülasyon teknolojisiyle birleştirmesi yönüyle önemli bir platform olarak karşımıza çıkıyor. Variasyonel teknolojiler ve optimizasyon, sonlu elemanlar modeli oluşturma ve değiştirme, geometri modelleme ve değiştirme, entegrasyon ve simülasyon gibi özellikle mevcut. Amaç ürünün iyileştirilmesini sağlamak.
ANSYS programında uzmanlaşmak için çeşitli eğitimler alınması gerekiyor. İleri düzey mekanik ve akış analizlerinin yapılabilmesi için öncelikle bu konularda da teorik olarak bilgi sahibi olmak gerekiyor. Teorik olarak bilgi sahibi olunmasının yanı sıra pratikte de bireylerin kendilerini geliştirmesi için kurslardan yararlanmak gerekiyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...