Bulut bilişimi denildiğinde akıllara ilk gelen saklama ve altyapı gibi özelliklerinin bulunduğu bir depo görevi görmesi. Her bireye özel bir şekilde telefonlarda bu özelliğin kullanılmasıyla birlikte şirketlerde de genel amaçlar amacıyla da kullanılıyor. Özel ve genel amaçlar için kullanılan bulut bilişim sistemini tanımlarken istenildiği zaman kullanılabilen ve başka kullanıcılarla paylaşılan, bir kaynak görevi görülen bir sistem olması öne çıkıyor. Bulut sistemi kullanılırken Multi-Cloud ve Hybrid Cloud gibi kavramlar da göz önünde bulunuyor. Birbiri yerine kullanılan bu kavramların aslında birçok farkı bulunuyor. Bu yazımızda da Multi-Cloud ve Hybrid Cloud arasındaki farkları tanıtıyoruz!
İlginizi Çekebilir: Hybrid Shopping with Cloud and AI Technologies
Multi-Cloud ve Hybrid Cloud Nedir?
Multi-Cloud, adından da anlaşılabileceği gibi çoklu cloud (çoklu bulut) anlamına geliyor. Şirket gibi kurumlarda birçok faaliyeti yürütebilmek için ikiden daha fazla cloud servis sağlayıcısı kullanılmasını gerektiriyor. Bazen saklama ve depolama özelliği gösteren ve güvenlik açısından yeterli gözükmeyen tek cloud kullanmak istemeyen bu kurumlar çoklu cloud kullanabiliyor. Güvenilir olması, tek bir satıcıya kilitlenmekten kaçınma durumunun olması, ROI optimizasyonu bulunması ve daha kolay felaket yönetimi yapılabilmesi yönüyle tercih ediliyor.
Hybrid Cloud denildiğinde ise hem özel hem de genel cloud yapılarını içeren, özel ve genel cloud sistemlerinin birbirleriyle verilerin paylaşılmasını da sağlayan bir bilgi işlem ortamı olması akıllara geliyor. Daha hassas verilerin özel bulutta saklanması popülerliğini arttırıyor. Hybrid Cloud, birden fazla ortamda da geçerli olarak kullanılan bir altyapıdan oluşuyor.
Multi-Cloud ve Hybrid Cloud Arasındaki Farklar
Birbirlerine birçok yönden benzer olan bu cloud çeşitlerinin oldukça karıştırılıyor olduğu bir gerçek. Her ne kadar Multi-Cloud gibi birden fazla bulut ortamının bir araya gelmesiyle oluşsa da Multi-Cloud modelinden farkları da bulunuyor. Bu farklara bakıldığında ilk olarak Hybrid Cloud özel ve genel cloud modellerinin karışımı olarak görülüyor. Bireyler işlerle ilgili olan datalarını genel cloud da saklarken daha bireysel işlerini özel cloud da toplayabiliyor. Multi-Cloud’da birçok genel cloud içermesine rağmen özel cloud içermemekte. Aralarındaki ilk farkı bu şekilde belirtmek mümkün.
Hybrid Cloud birçok bulut ortamında çalışmak için birleşik ve koordineli operasyonlara ihtiyaç duyuyor. Ancak Multi-Cloud böyle bir operasyona gerek duymadan çalışabiliyor. Multi-Cloud kullanıldığında tek bir cloud servis sağlayıcısıyla çalışma zorunluluğu da bulunmamakta. Her bir cloud için farklı bir hesap kullanımı gerekiyor. Hybrid Cloud içeren kurumlarda hem özel hem de genel bulutlarda aynı anda çalışacak güvenlik yöntemleri bulunuyor. Multi-Cloud içeren kurumlarda da farklı olarak birden fazla genel bulutta çalışacak güvenlik yöntemleri içeriyor.
İlginizi Çekebilir: Yazılımcılar için En Yararlı 10 Web Sitesi
Maliyet ve Güvenlik Açısından Multi-Cloud ve Hybrid Cloud
Maliyet olarak bakıldığında hem daha az ek yük hem de daha az doğrudan yönetim içermesi sebebiyle Multi-Cloud kullanımı daha avantajlı görülüyor. Güvenlik anlamında bakıldığında ise özel cloud içermesi ve buna uygun güvenlik yöntemleri bulunmasıyla birlikte Hybrid Cloud’un daha kullanışlı olduğu görülüyor. Bununla birlikte bazı kaynaklarda da Multi-Cloud kullanımının güvenlik anlamında daha iyi olduğu görülse bile siber saldırıya daha açık olduğu da araştırmalarla destekleniyor.
Performans, İş Devamlılığı ve Ölçeklenebilirlik Üzerinden Farklar
Tüm bu farkların yanında performans açısından Multi-Cloud’da verilerin merkezleri farklı yerlerde olduğunda bulutlardaki yükler nedeniyle denge kurmak zor olabiliyor. Bu yüzden Hybrid Cloud’un performans ve iş devamlılığı anlamında daha kullanışlı olduğu da görülüyor. Hybrid Cloud’un ölçeklenebilirlik ve iyileştirilmiş kontrol anlamında özellikle özel bulut kapsamında neyi kontrol edebileceğine karar verebiliyor. Özel bulut bulunmayan Multi-Cloud’dan farkı burada ortaya çıkıyor. Ölçeklendirme anlamında genel buluttaki işlemler kolay ve sorunsuz bir şekilde işliyor. Birden çok genel bulut kullanımı olan Multi-Cloud’da bu işlem daha hızlı bir şekilde ilerliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...