Netflix, merkezi Kaliforniya'da bulunan Amerikan teknoloji ve medya hizmetleri sağlayıcısı ve film yapım şirketidir. Netflix ücretli abonelik yöntemiyle dünyada en çok aboneye sahip ve en çok kullanılan video akış hizmetidir. Netflix 2020 Kasım ayına kadar 73 milyonu Amerika Birleşik Devletlerinde olmak üzere 195 milyonun üzerinde ücretli aboneye sahip bir platformdu. Bu Aboneler; Çin, Suriye ve Kuzey Kore dışındaki diğer tüm ülkeleri kapsamaktadır. Dünya markası haline gelen Netflix’in çıktığı günden yana süren bu yükselişi 2022 yılında durmuş ve ciddi bir gerileme sürecine girmiştir. Netflix yöneticileri geçtiğimiz aylarda yaptıkları bir röportajda Netflix’in 2022 yılının ilk çeyreğinde 200 bin abone kaybettiğini ve 2022’nin diğer çeyreklerinde ise 2 milyon abone daha kaybedeceğini öngörmüştür. Bu açıklamalardan hemen sonra Netflix hisseleri iki gün içerisinde %40 değer kaybetti.
Artan Rekabet
Netflix’in bu kadar başarılı olmasının asıl nedeni onun çıktığı döneme göre film dünyası için devrimci olmasıydı fakat Netflix’in bu eşşsizliği uzun sürmedi ve aynı yöntemleri kullanan birçok rakip platform çıktı. Daha önce Netflix’in internet yayımcılığını üstlendiği Disney, 2019 yılında kendi platformu olan Disney Plus’ı aynı şekilde Warner Bros ise 2020 yılında HBO MAX’ı çıkartarak Netflix’in film ve dizi çeşitliliğini kısıtlamıştır. Rekabetin bu şekilde artması Netflix’in neden bu kadar abone kaybettiği sorusuna sıkça verilen cevaplardan birisidir. Bunlar dışında Amazon Prime Video, Puhu TV, Exxen, Blu Tv ve Apple Tv gibi platformların doğması şirketin aleyhine işlemektedir.
Pandemi Döneminde Netflix
Yakın zamanda yaşadığımız ve 2 yıl boyunca devam eden Pandemi sürecinde insanların karantina günlerinde evlerde kısıtlı Kalmıştır. Bu Durum dolaylı olarak insanları film ve dizi izleme alışkanlıklarına itmiştir. En yaygın film ve dizi izleme platformu olan Netflix pandemi sürecinde altın çağlarını yaşamıştır. Şirket 2020-2022 yılları arasında %25 büyüme kaydetmiştir. Pandeminin etkisinin azalmasıyla beraber insanlar pandemiden önceki yaşamlarındaki olduğu gibi daha meşgul dönemlere geri dönmüştür. Bu nedenle insanların Netflix üyeliklerini iptal ettiği kabul edilen görüşler arasındadır.
Netflix'in Şirket Politikaları
Yapılan bu tüm saptamalar dışında Netflix kullanıcılarının da Netflix hakkında getirdiği eleştiriler yaşanan abone kaybına cevap olabilmektedir. Bu eleştirilerden birisi de Netflix’in fiyat politikalarıdır. Netflix’in fiyatlarının günden güne artması ve artan fiyatlara rağmen sunulan içeriklerinin kalitesinin azalması kullanıcılar üzerinde olumsuz etki yaratmıştır. Bu da izleyicilerin Netflix'e olan bakış açılarını değiştirmiştir.
Kullanıcıların dile getirdiği en sert eleştiri ise Netflix’in kendi içeriklerinin genel olarak kalitesiz olmasıdır. Netflix'i kaliteli içerikleri üretmeyi tercih etmelerinden ziyade fazla içerik üretmeyi şirket politikası haline getirdiklerini iddia ederler ve Netflix'i vasatlığı seri üretime geçiren bir fabrikaya benzetirler. Bu eleştirilerinden yanında Netflix'in belli bir fikri veya ideolojiyi topluluklara empoze etmeye çalıştığı da gelen en sert eleştiriler arasındadır. Kullanıcıların bu kısımda genel olarak haklılık payı bulunmaktadır çünkü Netflix'in yapımcılığını üstlendiği dizi ve filmlerin bir çoğunun IMDB puanı bu düşünceyi kanıtlamaktadır. Bir diğer husus ise Netflix içeriklerinin birçoğunda propaganda unsurlarına rastlamaktayız.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...