Apple tarafından üretilen AirPods kulaklıklar günümüzde en popüler kulaklıklar listesinin başını çekiyor. Kablosuz olmalarının kullanıcılara sağladığı serbestçe hareket etme olanağı sayesinde en çok tercih edilen kulaklıklardan biri olmayı başarıyorlar ancak kullanıcılar şarj sıkıntısından şikayet ediyor.
AirPods ne yazık ki “mükemmel” bir kablosuz kulaklık değil. AirPods’un iyi ses kalitesi, kolay taşınabilir boyutu ve kablosuz oluşu gibi olumlu özelliklerinin yanı sıra ürünün batarya ömrü probleminin olduğu gözden kaçmıyor.
Oldukça popüler olan AirPods’un kullanıcıları en rahatsız eden özelliği şarjının kısa sürmesi. Bu durum kulaklıkların piyasaya henüz yeni sürüldüğü 2017 yılından beri devam ediyor.
AirPods kulaklıkların bataryaları da tıpkı çoğu şarj edilebilir ürün gibi lityum iyon piller kullanıyor. AirPodsların şarjının bataryasında aynı piller kullanılmasına rağmen diğer teknolojik ürünlerden daha kısa sürede bitmesine sebep olan durum küçük boyutları.
AirPods'u bu kadar kullanışlı yaparak tercih edilmelerine sebep olan küçük boyutları aslında batarya ömürlerinin kısalmasına sebep oluyor. Bu boyutlardaki lityum-iyon piller şarjı uzun süre götüremiyor.
Neden Bu Durum AirPods İçin Bir Sorun Oluşturuyor?
Batarya ömrü pillerin boyutu ve tipinin yanı sıra çeşitli dış etkenlerden de etkileniyor. Bataryaların ömrünü belirleyen bir diğer unsur da döngü. Apple, bir döngüyü şarjın tamamen bitmesi ve geri doldurulması olarak tanımlıyor ancak bütün döngüler aynı kapıya çıkmıyor. Örneğin, bataryanın sadece yarısına kadar kullanılıp doldurulması ve yine yarısına kadar kullanılması da bir döngü sayılıyor.
Bataryanın sonuna kadar kullanılıp tekrar doldurulması derin boşalma ya da deşarj olmak olarak tanımlanıyor. Deşarj olma durumu batarya ömrüne şok etkisi yaparak zarar veriyor. Bataryanın sadece yarıya kadar kullanılıp doldurulması bu duruma engel oluyor.
Deşarj olma durumunu engellemesi sebebiyle şarjın %40-%80 arasında tutulması ürünün daha uzun süre dayanmasını sağlıyor ancak AirPods'un şarj edilme prensibi bu kullanıma izin vermiyor.
AirPods, kutusuna konulduğunda otomatik olarak şarj olmaya başladıkları için şarj yüzdeleri tam olarak doluyor. Daha sonrasında ise “%10 şarj kaldı” uyarısı duyulana kadar kullanıcılar kulaklığı şarj etmiyor. Bu durum bataryanın deşarj olmasına sebep olarak batarya ömrünü kısaltıyor.
Her ne kadar deşarj durumu diğer şarjlı aletlerde de yaşansa da AirPods'un küçük boyutlu olmaları bu durumu daha önemli hale getiriyor. Bu deşarj durumu devam ettiğinde kullanıcılar, kulaklıkların batarya ömrü bir yıl içerisinde gözle görülebilir derecede azalıyor. İki yıl kullanımın sonucunda AirPods'un batarya ömrü yalnızca altmış dakikalık kullanıma izin verecek derecede azalıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...