Güneş rüzgarının varlığını tespit eden astrofizikçi Eugene Parker'ın ismini taşıyan Parker uzay aracı (sondası) güneşin parçacıklarını ve manyetik alanlarını analiz eden ilk uzay aracı oldu. Diğer yandan adını yaşayan bir insandan alan ilk NASA görevi olarak tarihe geçti.
Aya İniş Kadar Önemli Bir Adım
Parker’ın üst güneş atmosferine ilk girişi 28 Nisan 2021’de gerçekleşti. Ancak verilerin alınıp doğrulanması aylar aldı. Bilim insanları bu heyecan verici haberi 14 Aralık Salı günü Amerikan Jeofizik Birliği'nin bir toplantısında duyurdular. Bu muazzam gelişmeyi aya inişle karşılaştıran NASA yetkilileri, yolculuğun güneşin tarihini ve güneş sistemi üzerindeki etkisini daha iyi anlamamıza yardımcı olacağını ilettiler.
Güneşin güçlü manyetik alanı ve 9.941 derecelik yüzey sıcaklığı herhangi uzay aracının yaklaşmasını zorlaştırıyor. Yıldıza en yakın görüntüyü yakalayabilmek amacıyla üretilen Parker uzay aracı 2018'de fırlatıldı.
Bu Korona Farklı ve Çok Sıcak
Parker, Güneş atmosferi ile atmosfer dışana çıkan Güneş rüzgarı arasındaki pürüzlü, düzensiz sınırı ilk kez geçtiğinde güneşin merkezinden 13 milyon kilometre uzaktaydı. NASA bilim insanlarına göre uzay aracı her biri yumuşak bir geçiş olan en az üç kez koronaya (taç adı verilen güneşin en dış bölgesine) daldı ve çıktı.
Proje yöneticisi Nour Raouafi Associated Press'e verdiği demeçte korona beklenenden daha tozlu göründüğünü belirtti. Elde edilen yeni görüntüler güneş yüzeyindeki gizemli manyetik zikzaklar oluşturan yapıları daha iyi anlamamıza yarayacak.
Parker uzay aracı Güneş etrafında yaklaşık 692.000 km / saat hızla yoluna devam ediyor. İlerleyen aylarda yıldız yüzeyine 6.43 milyon kilometre kadar yaklaşması planlanıyor. Daha önce güneşe yaklaşma rekoru Helios 2 uzay aracına aitti. Helios 2 1976'da güneşe 42,73 milyon kilometre yaklaşmıştı.
Daha önce uzayın derinliklerine doğru yol alan Pioneer 10 ve 11 uzay araçları insanlıktan selamların yazılı olduğu alüminyum levhalar taşımıştı. Parker uzay aracıysa üzerinde halk tarafından gönderilen 1,1 milyon isim içeren bir hafıza kartı taşıyor.
Parker görevine 2025 yılına kadar devam edecek. Bu süre içerisinde toplam 25 kere koronaya girip çıkması planlanıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...