Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Artemis isimli yeni uzay aracını Ay'a göndermek için hazırlık yapıyor. NASA, Artemis'i 29 Ağustos Pazartesi günü Ay'a göndermeyi planladıklarını açıkladı. Herhangi bir teknik problemin olmadığını açıklayan NASA, bu uçuş için 10 yıldır hazırlık yapıyor. Bu uçuş ile birlikte NASA 50 yıl sonra Ay'a astronot yollayacak.
BBC Türkçe'nin haberine göre, SLS (Uzay Fırlatma Sistemi) olarak bilinen Artemis uzay aracı, önce Orion isimli insansız olan kapsülü Ay’ın yörüngesine taşıyacak. Orion Ay’ın etrafında görevine devam ederken planların istenildiği gibi işlemesi durumunda ise daha sonra astronotlar gönderilmeye başlanacak. Yani önce test edilecek ve daha sonra insan gönderilecek.
İlginizi çekebilir: Teknoloji Devi Apple, LG İle Dev Bir Lisans Sözleşmesine İmza Attı
Beklenen Uçuş Pazartesi Günü Gerçekleşiyor
Pazartesi günü Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden beklenen fırlatma işlemi gerçekleşecek. İnsansız gerçekleşecek olan bu görevin 4 ila 6 hafta sürmesi bekleniyor. NASA, Yerel saatte 08:33 – 10:33 arasında gerçekleşmesi beklenen uçuşu izlemek için herkesin beklendiğini söyleyerek halka çağrıda bulundu.
En Kuvvetli Fırlatma Olacağı Söyleniyor
Uçuşun ne zaman gerçekleşeceği gibi soruların dışında ne kadar kuvvetli olduğu gibi özellikleri de ön plana çıkmaktadır. Yapılacak olan fırlatmanın, Kennedy döneminden bugüne kadar yapılan en güçlü ve kuvvetli fırlatma olacağı aktarılmaktadır. Bu bakımdan oldukça dikkat çeken Artemis, en son olarak Kaliforniya'daki San Diego açıklarında Büyük Okyanus’a iniş yaparak öncelikli olan görevini tamamlamış olacak.
İnsanlı Misyon İçin Hedeflenen Tarih 2024 Ve 2025 Olarak Belirlendi
İnsansız görevlerin tamamlanmasından sonra insanlı misyona geçiş yapılacak. insanlı ilk misyonu Artemis 2 için 2024 yılı hedef olarak gösterildi. İnsanoğlunun 1972'den sonra ilk kez ayak basacağı Artemis 3 misyonu için ise 2025 yılı hedef olarak seçildi. NASA bu misyonlar için astronotları henüz belirlememiş olsa da Ay’ın yüzeyinde nereye iniş yapılabileceği hakkında 13 tane bölge belirledi.
Bu Misyonların Hedefi
Bu Artemis misyonlarının arka planında ise karanlıkta kalan ve donmuş su kütlelerinin bulunduğu bölgeleri keşfetmek yatmaktadır. Bu su kütleleri içe suyu olarak kullanımından yakıt olarak kullanımına kadar pek çok alanda işe yarayacak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...