Günümüzde, Richard Branson Virgin Galactic, Elon Musk SpaceX, Jeff Bezos Blue Origin şirketiyle birlikte uzay turizminin en önde gelenleridir.
Jeff Bezos’un Blue Origin şirketi, 11 dakika sürecek olan yolculukta turistleri roketin ucundaki yolcu kapsülüne bindiriyor. Yolcu kapsülünde yerden yaklaşık 100km yukarıya çıkartılıp 4 dakika boyunca kemerlerini çözerek yer çekimsiz ortam deneyimi yaşarken uzaydan dünyayı izleyecekler.
Richard Branson’ın Virgin Galactic şirketiyse Jeff Bezos’a yakın bir deneyim vaad etmektedir. Aynı zamanda uzun yıllardır uzay uçuşlarında sivillere de yer verilmesi gerektiğini savunmaktadır. Bu yolculukta da yerden 100km yükseğe çıkartılıp 4 dakikalık bir yolculuk yapılması planlanmaktadır. Çok sayıda insan daha şimdiden ücretlerini ödeyip bu deneyimi yaşamak için biletlerini almış durumda.
Elon Musk’ın SpaceX şirketiyse durumu biraz daha farklı ele alarak sınırları zorluyor. Elon Musk’ın asıl hedefi Mars’a giderek orada koloniler kurmak.
Yine de düşünceler ve şirketler bunlarla tamamlanmıyor. Bunların yanında daha birçok farklı hedef ve girişimleri olan çok sayıda şirket bulunmakta.
İlginizi Çekebilir: MIT, Uzaydan Lazer İletişim Rekoru Kırdı
Merak ve Faydaları
İnsanlığın ve bilimin içinde her zaman bir merak duygusu olmuştur. Merak duygusu sayesinde beynimizi, karakterimizi ve ikili ilişkilerimizi bile güçlendirebileceğimizi gösteren çok sayıda çalışma var. Bu faydalarının yanı sıra, bir insan gerçekten merak ettiği zaman yapabileceklerinin kapasitesi yüksek oranda artar. Sadece gerçekleşecek sonucu merak ettiğimiz için gerçekleştirdiğimiz faaliyetler de otomatik olarak ortaya çıkmaya başlıyor.
Bunların yanında uzay yolculuğunun, gitmek için yapılan hazırlıkların ve hatta merak etmenin bile hayatımıza sandığımızdan çok daha fazla faydası bulunmaktadır. Bu faydaları farkında olmasak bile günlük hayat içerisinde kullanmaya devam etmekteyiz. Evimizde kullandığımız bazı teknolojiler de bu merak neticesinde geliştirilmiştir.
Baktığımızda günümüzde kullandığımız mikrodalga fırınlar, uzaktan kumandalar, ince ama soğuktan koruyan montlar, gözlükler ve çizilmez camlar gibi daha sayılabilecek çok fazla teknolojiye uzay çalışmalarının katkılarıyla eriştik.
Neden uzaya gittiğimizi anlamanın yanında uzaydaki bazı araştırmalardan bahsederek uzayda yapılabilecek olanlardan ve bize katacaklarından bahsetmekte faydalı olacaktır.
Uzay Turizmi
Uzay turizmi sayesinde insanlar dünyadan tamamen uzaklaşarak bir süreliğine uzayda seyahat ederek uzay istasyonlarında veya diğer uzayda bulunuan araçlarda konaklamasıdır. Bu tür seyahatlerin ilk adımı uzay turisti Dennis Tito tarafından 2001 yılında 20 milyon dolar ödeyerek Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yaptığı ziyaret sayesinde gerçekleştirilmiştir.
Uzay turizmi sayesinde hem turistler için yeni bir heyecan verici deneyim yaşanmış oluyorken, hem de uzay teknolojilerini geliştirmek için yapılan araştırmalara finansal bir kaynak sağlanmış oluyor. Şu anda çok yüksek bir fiyatlandırması olduğu için sadece sınırlı sayıda kişinin gerçekleştirebildiği yolculuklardır. Teknolojinin gelişimiyle birlikte daha da kolaylaşacak olan uzay turizminin gelecek yıllarda daha uygun maliyetli seçeneklerinin oluşturulması ve daha fazla insanın uzay turizmine katılması bekleniyor. Uzay turizminin teknolojiye de bir çok faydası olmaktadır. Bunların en başında finansal kaynağın yanı sıra, uzaydaki yaşam koşullarına uyum sağlanması için geliştirilmiş teknolojilerin gerçek ortam ve şartlar altında test edilerek uzay hakkında daha fazla bilgi edinilmesi olacaktır. Bu sayede her seferinde belirli hatalar ve açıklar giderilerek daha kusursuz ve daha iyi adımlar uzay sahalarında atılabilecektir. Bu süreçte de turistlerin üzerinde bir ilgi yaratarak daha aktif bir döngü olabileceği düşünülmektedir.
Bu turizmi pozitif etkilerinin ve ilgi çekiciliğinin yanında uzayda kirlilik ve çevre sorunları hatta insanlar için sağlık riskleri de oluşturabilmektedir. Bu turizmle ilgili düzenleme ve standartların oluşturularak uygulanması, turizmin sürdürülebilir ve güvenli olması açısından son derece önemlidir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...