Son yılların en büyün yayın ve eğlence platformu Netflix, içerik bakımından her programı her yayını her ülkeye vermiyor. Bakalım Netflix Türkiye ile ABD içerik farkları neler, bizde neler yok, onlarda neler var.
Kaliforniya’da 1997 yılında Reed Hastings ve Marc Randolph tarafından kurulan Netflix, ücretli aboneliğe bağlı video içeriği sunan bir platform. Ancak satış-pazarlama teknikleri iyi kavramış olan şirket her ülkenin nabzına göre şerbet veriyor.
Her ülkeden onları temsilen yapımlara zemin hazırlayan Netflix Türkiye ile ABD içerik farkları sergiliyor. İşte bizden neler yok onlarda neler var?
Hızlı Eğlencelikler Adıyla Tik Tok’un Netflix Versiyonu
[caption id="attachment_20209" align="alignnone" width="1200"]
Hızlı Eğlencelikler
www.startupteknoloji.com[/caption]
Netflix platformu geçtiğimiz yıl ‘’Hızlı Eğlencelikler’’ adında bir özelliğini duyurdu. Bu özellik, platformun mobil uygulamasında olan bir ayrıntı. Bu kısımda Stranger Things ve After Life gibi içeriklerden oluşan kısa kısa videolar yer alıyor.
Bu içerikleri izleyip tamamladıkça parmağınızı yukarı doğru kaydırarak (swipeup) yeni içeriklere geçebiliyorsunuz. Ancak bu içeriklerin Türkçe dil desteği bulunasına rağmen, platformun Netflix Türkiye içeriklerinde bulunmuyor.
Sahip olduğunuz bir akıllı telefona herhangi bir VPN yazılımı yükledikten sonra ABD’ye bağlanarak siz de ‘’hızlı eğlencelikler’’ özelliğini deneyebilirsiniz. Üstelik bu özelliği denerken telefonunuzun dil desteğini de İngilizce yapmanıza gerek yok.
Denedikten sonra içeriklere ‘’komik’’ gibi tepkiler de bırakabilir, arkadaşlarınız ile paylaşabilir, listelerinize ekleyebilirsiniz.
Dizi, Film ve Programlar
Şimdi dilerseniz platformdaki farklara dizi, film ve program olarak bir göz atalım Elbette onlarca belki yüzlerce vardır ancak, biz popülaritesine göre en önemli olanlardan bahsedelim.
The Flash
[caption id="attachment_20210" align="alignnone" width="1800"]
The Flash
www.startupteknoloji.com[/caption]
Konusu itibarıyla The Flash; geçmişinde büyük bir trajedi yaşamış Barry Allen, Central City Polis Birimi’nde çalışmaktadır. Görevi ise suçluların arkalarında bıraktıkları ipuçlarını toplamaktır. Çünkü o bir adli laboratuvar asistanıdır.
Günün birinde trajik bir yıldırım kazası yaşamasının ardından ise süper hız gücüne sahip olan Barry, artık Flash’tır. Hem de kötü adamları adalete teslim etmeyi kendine görev edinen bir kahramandır. DC’nin aynı adlı çizgi romanından uyarlanan ve 7 sezondur var olan The Flash –nedendir bilinmez ülkemizde yayınlanmıyor.
Korku Seansı
Aynı adlı serinin ilk yapıtı
Korku Seansı (The Conjuring), bizzat benim de ayıla bayıla izlediğim bir film. Ancak Türkiye Netflix’te bulunmuyor. Korku Seansı, James Wan’ın yönettiği, Chad ve Harey Hayes’in senaryosunu yazdığı muhteşem bir korku filmi.
Konusu itibarıyla; Rhode Island’ın Harrisville kentindeki çiftlik evine taşınan bir ailenin yaşadığı paranormal olayları konu alıyor. Serinin diğer filmleri gibi.
Labirent
Labirent; yapımcısı George Lucas olan, yönetmenliğini de Jim Henson’ın yaptığı bir müzikal fantezi filmi. Türkiye platformunda olmayan film konu olarak; 16 yaşındaki Sarah’ın, küçük kardeşi Toby’yi kurtarmak için büyük bir
uhrevi labirentin merkezine ulaşmaya çalışmasını işliyor.
Shameless
[caption id="attachment_20211" align="alignnone" width="1140"]
Shameless
www.startupteknoloji.com[/caption]
Konuk oyuncularından Joan Cusack’ın ‘’Komedi Dizisinde En İyi Misafir Kadın Oyuncu’’ ödülünü alan dizi Amerika Birleşik Devletlerinde reyting rekorları kırıyor. 9 Ocak 2011 de yayın hayatına başlayan Shameless çeşitli dallarda da ödülden ödüle koşan bir dizi iken yine platform diziyi Türkiye ağına vermiyor.
Konusu itibarıyla Uyuşturucudan cinselliğe, alkolden taşkınlığa varana kadar her bir aile üyesinin kendi dünyasını anlatan dizinin ülkede hangi kritere takıldığı bilinmiyor.
Yıldız Geçidi (Stargate SG-1)
[caption id="attachment_20212" align="alignnone" width="1666"]
Stargate SG-1
www.startupteknoloji.com[/caption]
Bir uzay dizi ve bilimkurgu olsa da dizi, Mısır, Yunan ve İskandinav mitolojisinin yanı sıra Kral Arthur efsanesinden ilham alarak hayata geçmiştir. Aynı zamanda dizi 1991 yılında aynı adla çekilen uzun metrajlı filmin devamı niteliğinde bir dizidir. Bu dizi de sebebi bilinmez olarak ülkemizde platform tarafından verilmiyor.
Ayrıca bunların yanı sıra aşağıda sıraladığımız yapımlar da ABD içeriklerinde olsa da, Türkiye’de kataloğa bile giremeyen yapımlardır.
Platform Neden Her İçeriğini Türkiye’de Yayınlamıyor?
Platformun yapımlarının tamamına yakına bizzat Netflix yapımları ve bu içeriklerle alakalı şirket her hakkı kendinde saklı tutuyor. Lisans açısından da bir sorun yaşamayan platform içeriklerini kolayca her ülkede yayınlayabiliyor.
Ancak Netflix’in sahip olduğu kendi yapımları dışında bir de mevcut kütüphanesine sonrada eklemiş olduğu dış yapımlar var. Sorunun başladığı nokta da aslında burası. Platform bir içeriği bizim ülkemizde yayınlaması için bizzat Türkiye’de özel yayın haklarını da almak durumunda.
Yani her film için Netflix, filmin yapımcıları ile diğer ülkeler için de anlaşma yapmak zorunda. Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri içerisinde yapılmış bir anlaşma diğer ülkelere de yeterli olmuyor.
Başka bir sebep de filmin ya da dizinin veya içeriğin yayın haklarının başka bir platformda bulunması. Hal böyle ise Netflix’in bu noktada zaten yapabileceği bir şey yok. Sonuç olarak yapımcı stüdyo ile Türkiye ayağında anlaşma sağlayamadığı sürece de yayın hakkı ülkemize gelmiyor.
Netflix Türkiye başta olmak üzere 2021'in ilk çeyreği itibarıyla, mevcut kullanıcı sayısına 4 milyon yeni kullanıcı ekledi. Şirket bu yıl bu yıl içeriklerine 17 milyar dolar harcayacağını duyurdu. Ve bu duyuru ile platform il çeyrek raporunu açıkladı. Açıklanan rapora göre bu dijital yayın devi, ilk çeyrekte 4 milyon yeni kullanıcı eklemesi ile toplam 207,6 milyon gibi bir abone sayısına ulaştı.
[caption id="attachment_20213" align="alignnone" width="844"]
Türkiye İle ABD Fiyat Farkı
www.startupteknoloji.com[/caption]
Bu gün girip çıkmayan, incelemeyen, abone olmayan birisinin nadir bulunduğu Netflix her geçen yıl kullanıcı sayısını ve içerik zenginliğini artırıyor. Ancak yayın politikaları gereği her içerik her ülkede yayınlanmıyor. Bunun yukarıda saydığımız teknik sebepleri olduğu kadar, ülkelerin toplumsal değerleri de söz konusu olabilir. Sizce?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...