İnsan mikrobiyomuna dair yaptığı çalışmalar ile öne çıkan ENBIOSIS, bu sefer de müsilajla savaşan Marmara Denizi'ni araştıracağını duyurdu.
Müsilaj'a Karşı Girişim
Bu sene Mayıs ayında Marmara Denizi'nde görülmeye başlanan ve daha sonra Ege ve Karadeniz'de devam eden müsilaja yerli girişim olan ENBIOSIS tarafından araştırılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Temmuz itibarıyla 11 bin 84 metreküp müsilaj deniz yüzeyinden temizlendi. Uzmanlar, şu an yüzeyde görülmese de müsilaj oluşumunun deniz dibinde görülmeye devam edildiği ve deniz yaşamının hâlâ tehlikede olduğu konusunda uyarıyor. Bu uyarılar ENBIOSIS tarafından dikkate alınarak müsilajı araştırmak üzere bir sosyal sorumluluk projesi başlattığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamaya göre söz konusu proje TÜBİTAK’ın da desteğiyle tüm Marmara’yı kapsayacak şekilde genişletildi.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan ENBIOSIS Veri Bilim Uzmanı Dr Emre Onuk “
Bir sosyal sorumluluk projesi olarak yürüttüğümüz bu araştırma kapsamında İstanbul Boğazı, Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı ve Kuzey Ege Denizi’nde belirlenmiş farklı istasyonlardan ve farklı su katmanlarından toplanacak su ve müsilaj örnekleri için yeni nesil dizileme ve veri bilimi teknolojileri kullanarak genetik materyal boyutunda bir tanımlama yapacağız. Böylece ilk olarak insan patojenlerini de içerecek şekilde mikrobiyal türleri, gen dağılımları, metabolik yolaklar gibi mikrobiyal unsurları ortaya çıkaracağız. Daha sonra yapay zeka teknolojileri kullanarak müsilaj oluşumunu tetikleyen ya da oluşuma katkı sağlayan anahtar mekanizmaları bulmaya çalışacağız. En basit ifadeyle amacımız, müsilaj mikrobiyom ağında anahtar unsur olabilecek potansiyel mikroorganizmaları ya da mikrobiyal mekanizmaları ortaya çıkarmak” diye konuştu.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...