Netflix'in kurucusu ve CEO'su Reed Hastings kimdir? Netflix fikri nasıl oluştu? Netflix nasıl bu kadar popüler hale geldi? Reed Hastings'in günümüzdeki serveti ne kadar?
Reed Hastings Kimdir?
Reed Hastings, 1960’ta Boston, Massachusetts, Amerika’da doğdu. Liseyi, Buckingham Browne & Nichols Okulu’nda tamamladı. 1978 yılında mezun olduktan sonra bir yıl boyunca saha elemanı olarak elektrikli süpürge sattı. Uzun sürmeyen iş deneyiminin ardından Hastings, Bowdoin Üniversitesi’nde Matematik üzerine öğrenim görmeye başladı.
Üniversiteden mezun olan Reed Hastings, Peace Corps (Barış Gönüllüleri) adlı topluluğun üyesi oldu. Bu toplulukla beraber Güney Afrika, Estavini’de lise matematik öğretmeni oldu. Amerika’ya döndükten sonra Stanford Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi bölümünde yüksek lisans yapmaya karar verdi. 1988 yılında yüksek lisansını tamamladı.
İlk Şirketi Pure Software'i Kurdu
[caption id="attachment_10369" align="alignnone" width="1000"]
ceo-reed-hastings-startupteknoloji.com[/caption]
Bilgisayar bilimi üzerine tamamladığı yüksek lisansının ardından Hastings, Adaptive Technology adlı bir şirkette yazılım mühendisi olarak çalıştı. 1991 yılında, kendisinin ilk yazılım şirketi olan Pure Software’i kurmak adına Adaptive Technology’den istifa etti.
Pure Software, Hastings’in tahmin ettiğinde daha hızlı bir şekilde büyüyünce bu yükseliş onu korkuttu çünkü yönetim tecrübesi bakımından kendisini yetersiz görüyordu. Şirketin yönetim kuruluna, yerini bir başkasına devretmek istediğini söyledi. Bu isteği kurul tarafından reddedildi. Yıllar sonra bu konu hakkında konuşan Reed Hastings, görevine devam etmesini söyleyen yönetim kurulu sayesinde, daha iyi bir iş insanı olmak için hırslandığını söyledi.
1996 yılına gelindiğinde Pure Software, Atria Software ile birleşme kararı aldı. Ardından Pure Software, Rationel Software adlı bir başka şirket tarafından satın alınınca, Hastings, iki şirketin de teknik direktörü oldu fakat kısa süre sonra istifasını verdi. Çünkü artan iş yoğunluğu ve baskı onu rahatsız etmişti.
Kiraladığı DVD İçin 40 Dolar Ceza Ödemişti
Reed Hastings ve eşi, bir akşam film kiralamaya karar verdi. Dükkana girdiklerinde Reed, Apollo 13 filmini eşi Patty’e gösterdi. Patty’de filmi onaylayınca filmi kiralayıp eve götürdüler ve izlediler. Fakat filmi izledikten sonra kaseti oynatıcının içerisinden çıkarmayı unuttular. Birkaç hafta sonra Apollo 13 filmini kiraladıkları dükkandan aranan Reed Hastings, filmi getirmedikleri için 40 dolar ceza ödemeleri gerektiğini öğrenince aniden öfkelendi. Çünkü bu ücret filmin kasetine ödediklerinden bile daha fazlaydı.
Öfkesinin yanı sıra bu hatası yüzünden bir yandan da utanç duyuyordu. Bu olay ileride, Netflix’in abonelik sistemi ile sınırsız içerik sunma fikrini oluşturdu.
ABD’de Kargo ile Film Kiraladı
[caption id="attachment_10370" align="alignnone" width="696"]
netflix-reed-hastings-startupteknoloji.com[/caption]
Yazılım şirketlerinden istifa eden Reed Hastings, Marc Randolph ile beraber 1997 yılında Netflix’i kurmaya karar verdi. İlk yıllarda Netflix, kargo yolu ile film kiralayan bir şirketti ve yalnızca ABD geneline hizmet verebiliyordu.
Müşterilerine kiralama süresi olarak 7 gün veriyordu. 1999 yılında Netflix 7 günlük kiralama süresini kaldırdı ve abonelik sistemi getirdi. Böylece Netflix aboneleri, belli bir ücret karşılığında bir ay boyunca sınırsız film kiralayabiliyordu.
Böylece yıllar önce kiraladığı filmi geç götürdüğü için 40 dolar ceza ödeyen Hastings, kendi müşterilerinin böyle bir durum yüzünden öfkelenmesinin önüne geçti.
Çalışanlarını Mutlu Etmek İstiyordu
Netflix, abonelik sistemi ile beraber hızla büyümeye başladı. Hastings, bu süreçte yalnızca müşterilerini değil, çalışanlarını da memnun etmek istiyordu. Bu sebeple çalışanlarına sektördeki en yüksek maaşı ödemeye başladı. Reed Hastings, başarılı insanları Netflix bünyesine katabilmek için çabaladı. Aynı zamanda var olan çalışanlar arasında düşük performans gösterenleri de işten attı.
Televizyonların İnternete Taşınacağından Emindi
[caption id="attachment_10371" align="alignnone" width="696"]
reed-hastings-startupteknoloji.com[/caption]
Reed Hastings, Netflix’in hızlı bir şekilde büyümesinin sebebi olarak, çalışanlarının performansını gösteriyordu. Bu sebeple Netflix ekibinde olan herkesin işini sevdiğinden ve elinden gelenin en iyisini yaptığından emin olmak istiyordu.
Bunun yanı sıra Hastings, televizyonların internete taşınacağına kesin gözüyle bakan birisiydi. Bu sebeple 2007 yılında, kiralanan son DVD’yi kargoya verdi ve Netflix’i bilgisayarlara ve ardından cep telefonlarına taşıdı.
3 yıl sonra Netflix’in abone sayısı 16 milyona ulaştı.
2011 Yılında İstifası İstendi
2011 yılında Reed Hastings, DVD kiralama ve online film yayınlama bölümlerini iki ayrı departman haline getirmek istedi. Bu durum müşterilerinden tepki aldı ve Netflix’in yönetim kurulu Hastings’in istifa etmesini istedi. Yaşanan bu kriz sonucunda Reed Hastings hatasından döndü ve kararını geri çekti.
Netflix İlk Defa Yapımcı Koltuğuna Oturdu
[caption id="attachment_10372" align="alignnone" width="1024"]
netflix-ve-hastings-startupteknoloji.com[/caption]
2013, Netflix için önemli bir yıldı. House of Card isimli dizi, Netflix’in ilk kez yapımcı koltuğunda oturduğu yapımdı. House of Card, izleyiciler tarafından çok beğenildi. Bu durum hisse senetlerine de yansıdı ve Netflix 2013’te üç kat değerlendi.
Çalışanlarına Sınırsız Tatil Hakkı Verdi
2015’te sınırsız annelik, babalık izni getiren Netflix, ardından çalışanlarına sınırsız tatil hakkı sundu. İlk yıllarından itibaren, şirketin çalışanlarına olan ilgisi devam ediyordu. Elbette tüm bu kararların arkasında Reed Hastings vardı.
Kişisel Hayatı ile Reed Hastings
Hastings, eşi Patricia Ann Quillin ile beraber Santa Cruz, Kaliforniya’da yaşamını sürdürüyor. İki çocuk babası olan Hastings, çocuklarının eğitimi konusunda oldukça titiz.
Netflix’in kurucusu ve CEO’su olan Reed Hastings’in, şirkette bir odasının bulunmadığı söyleniyor. Bunun yerine çalışanları ile her saniye etkileşimde bulunmayı tercih ediyor. Boş zamanlarında şirketin terasında kahve içiyor. Çevresi tarafından çalışkan, rahat ve samimi birisi olarak tanımlanıyor.
2007 yılında
Microsoft’un yönetim kuruluna katılan Hastings, ayrıca Teknoloji Ağı adlı iş adamlarının ve yöneticilerinin bulunduğu bir topluluğun da üyesi.
Reed Hastings, kariyerinin yanı sıra hayırseverliği ile de ön plana çıkıyor. Örneğin Beacon Education Network isimli kuruluşa, yeni okullar inşa edilebilmesi için bir milyon tutarında bağış yaptı. Hastings, ayrıca 2012 senesinde Bill Gates ve eski eşi Melinda’nın başlatmış olduğu Giving Pledge’de katıldı. Bu katılımı ile beraber, ölmeden önce sahip olduğu servetinin büyük bir bölümünü bağışlama sözü verdi.
Reed Hastings’in Serveti
2021 yılı itibarıyla 200 milyon abone sayısını aşan Netflix, her geçen gün yeni içeriklerle izleyicinin karşısına çıkmaya devam ediyor.
Bu başarılı şirketin kurucusu ve CEO’su 60 yaşındaki Reed Hastings, Netflix’in yalnızca %1’ine sahip. Bu haliyle bile Hastings’in serveti 5.1 milyar dolar.
Özellikle de pandemi döneminde kullanıcı sayısını hızla arttıran Netflix, sizce bu büyüme hızını korumayı başaracak mı?
Kaynak – , , , , , ,
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...