NASA, Amazon yağmur ormanlarının yok edilmesini izlemek ve önlemek için uydu teknolojisini Brezilya'ya teklif etti. Bu Salı günü yayınlanan bir rapora göre, NASA yöneticisi Bill Nelson duyuru yaptı. Duyuruyu, ülkenin güneydoğudaki Jose dos Campos kentindeki ülkenin uzay ajansı Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nü (INPE) ziyaret ettiği Brezilya'ya yaptığı son bir gezi sırasında yaptı.
İlginizi Çekebilir: CERN ve NASA, Bilim için Güçlerini Birleştiriyor!
İşte NISAR Adlı Yeni Bir Nasa Uydusu
INPE'deki bir basın toplantısında Nelson açıklamada bulundu. Ocak ayına kadar tamamlanacağını ve orman örtüsünün altında gerçek zamanlı olarak neler olup bittiğinin görüntülerini yakalayabileceğini söylediği NISAR adlı yeni bir NASA uydusunu anlattı.
Reuters'e göre, "Birinin çalıları yakıp yakmadığını ve bunun sonunda büyük ağaçları öldürüp öldürmediğini görebilmemiz için ormanın gölgesinden bakabilecek" dedi.
NASA yeni uydu ile ilgili ne diyor? Amazon bölgesindeki bilim adamlarını ve karar vericileri Dünya bilimi verileriyle donatan SERVIR Amazonia adlı bir projeyi destekleyeceğini iddia ediyor. Bu, uzmanların çevresel değişiklikleri neredeyse gerçek zamanlı olarak kaydetmesini mümkün kılıyor.
Belirtelim ki proje, bilim adamlarının ormansızlaşma ve gıda güvensizliği gibi iklim tehditlerini tahmin etmelerine ve doğal afetler sırasında acil durum çalışanlarına destek sağlamalarına yardımcı olabilir.
Bu arada Brezilya'nın uzay ajansı, 1999'dan beri Çin ile ortaklaşa başlattığı tarımsal faaliyetler ve çevre hakkında veri toplamak için zaten uyduları kullanıyor.
Ülke, Amazon'u izlemek ve ilerlemesini izlemek için uydu görüntülerine güveniyor. Ancak gökyüzündeki bulutlar genellikle uyduların net ve zamanında görüntü yakalamasını zorlaştırıyor. Nelson, NASA'nın gelecek yılın başlarında yörüngeye yerleştirmeyi planladığı uyduların, yağmur ormanlarına "neler olduğunu anlamak için aşırı bir yetenek" ekleyerek bu sorunu çözeceğini ifade etti.
Nelson, Brezilya'da Başkan Luiz Inacio Lula da Silva ile bir araya geldi. Görüşmeden sonra da kendisine "Amazon yağmur ormanlarını kurtarmak için gösterdiği sürekli çaba için" teşekkür etti.
Nelson, 1986'da NASA'nın Columbia Uzay Mekiği ile uçarken, uzay aracı penceresinden tanık olabileceği farklı renkler sayesinde yağmur ormanlarının yok edildiğini açıkça fark edebildiğini de paylaştı.
Aralık 2020'de Florida Üniversitesi'nden bir profesör, genellikle Dünya'nın akciğerleri olarak tanımlanan büyük ormanın 2064'te çökeceğini tahmin etmişti. Üniversitenin Latin Amerika Çalışmaları Merkezi'nde profesör olan Robert Walker, ormanın sona ereceğini söyledi. Uygun bir önlem alınmazsa 2064'e kadar yok olacağı söyleniyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...