Nasa tarafından uzay aşıklarını hüsrana uğratacak bir karar alındı. Bu karar, Ay’a inişin ertelenmesiyle alakalıydı. Peki Ay'a iniş neden ertelendi? İşte tüm detaylar haberimizde...
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi bünyesindeki Artemis programı, insanları Ay’a göndermeyi amaçlamaktaydı. Birkaç sene içerisinde yepyeni kapsül sistemi ve roketle insanları Ay’ın güney kutbuna gönderecekti. Fakat bu hedef sanıldığı kadar kolay değildi. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin Ay’a iniş projesi birçok engelle karşılaşmaya başladı. Normalde 2019 tarihinde yapılan açıklamada 5 sene içerisinde Ay’a inileceği öngörülüyordu.
Nasa Neden Ay’a İnişi Erteledi?
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi tarafından geçen sene Kasım’da Ay’a mürettebatlı iniş ertelendi. The Guardian’de Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi yöneticilerinden Bill Nelson açıklamalarına yer verildi. O açıklamalara göre; Nasa, Ay’a inişi sağlayacak aracın fon ve maliyetini karşılayamadı. Nelson bu gecikmenin sorumlusunun Kongre olduğunu belirtti.
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin Ay’a iniş kararını ertelemesinin arkasında aynı zamanda başka nedenlerde vardı. Amazon kurucusu Jeff Bezos’a ait Blue Origin adlı uzay şirketinin de için yasal süreçle alakalı olduğu da düşünülüyor. Blue Origin, SpaceX ile Nasa’nın anlaşmasına itiraz ederek dava açtı. Blue Origin bu davada haklı görülmeyerek kendisinin aleyhine olan bir kararla karşılaştı. Alınan kararla birlikte SpaceX şirketi de arazi geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Artemis’in esas amacı, Ay’a insanları 2024’te göndermekti. Yalnız bu hedefe Artemis ulaşamadı. Ay’a en erken zaman açısından ele alındığında 2025’te uzay aracı gönderilebilecek.
Artemis Programı; Nasa’nın insanları Ay’a taşıyacağı uzay aracı ve yeni roketinin test edilmesiyle alakalı insansız Artemis I görevini kapsıyor. Mürettebatlar, Ay çevresinde seyahat etme şansı bulacak. Mürettebatın bu yolculuğundan sonra Dünya’ya 2024 yılında geri dönecek. Mürettebatın geri dönme süreciyse, Artemis II kapsamında olacak.
Artemis III kapsamında 2025’te insanlar ilk defa Ay’a ayak basacaklar. Özel iniş aracıyla, astronotlar yörünge üzerinden ay yüzeyine gidebilecekler. Burada Dünya’ya gitmeden evvel ortalama 1 hafta duracaklar.
Aynı zamanda Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin; Ay’da habitatlar, bilimsel ekipman tasarlama, Lunar Gateway uzay istasyonunun kurulması gibi hedefleri var. Tüm belirttiğimiz bu hususlar Nasa’ya çok pahalıya patlayacak. Şu an Nasa tarafından Artemis I Çekirdek Aşaması ile ilgili test çalışmalarına devam ediliyor. Roketin uzay yolculuğuna hazır olup olmadığına dair mühendisler tarafından çeşitli testler yapılıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...