Ukrayna'nın Rusya tarafından işgaline tepki olarak Netflix, yerel bir yasaya baş kaldırıyor.
Dijital yayın platformu olan Netflix, Rusya devletine ait TV kanallarını yayınlamak için Rus baskısına boyun eğmeyecek gibi görünüyor. Channel One, NTV ve Spa dahil olmak üzere bir Rus yasası uyarınca gerekli olan 20 ücretsiz devlet kanalını taşımayacaklarını bildirdiler. Netflix, 1 Mart'ta Rusya'da bir dizi yeni yükümlülük altına girecekti.
Bu yükümlülükler, Netflix'in 20 Rus federal televizyon kanalını yayınlamak zorunda kalacağı anlamına geliyordu. Ancak Rusya’nın Ukrayna’ya karşı işgalci ve saldırgan tavırları Netflix’in farklı bir karar almasına neden oldu.
Konuyla ilgili şirket sözcüsü bir açıklamada bulundu. Sözcü, şirketin Ukrayna’nın işgaline atıfta bulunarak; "Mevcut durumlar göz önüne alındığında, bu kanalları hizmetimize ekleme planımız olmadığını söyleyebiliriz." ifadesini kullandı. Bu, ülke Ukrayna'yı işgal ederken Rus devlet medyasını desteklemek istemediklerinin açık bir ifadesi olarak görülüyor. Ülkede kanalları taşımak için 100.000'den fazla abonesi olan görsel-işitsel hizmetler gerektiren yasa, Vitrina TV yasası olarak biliniyor.
Ulusal düzenleyici Roskomnadzor, Netflix'i geçtiğimiz aralık ayında bu hizmetlerden biri olarak etiketlemişti. Ancak Netflix'in bu yasaya uymak zorunda kalacağı yönde birtakım endişeleri bulunuyor. Aynı zamanda Ukrayna işgaline de tepki göstererek bu yerel yasaya karşı bir başkaldırı güdüyor.
İlginizi Çekebilir: Disney, Ukrayna İşgaline Tepki Olarak Rusya’da Film Gösterimlerini Duraklatıyor
Yasa Yürürlüğe Girerse Neler Netflix'e Yapabilir?
Rusya’daki yasanın yürürlüğe girmesiyle Netflix’in ne gibi kararlar alacağı şimdiden merak konusu. Aslına bakılırsa Netflix, Rusya'dan çekilmekten çok da korkaklık göstereceğe benzemiyor. Elbette bunda Netflix'in Rusya pazarındaki etkisi oldukça önemli.
Neticede Netflix, hizmetini yalnızca yaklaşık bir yıl önce yerelleştirdi. Bu açıdan bakıldığında ada ülkede çalışanı henüz bulunmuyor. İlk Rus orijinali olan Tolstoy'un Anna Karenina'sının uyarlaması üzerinde çalışmaya Mayıs 2021'de başlamıştı. Aynı zamanda bir kaynağın bildirdiğine göre Netflix'in 1 milyondan az Rus abonesi bulunuyor. Tüm bunlara bakıldığında Netflix’in Rusya’dan çekilecek olması ona çok da bir şey kaybettirmeyecek gibi görünüyor. Bunu, büyük bir fedakarlıktan çok sembolik bir hareket olarak adlandırabilmek mümkün.
Bunun dışında Netflix, Rus devlet medyasına büyüyen bir teknoloji endüstrisi tepkisine katkıda bulunuyor. Meta, Microsoft ve Google gibi şirketler, RT ve Sputnik gibi Rus satış noktalarını büyük ölçüde kısıtladı.
Avrupa Birliği yasağı ve dezenformasyona karşı genel politikaların bu kısıtlamalarda büyük bir etkisi var. Özellikle batılı teknoloji firmaları, Ukrayna'nın işgalinden sonra Rusya'nın resmi mesajını yaymaya istekli olmadıkları söylenebilir. Ayrıca açıkça görülüyor ki batılı şirketler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yönetiminden misilleme yapmaktan giderek daha az korkuyorlar.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...