NASA için uzay aracı üreten Türk iş insanı Eren Özmen kimdir? Özmen'in başarısının ardındaki hikaye nedir? Başarılı girişimcinin serüveni yazımızda...
Eren Özmen Kimdir?
Eren Özmen 1957 yılında İzmir’de dünyaya geldi. Annesi bir hemşire, babası ise bir sağlık memuruydu. Babasının memur olması sebebiyle birçok şehirde yaşama imkanı buldu. Çocukluğunun büyük bir bölümünü Diyarbakır’da geçirdi. Okumayı çok seven, derslerinde başarılı bir öğrenciydi. Nitekim ailesi eğitime çok önem veren bireylerdi. Öyle ki Özmen on yedi yaşına girene dek evlerinde televizyon bile yoktu.
Eren Özmen, liseden mezun olduktan sonra babasını bir trafik kazasında kaybetti. Bu dönemden sonra annesi, babasının eksikliğini hissettirmemek için çok çabaladı. Özmen, annesinin azimli ve kararlı yapısının onda çok büyük bir etki yarattığını ve annesinin onun rol modeli olduğunu da bir röportajında vurguladı.
Hayallerini Gerçekleştirebilmek İçin ABD’ye Gitti
Özmen, üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi’nde Gazetecilik ve Halklar İlişkiler bölümü üzerine aldı. 1981 yılında üniversiteden mezun olduğunda geleceğe dair çok büyük hayalleri vardı. Bu hayallerinden birisi de yüksek lisans eğitimi için ABD’ye gitmekti.
Ailesinin durumu babasının vefatından sonra kötüleşmişti. Ayrıca üç kız kardeşi daha vardı. ABD’de yüksek lisans yapabilmek Özmen için oldukça zordu ama o kararlıydı. Kitaplarda ABD’nin fırsatlarla dolu bir ülke olduğunu defalarca kez okumuştu. Şansını denemek istiyordu. Ailesini Türkiye’de bırakması gerekti ve yanına aldığı çok az miktarda parayla ABD’nin yolunu tuttu.
Amerika’ya ayak bastığında Özmen, henüz 23 yaşındaydı. Hiç birikimi yoktu ve İngilizcesi iyi değildi. Hayatının en zor günlerini işte bu dönemde yaşadı. Her yeni güne uyandığında, Türkiye’ye geri dönmemek için kendini ikna etmeye çalışıyordu. Pes etmemesi gerektiğini biliyordu.
Daha sonrasında evlenme kararı alacağı Fatih Özmen ise ondan bir yıl önce yüksek lisans eğitimi için ABD’ye gelmişti. Fatih ve Eren Özmen, ortak arkadaşları vasıtasıyla tanışma fırsatı buldu. İkili, kararlılık ve çalışkanlık gibi ortak özellikleri sebebiyle çok kısa sürede kaynaştı. 1985 yılında tamamladıkları yüksek lisans eğitimlerinin ardından Özmen çifti ilişki yaşamaya başladı.
Dikkat Çeken Azmi ile Kısa Sürede Terfi Aldı
Eren Özmen, yüksek lisansın ardından yeteneklerini kullanabileceği ve geliştirebileceği bir iş aramaya başladı. En sonunda Nevada’da sulama sistemleri alanında hizmet veren bir şirketin finans departmanında görev aldı
O dönemde bilgisayar kullanımı fazla yaygın değildi ama Özmen, bilgisayar yardımıyla işini çok daha kısa sürede halledebileceğini biliyordu. İş yerinden bilgisayar talep etti fakat bu isteği reddedildi. Bunun üzerine Özmen kendi maaşıyla bir bilgisayar satın aldı ve iş yerine götürdü. Tıpkı söylediği gibi işlerini çok daha kolay yapmaya başladı. Onun bu azmi müdürleri tarafından da takdir edildi ve terfi alarak finans müdürü oldu.
Önce Kurtardı Sonra Devraldı
Terfisinden kısa bir süre sonra çalıştığı şirket Black & Decker’a satıldı ve Texas’a taşındı. Bütün çalışanlar işlerini kaybetmişti. Özmen’in eşi Fatih, SNC’de kadrolu mühendis olarak çalışmaktaydı fakat bu şirket de maddi açıdan zorluklar yaşıyordu. Eren Özmen, SNC’de danışman olarak çalışmaya başladı. Masraf tahminlerinin yanlış hesaplandığını fark eden Özmen, bu yanlışı düzeltince şirket yeniden kar elde etmeye başladı. Özmen bu hatayı fark etmemiş olsaydı, SNC birkaç ay içerisinde batmış olacaktı. Bu başarısı sayesinde Ocak 1989’da SNC’nin ilk finans denetçisi oldu.
1994 yılına gelindiğinde Özmen çifti SNC’yi devralmaya karar verdi. Şirketi satın almaları için evleri ipotek edildi. Çocukları henüz çok küçükken aldıkları bu risk konusunda içleri rahattı çünkü SNC’nin ileride çok başarılı olacağını öngörüyorlardı.
Nitekim öyle de oldu. Satın aldıklarında 20 çalışanı bulunan SNC, günümüzde 5 binden fazla çalışana sahip. Günümüzde SNC, uzay, havacılık ve ulusal güvenlik alanlarında Amerika’da 19 eyalette ve dünya çapında 40’tan fazla yerde küresel olarak hizmet veriyor.
Dream Chaser Programı ile NASA
SNC’nin en çok öne çıkan projesi ise
Dream Chaser programı. 2016 yılında NASA, Ticari Yeniden Hizmet Sözleşmesi çerçevesinde Uluslararası Uzay İstasyonuna kargo taşımak için bir ihale gerçekleştirdi. İhaleye SNC dışında SpaceX, Boeing, Lockheed Martin gibi alanında önde gelen şirketler de katıldı. SNC’nin tüm bu dev şirketlerin arasından ihaleyi kazanması ise dünya çapında ses getirdi. Eren Özmen, SNC’nin gelecekte yapay zeka alanında da faaliyetlerde bulunacağını belirtti.
Diyarbakır’da henüz herkes fayton ile ulaşım sağlarken babasının ona aldığı bisikleti 25 kuruş karşılığında çocuklara kiralayan Özmen, bu ticari zekasını küresel boyuta taşıdı ve önemli başarılar elde etti.
Yüksek lisans eğitimi sırasında bir pastanede baklava yaparak kendi harçlığını kazanan
başarılı kadın girişimci Özmen, günümüzde 1.2 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin kadınları arasında yer alıyor.
Özmen’in yeni hedefi ise uzay!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...