ABD uzay ajansı, Artemis I olarak bilinen Ay’a yapılacak bir görev için 5,75 milyon sterlinlik dev roketi hazırlıyor. Bu görev, mayıs ayı başlarında yapılacak bir dizi uzay araştırma yolculuğunun ilkini oluşturuyor. Yaklaşan fırlatma astronotları içermeyecek. Ancak uçuş NASA'yı bir sonraki ve daha karmaşık bir görev olan Artemis II'ye bir ekip göndermeye hazırlayacak. Kennedy Uzay Merkezi fırlatma rampasında, Uzay Fırlatma Sistemi olarak bilinen ve tepesinde Orion uzay aracı bulunan tamamen monte edilmiş roket bir test aşamasından geçecek. Kritik test roketin sıvı yakıtla doldurulmasını içeriyor. Ajans liderleri, bu yükleme ve geri sayım simülasyonunu başarıyla tamamladıktan sonra NASA ajansa ait ilk Ay görevi için bir tarih belirleyeceğini söylüyor.
Büyük Test 3 Nisan’da Yapılacak
Yaklaşık 100 metrelik roketin sunumu yerel saatle saat 17.00'de başladı ve akşama kadar devam etti. Söz konusu test 3 Nisan'da başlayacak ve iki gün sürecek. Keşif yer sistemleri program yöneticisi Mike Bolger, şubat ayında gazetecilerle yaptığı bir görüşmede, ajans (şimdi emekli olan) Uzay Mekiği'ni fırlatma rampasına çektiğinde, ekibin onu gece yarısı karanlığın örtüsü altında taşıdığını söyledi. Keşif sistemleri geliştirmeden sorumlu yönetici yardımcısı Tom Whitmeyer pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, "Bu, normalde burada Florida'da gördüğümüzden çok farklı bir araç. Uzun zamandır böyle bir şey görmemiştik" açıklamalarında bulundu.
İlginizi Çekebilir: Nasa Mars’ta Yeni Bir Kaya Buldu!
NASA Mühendislerinin En Uzun 6,5 Kilometresi
Bu roketi öne çıkaran en büyük özelliği devasa yüksekliği. Megaroket, Özgürlük Anıtı'nın ve Londra'daki Big Ben'in üzerinde yer alıyor. Boyut olarak Apollo görevleri için kullanılan roket olan Satürn V ile karşılaştırılabilir. Depodan fırlatma rampasına yolculuk yaklaşık 6,5 kilometre sürüyor. Bazıları bunun NASA mühendisleri için hayatlarının en uzun 6,5 kilometresi olduğunu dile getiriyor. Megaroketin 50 yıldan daha eski bir makine olan paletli bir nakliye aracıyla yoldan aşağı inmesi yaklaşık 11 saat sürecek. Roket fırlatma rampasına yerleştirildiğinde, ekip mobil fırlatıcıyı yangın söndürme için su, güç ve hava gibi yardımcı tesislere bağlayacak. Bir sonraki adım, roketin ve Orion uzay aracının sağlığını ve durumunu değerlendirmek için gerçekleştirilecek bir toplantı. Son olarak, ekip roketin çekirdeğini ve üst aşamalarını itici gaz, sıvı hidrojen ve sıvı oksijen ile yükleyecekler. Nisan’da gerçekleştirilecek test, ekibin yakıt doldurma ve geri sayım boyunca yürüme pratiği yapmasına olanak tanıyor. Megaroketin depolarını doldurmak yaklaşık sekiz saat sürecek. Karşılaştırıldığında, Uzay Mekiği sadece 2,5 saat sürmüştü.
İlginizi Çekebilir: NASA, Uluslararası Uzay İstasyonunun Ömrünü Uzatıyor
İptal İçin de Pratikler Yapılacak
NASA mühendisleri ayrıca bir "iptal" pratiği yapacaklar. İngilizce’de Scrub olarak da geçen terim havacılıkta geçen ve iptal işlemleri için yapılan bir konuşma anlamına geliyor. Teorik olarak, uzay ajansı kötü hava koşulları, sıcaklık, mekanik arızalar veya bir dizi başka sorun için bir fırlatma işlemini iptal edebilir. Uzay Mekiği fırlatılmadan önce bir ağaçkakan harici bir yakıt deposunda 200'den fazla delik açtığı için fırlatma bir kez ertelenmişti. Roket doldurduktan sonra, NASA ekibi sadece 10 saniye kala durarak bir fırlatma geri sayımı yapacak. Ardından, geri sayım saatini kalkıştan 10 dakika öncesine sıfırlamak için prova yapacaklar. Testler, yakıtın roketten boşaltılmasıyla sona erecek.
Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce uzayda gerçekleştirilecek araştırmalar önümüzdeki dönemde de artacak mı?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...