NASA ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), geçtiğimiz son sekiz yılın kayıtlara geçen en sıcak sekiz yıl olduğunu doğruladı. Kuruluşlar, küresel ortalama sıcaklıkların yükselme eğiliminde olduğu için, 2021'in kayda geçen en sıcak altıncı yıl olduğunu söyledi. Sıralamaların yanı sıra, 2021 yılında aşırı sıcaklıklardan dolayı pek çok "kırmızı bayrak" uyarısı da verildi.
NASA'nın Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü müdürü Gavin Schmidt, konuyla ilgili birtakım açıklamalarda bulundu. Schmidt açıklamasında; "Gerçek şu ki, şimdi yeni bir hava rejimine geçtik. Bu geçtiğimiz on yıl, belki yüzlerce, belki de binlerce yılın en sıcak on yılı. Havada, ulusal düzeyde etkileri olacak kadar değişiklik var" ifadelerini kullandı.
Bu yıl serin bölgeler için bile müthiş sıcak geçti. Özellikle Kuzey Amerika, Pasifik Kuzeybatı ABD ve Batı Kanada bölgelerinde rekor kıran sıcaklıklarla mücadele edildi. ABD'nin en sıcak bölgelerinden biri olan Kaliforniya eyaletindeki "Ölüm Vadisi"nde 54.4 Santigrat derecelik inanılmaz yüksek bir sıcaklığa ulaşıldı ve bu sıcaklık derecesi ile birlikte yeni bir rekor kırmış oldu.
Avrupa bölgesinin de bu yıl sıcaklıklarla başı dertteydi. İtalya'nın Sicilya bölgesinde kaydedilen 48.4 santigrat derecelik sıcaklık, muhtemelen Avrupa'nın en yüksek sıcaklık rekorunu kırmış oldu (Dünya Meteoroloji Örgütü hala bu kayıtları inceliyor). ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi ise bu yılın Temmuz ayının, insanlığın yaşadığı gelmiş geçmiş en sıcak ay olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği Copernicus İklim Değişikliği Servisi, fosil yakıtların yakılmasıyla birlikte salınan sera gazlarının bir sonucu olarak, dünyanın sanayi öncesi dönemden bu yana bir santigrat dereceden daha fazla ısındığını doğruladı ve acilen temiz enerjiye geçiş çağrısında bulundu.
Uzmanların söylediğine göre küresel ısınmanın yıkıcı iklim değişikliğini önlemek için, sıcaklık artışlarının iki santigrat derecenin çok altında kalması gerekiyor.
Yüksek Sıcaklıkların Verdiği Zarar Katlanarak Artıyor
Bu sıcaklık seviyeleri artık bir "rahatsızlık" olmanın ötesine geçti ve çok daha büyük riskler barındırmaya başladı. Dünyanın pek çok bölgesinde bu konuyla ilgili acil servis çağrı sayıları arttı ve büyük trajediler yaşanmaya başladı. Türkiye ve Yunanistan'da yaşanan orman yangınlarında hayatını kaybeden onlarca insan, yok olan onlarca köy ve orman yangınlarında ölen binlerce hayvan bu trajedilere bir örnek olarak gösterilebilir.
Kanada'nın Britanya Kolumbiyası bölgesinde bulunan Lytton kasabası, yükselen sıcaklık sebebiyle meydana gelen bir orman yangını tarafından tamamen yok edildi. Ayrıca bu tarz sıcaklık yükselişlerine alışmamış bir bölge olan Kanada'da, bu yıl "yüksek sıcaklık" nedeniyle 130 insanın hayatını kaybettiği kaydedildi.
Bu hafta yayınlanan bir araştırmaya göre ise, dünya okyanuslarında sıkışmakta olan ısı seviyesi 2021 yılında rekor seviyelere ulaştı. Okyanus ısı dalgaları şu anda 1980'lerin başında olduğundan iki kat daha yüksek durumda ve bu durum deniz yaşamı ve kıyı toplulukları için de yıkıcı olabilir.
Bu tarz diğer haberlerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...